11 ayın sultanı Ramazan başlıyor
2023 yılında 23 Mart Perşembe günü başlayan oruç 20 Nisan Perşembe günü son bulacak. 21 Nisan ise Ramazan Bayramı’nın 1. günü.
RAMAZAN AYINDA ÖNEMLİ GÜNLER 2023
Ramazan Başlangıcı -23 Mart Perşembe
Kadir gecesi – 17 Nisan Pazartesi
Ramazan Bayramı Arifesi – 20 Nisan Perşembe günü
Ramazan Bayramı 1. Gün – 21 Nisan Cuma günü
Ramazan Bayramı 2. Gün – 22 Nisan Cumartesi günü
Ramazan Bayramı 3. Gün – 23 Nisan Pazar günü
RAMAZAN AYINDA NE OLMUŞTUR?
Müslüman alemi için bereket ayı olarak kabul edilen on bir ayın sultanına sayılı günler kaldı. Ayet ve hadislerde bin aydan daha hayırlı olduğu bildirilen Ramazan ayının başlıca özellikleri şu şekildedir;
– Kur’an-ı Kerim Ramazan ayında indirilmeye başlamıştır.
– İslamın şartlarından birisi olan oruç ibadeti bu ayda yerine getirilir.
– Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v) inanarak teravih namazını kılan kişinin geçmiş günahlarının bağışlanacağı müjdesini vermiştir. Kendisinin de bizzat kılarak ümmeti için sünnet olduğunu bildirdiği teravih namazı da yine bu aya özel ibadetlerden birisidir.
– Fıtır sadakası (fitre) bu ayın sonuna ve bayramdan önce verilmektedir.
– Bazı hadis kaynaklarında bu ayda umre yapanların hac sevabı alacağı belirtilmiştir.
– Bu ay içerisinde yapılan ibadetler diğer aylara göre daha çok mükâfat verileceği yine hadislerde belirtilmektedir.
– Kur’an-ı Kerim ayı olarak bilinen bu ay içerisinde bolca Kur’an okunmalıdır.
Resûl-i Ekrem, “mübarek bir ay” olarak nitelendirdiği ramazan ayı girdiğinde cennet kapılarının açılıp cehennem kapılarının kapandığını ve şeytanların bağlandığını (Buhârî, “Ṣavm”, 5; Müslim, “Ṣıyâm”, 1, 2), inanarak ve karşılığını Allah’tan bekleyerek ramazan orucunu tutan kişinin geçmiş günahlarının bağışlanacağını (Buhârî, “Ṣavm”, 6; Müslim, “Müsâfirîn”, 175) haber vermektedir.
Nitekim rivayetler ramazan geldiğinde Resûlullah’ın mânevî yaşantısında farkedilecek derecede bir değişiklik meydana geldiğini, bu ayda Cebrâil ile buluşup karşılıklı Kur’an okuduklarını, özellikle bu günlerde onun cömertliğinin doruk noktasına ulaştığını (Buhârî, “Ṣavm”, 7; Müslim, “Feżâʾil”, 50), ramazan ayının son on günü girdiğinde onun geceleri ihya edip ev halkını uyandırdığını ve kendisini tamamen ibadete hasrederek eşleriyle ilişkisini kestiğini (Buhârî, “Leyletü’l-Ḳadr”, 5; Müslim, “İʿtikâf”, 7, 8) bildirmektedir.