İŞ BANKASI ÇİFTÇİLERLE BULUŞTU
Türkiye İş Bankası, 2016 yılından bu yana düzenlediği Çiftçi Buluşması etkinliklerinin 111’incisini Ünye’de gerçekleştirdi. Bankanın bugüne kadar ülke genelinde 15.000’e yakın çiftçi ile bir araya geldiği etkinliğin 111’incisi Atatürk Parkı Sosyal Tesislerinde düzenlendi. Yaklaşık 250’ye yakın çiftçinin katıldığı programda bankanın yılda bir ödemeli uygun faiz oranlı tarım kredileri, İmece Kart, İmece Mobil, sulama sistemleri kredisi, ELÜS Kredisi, Anında Tarım Kredisi, zirai don kredisi gibi çiftçilerin finansal ihtiyaçlarına yönelik sunduğu ürün ve hizmetler anlatıldı.
İş Bankasının sunmuş olduğu avantajları detaylı olarak çiftçilerle paylaşan Türkiye İş Bankası Ünye Şubesi Müdürü Mutlu Kaya, “ Bankamızın tarım bankacılığında bir süredir olan varlığı ve yeniliklerinin arttırılması siz çiftçilerimizi ihtiyaçlarını bizde varız diyerek siz vatandaşlarımızın kefil ya da ipotek gibi zorluklarla karşılaştığınızı biliyoruz. Bankamız sistemlerinizde her hangi bir sorununuz yoksa 50 veya 100 bin gibi rakamları kendi imzanızla temiz edebiliyorsunuz. Son 1,5 yıldır hibe ve çiftçi kredilerimizin yaklaşık yüzde 80’ni sadece çiftçi kendi imzasıyla tahsis etmiş. Çiftçi kartlarını da aynı şekilde tahsis ediyoruz. Dolayısıyla herhangi bir sıkıntı olmayan müşterilerin farklı tahsis gibi olaylarımız var. Ayrıca devlet destekli krediler hariç diğer kredilerle masrafla beraber ciddi avantajlı durumdayız. Sizlerden sadece isteğimiz herhangi bir talebiniz olduğunda diğer bankaları kullanmadan önce bize de uğramanızı istiyoruz. Yani maliyetleri kıyaslamanızı istiyoruz” dedi.
Çiftçilere yönelik konuşarak alınacak her kredinin araştırılarak alınması gerektiğine dikkat çeken Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, ” Hem ülkemiz hem de dünyamız çok ciddi bir zor süreçten geçiyor. Elbette gerek ziraat odaları, bizim ziraat odamız veya başka ziraat odalarımız diğer kurumlarla birlikte bir şeyler yapmaya çalışıyor. Çünkü bizler eğer üretemezsek, çiftçiler üretemezse 85 milyona bakan nüfusa nasıl bakarız. Biz bu nüfusun yarısı kadar ülkemize gelen turiste nasıl bakarız. 10–15 milyonu bulan ülkemizdeki mültecilere nasıl bakarız. Dolayısıyla tarım ve çiftçilikle alakalı her üzerine düşen görevi yerine getirecek vatandaş bir şey yapmalıdır. Bu anlamda bankaların çiftçiye, tarıma yönelik bu tür olacak işleri bizler kabul ediyoruz. Sizler hangisi olursa olsun bütün bankaların oranlarını size verecek olduğu kredi miktarını araştırarak girişimde bulunun. Ne olursa olsun üretmemiz lazım. Bunun başka bir çözümü yok. Dünyaya gıda satıp, dünyadan yine gıda ithal ediyoruz. Bunların hepsinin altında ekonomik durum yatıyor” diye konuştu.
Program ayrıca üreticilerin finansal okuryazarlığının arttırılmasına ilişkin gelir-gider dengelerini sağlama, finans kuruluşlarının sunduğu imkânlardan verimli şekilde faydalanma, maliyetlerini düşürme yöntemleriyle ilgili de bilgiler aktarıldı.
Yapılan konuşmaların ardından Tarım Bankacılığı İkinci Müdürü Alper Devran, çiftçilere yönelik bilgilendirici sunum gerçekleştirdi. Programa ayrıca İş Bankası Bölge Müdür Yardımcısı Feyyaz Arıcı, Türkiye İş Bankası Tarım Yetkilisi Mehmet Ersan Çabuk ve çiftçiler katıldı.