BAŞKAN GÜLER, GÜNDEM ÖZEL’İN KONUĞU OLDU

BAŞKAN GÜLER, GÜNDEM ÖZEL’İN KONUĞU OLDU

“BURADA EN ÖNEMLİ ŞEY KENDİ KENDİNE YETEN BİR ŞEHİR OLMAK. ORDU GELECEĞE ADIM ATARKEN TARIMIYLA, HAYVANCILIĞIYLA, ÇEVRESİYLE, YEŞİLİYLE, SUYUYLA, HAVASIYLA BUNU OLUŞTURMAYA ÇALIŞIYORUZ”

“MELET IRMAĞI’NDA YENİ BİR YAŞAM ALANI OLUŞTURUYORUZ. MEZBELELİK BİR ALAN MUHTEŞEM BİR ALANA DÖNÜŞTÜ”

“DAHA ÖNCE ÇÖP DÖKÜLEN VE KOKUDAN GEÇİLMEYEN BİR YER OLAN HOYNAT, ŞİMDİ İNSANLARIN ZAMANINI GEÇİRMEYE VE KAHVE İÇMEYE GELDİKLERİ BİR YER HALİNE GELDİ”

“ESKİPAZAR’DA BULUNAN BOTANİK PARKI ALDIK. ORADA ARKEOLOJİ NİTELİĞİNDE BİR MÜZE DÜŞÜNÜYORUZ”

“ORDU’DA GEÇMİŞ YILLARDA ÇIKARTILAN VE TUNÇ DEVRİ DÖNEMİNDEN KALMA BALTALAR NORVEÇ’E KAÇIRILMIŞ. ŞİMDİ ONU GERİ ALMAK İÇİN ÇALIŞMA BAŞLATTIK. BİZE AİT ESERLERİN ÇOĞU ANKARA-İSTANBUL VE DİĞER İLLERE DAĞILMIŞ. BUNLARI ŞİMDİ GERİ ALACAĞIZ”

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, Altaş TV’de Gökhan Gül’ün sunduğu Gündem Özel programının canlı yayın konuğu oldu.

Başkan Güler, programa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Coşkun Alp ve Parklar ve Yeşil Alanlar Dairesi Başkanı İzzet Gündoğar ile birlikte katıldı.

Ordu Büyükşehir Belediyesi Parklar ve Yeşil Alanlar Dairesinin yaptığı çalışmaların değerlendirildiği programda Başkan Güler, Ordu’ya değer katan projelerden yeşil alanlara, ağaçlandırma çalışmalarından bisiklet yollarına, turizm yatırımlarından kent estetiği çalışmalarına kadar birçok alanda değerlendirmelerde bulundu.

“FIRSAT EŞİTLİĞİNİ BÜTÜN VATANDAŞLARIMIZA SAĞLAYAN BİR YAKLAŞIM İÇERİSİNDEYİZ”

Başkan Güler, Ordu adına geride kalan süreci masaya yatırdı. Var olan güzellikleri bozmadan yeni yatırımlarla geleceğin Ordusunu inşa ettiklerini söyledi.

Başkan Güler, verdikleri sözleri esas alan bir program uyguladıklarını söyledi. Başkan Güler, şöyle konuştu:

“Kentler de diğer canlılar gibi yaşayan ve kişilikleri olan varlıklardır. Dolayısıyla biz kişiliklerine uygun, geçmişi ve geleceğiyle bu canlı varlıkları yeni katkılarla çağın ihtiyaçlarına uygun bir hale getirmeye gayret ediyoruz. Bunun için güçlü bir ekip kurduk. Aynı zamanda belli birikimlerimiz de var. Dünyayı tanıyoruz, diğer çalışmaları görüyoruz. Pandemiyle birlikte dünya çok değişik bir döneme girdi. Dolayısıyla kentin kişiliğine uygun bir yapıyı oluşturarak gelecek yüzyılın Ordusunu geliştirmeye gayret ediyoruz. Bununla birlikte alt yapıyla birlikte park ve yeşil alanlar hepsini bir bütün olarak ele alıyoruz. Bu daire hem yaptıkları çalışmalarla çok önemli hem de aynı zamanda sadece insanlarla değil kaybettiğimiz vatandaşlarımızla da ilgileniyor. Dolayısıyla park ve bahçe çalışmalarını bir bütün olarak ele alıyoruz. Bu kişilikli kent yerellikten kurtulmak durumundaydı. Bunu oluşturmaya çalışıyoruz. Coğrafyanın kader olduğunu düşünerek zor şartlara göre 19 ilçesiyle beraber bir büyükşehri yönetiyoruz. Güzellikleri bozmadan yeni katkılar sunarak çalışmalarımızı yapmaya gayret gösteriyoruz. Aynı kentin içinde 19 ilçenin de ayrı kimliği var. Sorumluluğumuz çok büyük. Bize emanet edilen şehrin emini olduğumuz için de burada hem adil olarak hem de eşitlikçi bir yaklaşımla fırsat eşitliğini bütün vatandaşlarımıza sağlayan bir yaklaşım içerisindeyiz”

“VERDİĞİMİZ SÖZLERİ HAYATA GEÇİRMEK ADINA YOĞUN ÇALIŞMALAR YAPTIK”

Kendi kendine yeten bir şehir olgusu hedefiyle çalıştıklarını ifade eden Başkan Güler, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Burada en önemli şey kendi kendine yeten bir şehir olmak. Ordu geleceğe adım atarken tarımıyla, hayvancılığıyla, çevresiyle, yeşiliyle, suyuyla, havasıyla bunu oluşturmaya çalışıyoruz. Ordu yerele hapsolmuş gibi biraz sinirli, biraz yorgun bir kentti. Onu sakinleştiriyoruz. Sevgiyi yayan bir yapıyla bunu yapıyoruz. Bir Ordu da İstanbul’da var. Bir Ordu yurt dışında var onlarla bağlantı kuruyoruz. Devamlı İstanbul ve yurt dışındaki Ordulularla hareket halindeyiz. Yatırımlar konusunda istişareler ederek onların deneyimlerinden yararlanmaya çalışıyoruz. 2.5 yılı geride bıraktık. Verdiğimiz sözleri hayata geçirmek adına yoğun çalışmalar yaptık. Kendi iş makinalarımızı aldık. Taş ocaklarımızı, asfalt plentimizi aldık. Yolları süratle yapmaya çalışıyoruz. Yollar sadece insanları değil ekonomileri de buluşturuyor. Ne kadar hızla yolları yapıp kaynakları birbirine bağlayabilirsek ekonomik olarak kalkınmayı da sağlayabiliriz. ‘Düşünen, Üreten, Yarışan Ordu’ felsefesini ortaya koyduk. Slogan gibi gözükse de bu, inancın ifadelere dökülmüş halidir. Ordululuk aynı zamanda bir aidiyet, üst kimlik duygusu bizim için. Bu çalışmaları yaparken de en önemli noktalardan bir tanesi uyum içerisinde çeşitlilik. Yani bu uyumu oluşturmak durumundayız. Kentiyle gurur duyan bir toplum hazırlamamız lazım. Fırsat eşitliğine önem veriyoruz. Sosyal medya ile iletişimde alınan mesafeler ve bizim daha önce aldığımız görevler gereği bu internet ortamında uzak yerlerdeki vatandaşlarımızla, gençlerimizle sahildekiler arasında bağ kuruyoruz. Klasik belediyeciliğin dışında yaptığımız çalışmalar örnek alınıyor”

“KLASİK BELEDİYECİLİĞİN DIŞINA ÇIKIP EZBER BOZDUK, KAYNAKLARI HALKA AÇTIK”

Ordu’da ciddi bir değişim ve dönüşüm yaşandığına dikkat çeken Başkan Güler, normalde belediyelerin tarım daireleri olmadığını ancak kendilerinin Tarım Dairesi kurduklarını ve yepyeni sahalar açtıklarını belirtti.

Güler, şöyle devam etti:

“Ordu’da unutulan üretimler vardı. Soya, buğday, ata tohumları gibi. Burada bunları devreye soktuk. Yeşil alanla ilgili tarımda da dönüşümler yapıyoruz. Hedefimiz 40 bin dönüm alanı tarıma açmak. Ordu’da bir değişim ve dönüşüm var. Biz bu değişim ve dönüşümü yönetmeye çalışıyoruz. Ben daha çok yönlendiriciliği tercih ediyorum. Uyum içindeki çeşitliliği kendi içimizde de oluşturuyoruz. Başka belediyelerden bize uzmanlar geliyor yaptığımız çalışmaları görmek için. Türkiye’de 600 mağazada Ordu yumurtası satılıyor. Irmaklara 50 bin alabalık yavrusu bıraktık. Burada üretim faslını hayata geçirmemiz önemliydi bunu da başardık. Gece gündüz, kar kış demeden çalışıyoruz. Melet ırmağına çöpler dökülüyordu rehabilite ettik. Melet ırmağını tıpkı Haliç gibi temizliyoruz. Etrafında 180 bin metrekare alan elde ettik. Bunu da eklediğimizde Ordu’nun yeşil alan miktarı Avrupa’nın bazı şehirlerinin üstüne çıkıyor. Ordu hakikaten çok güzel bir şehir lig olsa dereceye girebilecek noktaları var. Arada değişen bir şey yok iş tutuş şekli çok önemli. Çalışmalarımızı denetime açık olarak yaptık. Her şey herkesin gözü önünde oluyor. Biz belediyeyi halka, denetime açtık. Bu ortamda kaynak da oluşturuyoruz. Tecrübelerimizi hizmet ve paraya çeviriyoruz. Sokak hayvanları ile ilgili kendi mamamızı üreteceğiz. Bunları 19 ilçeye dağıtacağız. Türkiye’nin en iyi sayacını yaptık. Aktif karbon ürettik. Klasik belediyeciliğin dışına çıkacaksınız, ezber bozacaksınız, kaynakları halka açacaksınız. Hiçbir karşılık beklemeden ilimize hizmet ediyoruz. İyi bir noktadayız daha da iyi olacağız” şeklinde konuştu.

“ESKİDEN ÇÖP DÖKÜLEN MELET’İ ŞİMDİ BAŞKA BİR BOYUTA TAŞIYORUZ”

Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından Melet’in denizle birleştiği alanda yapılan çalışmaları değerlendiren ve çok önemli bir alanı Ordu’ya kazandırdıklarını aktaran Başkan Güler, şunları kaydetti:

“Melet Irmağı’nda yeni bir yaşam alanı oluşturuyoruz. Çalışmaları gece gündüz yakından takip ediyorum. Orada şimdi bir yat limanı oluşturuyoruz. Orada bir otel çalışması yapacağız. Melet ırmağını kazandık ve artı değerleri ile kazandık. Mezbelelik bir alan muhteşem bir alana dönüştü. Alan içerisine diktiğimiz ağaçları da özel seçiyoruz. Çam yerine meyve ağaçları dikiyoruz. Önceden Ordu’nun sınırı Melet düşünülmüş ve çöp dökülmüş. Eskiden çöp dökülen alanı şimdi başka bir boyuta taşıyoruz. Alanda kullandığımız aydınlatma direklerini de kendimiz üretiyoruz”

KALELERİMİZDE KAZI ÇALIŞMALARI BAŞLATACAĞIZ”

Ordu’nun birçok ilçesinde bulunan kalelerde kazı çalışmaları yapacaklarını ve müze içinde sürecin devam ettiğini vurgulayan Başkan Güler, şunları söyledi:

“Turizm Bakanımızla önemli görüşmeler yaptık. Ordu’nun tüm kalelerinde kazıları başlatmak istiyoruz. Burada çevre düzenlemeleri yapacağız. Müze çalışmalarımız devam ediyor. Eskipazar’da bulunan Botanik Parkı aldık. Oradaki hamamın yanında bir müze düşünüyoruz. Bu çalışmalara biz başlayacağız, Kültür ve Turizm Bakanlığı devam ettirecek”

“KARARLILIK GÖSTERDİK, HALKIN OLANI HALKA AÇTIK”

Kirazlimanı Mahallesinde yıkımı gerçekleştirilen binalarla ilgili de açıklamalarda bulunan Başkan Güler, “Oradaki binaları yıkarak yeşil alana çevirdik” dedi.

Kararlık göstererek alanı halka açtıklarını ifade eden Başkan Güler, şöyle konuştu:

“Şehir kültürü çok önemli. Çünkü şehri şehir yapan kültürü. Şehirlerin hafızaları var. Bu hafızalardan bir tanesi de Kirazlimanı Mahallesinde denize girdiğimiz yerdi. Buranın şehir hafızasın da yeri vardı ve biz buraya müdahale etmek durumunda kaldık. Netice de zor bir karardı ve bu kararı aldık ve uyguladık. Oradaki binaları yıkarak yeşil alana çevirdik. Bu yaptığımız çalışmaların epey yansıması oldu. Ama biz o kararlılığı gösterdik. Çünkü korkan insanlar mevcudu korumak isterler. Biz bu mevcudun bu haline izin veremezdik. Bunu yaptık. Çünkü şehir kültürü bunu gerektiriyordu. Şehir aidiyetimiz ve verdiğimiz sözler bunu gerektiriyordu. Bunu yaptık. Hem bir kararlılık gösterdik hem de halkımıza açtık. Şu an da o binaların olduğu alan yeşil alanı çevriliyor. Halkımıza da açtık herkes orada denize giriyor. Özellikle yaz aylarında cıvıl cıvıl çok güzel bir yer oldu”

“ORDU’YU KENTİYLE GURUR DUYAN BİR TOPLUM HALİNE GETİRİYORUZ”

Büyükşehir Belediyesi olarak kent estetiğine önem verdiklerini ve şehrin hafızası olan eserleri şehre kazandırdıklarının altını çizen Başkan Güler, sözlerine şöyle devam etti:

“İşin estetik boyutu çok önemli. Tabyabaşı’nda türkülere konu olan 3 kız heykeli alanını düzenledik. Üzerini kapattık. Öte yandan balık ve fındık temasını işlediğimiz eserleri ilimize kazandırdık. Tahıl Pazarı’nda fındık tartan heykelleri yerleştirerek eski günlerimizi hatırlatan bir alana dönüştürdük. Güzel sahilimize şövaleler koyduk. Bu güzel manzaraları sanatkarlarımız resme dönüştürüyor. Yapılan bu çalışmalarla Ordu’yu daha çok tanıtıyor, kentiyle gurur duyan bir toplum haline getiriyoruz. Bundan dolayı Ordu’nun namı sınırları aştı”

“HOYNAT ADASI’NDA BAMBAŞKA BİR FOTOĞRAF ORTAYA ÇIKTI”

Hoynat Adası’nda yapılan çalışmalara değinen Başkan Güler, “Düşünen Üreten Yarışan Ordu sloganı ile çıktığımız hizmet yolculuğunda ilçelerimizi yatırımlarla buluşturmaya devam ediyoruz. Bu kapsamda sakin şehir Perşembe ilçemize yaptığımız önemli turizm cazibe noktalarından bir tanesi de Hoynat Adası çalışmasıdır. Öncesine ve sonrasına baktığınızda bambaşka bir fotoğraf ortaya çıktı. Daha önce çöp dökülen ve kokudan geçilmeyen bir yer olan bu yer şimdi, insanların zamanını geçirmeye ve kahve içmeye geldikleri bir yer haline geldi. Geçmişte çöp dökülen bu alanda tepeli karabataklar var. Mavi çizgili martılar var. Daha doğrusu kuş cenneti olan bu noktayı biz yaşanabilir ve Ordu turizmine katkı sunacak bir yer haline getirdik. Yine bu projenin devamı niteliğinde 2. Etap çalışmamız da devam ediyor. İlçe Belediyemizin de yine yapmış olduğu önemli çalışmalar var. Bu çalışmaların hepsi bir araya gelince ortaya çok güzel bir tablo çıkıyor. Perşembe ilçemizde faaliyete alacağımız Aktaş plajı var. Burası bittiğinde güzel çalışmalar ortaya çıkacak. Bu çalışmaları yine diğer ilçelerimizde önemli turizm noktalarında yapmak için arkadaşlarımız çalışma yapıyorlar” dedi. 

“BİZE AİT OLAN TARİHİ ESERLERİ GERİ ALMAK İÇİN DÜĞMEYE BASTIK”

Başkan Güler, “Ordu Büyükşehir Belediyesi olarak ilçelerimizde alt yapıdan üstyapıya birçok noktaya dokunduk, dokunmaya devam ediyoruz. Önümüzdeki günlerde birçok ilçemizde önemli turizm yatırımlarını hizmete sunacağız. Bunların haricinde ilçelerimizde önemli tarihi kazılarda yapılıyor. Şunu özellikle belirtmek istiyorum. Ordu’da geçmiş yıllarda çıkartılan ve Tunç devri döneminden kalma baltalar Norveç’e kaçırılmış. Şimdi onu geri almak için çalışma başlattık. Ordu’nun önemli bir değeri olan bu tarihi eseri geri almak için girişimlere başladık. Bize ait eserlerin çoğu Ankara-İstanbul ve diğer illere dağılmış. Bunları şimdi geri alacağız.“ şeklinde konuştu. 

“ORDU MÜZESİNİ UYGUN OLACAK BİR YERE YAPACAĞIZ”

Ordu Müzesi konusunda da önemli açıklamalarda bulunan Başkan Güler, “Ordu Müzesinin yapımı konusunda biraz zaman ihtiyaç var. Bunun özel tasarımı var. Yer seçimi var. Şu an için mevcut binalara koyalım diye düşündük. Ama mevcut yerler küçük kalıyor. Bu konuda girişimlerde bulunduk. Turizm Bakanımız ile bizzat görüşerek konuyu ele aldık. Ordu Büyükşehir Belediyesi olarak biz başlayacağız. Bakanlığımız bizlere maddi destek verecek. Arkeoloji müzesi niteliğinde olacak olan bu müzemizi kararlı bir şekilde halkımıza ve STK’lara danışarak uygun olacak bir yere yapacağız” dedi. 

Programda ayrıca Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Coşkun Alp ve Parklar ve Yeşilalanlar Dairesi Başkanı İzzet Gündoğar belediyenin, park, yeşil alan, ağaçlandırma ve kent estetiği gibi birçok alandaki faaliyetleriyle ilgili bilgiler verdiler.

About semanur

admin

Check Also

BAŞKAN GÜLER’DEN AYBASTI VE KABATAŞ İLÇESİNE ÇIKARMA

BAŞKAN GÜLER’DEN AYBASTI VE KABATAŞ İLÇESİNE ÇIKARMA BAŞKAN GÜLER İLÇELERDE DEVLET, BÜYÜKŞEHİR VE İLÇE BELEDİYELERİ …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir