İyi Partiden Dezenformasyon yasası ile ilgili basın açıklaması

İyi parti Ünye teşkilatından sansür yasasıyla ilgili basın açıklaması yapıldı. İyi Parti’ye basın sözcüsü Berkay Torunoğlu’nun yaptığı açıklama şöyle;

Dezenformasyon yasası

Geçen hafta TBMM’de görüşülen dezenformasyon yasası Ak Parti ve MHP koalisyonu tarafından kabul edildi. İYİ Parti olarak biz; iktidarın yaklaşan 2023 seçimlerinde yaşayacağı olası bir mağlubiyete önlem amaçlı, muhalefetin elinde ki zaten kısıtlı iletişim olanaklarını daha da daraltma çabası olarak değerlendiriyoruz.

Dezenformasyon Yasasını özellikle 29. maddesinin yorumlanması ve uygulanması açısından tehlikeli buluyoruz.

Sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle, ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası…”denilmektedir.

  1. maddede bahsedilen ‘’gerçeğe aykırı bilgi’’ tanımı çok muğlak ve tespiti neredeyse imkansızdır.

Mesela Milletimizin içinde bulunduğu bu ekonomik krizin başlıca sebebi olarak gördüğümüz, alım gücümüzü sürekli olarak düşüren yüksek enflasyon verilerini paylaşırken, TÜİK’in yüzde 83 olarak açıkladığı enflasyon rakamını mı ? yoksa ENAG’ın paylaştığı yüzde 186 enflasyon oranını mı doğru kabul edeceğiz ?

Günümüz Türkiye’sinde ‘‘Kuvvetler Ayrılığı’’ prensibine topuktan karşı, mutlak iktidar gücüne sahip AKP Hükümeti; HSYK (Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu) üzerinde özellikle Hakim ve Savcı atamaları konusunda bu kadar belirleyici bir konumdayken, ENAG’ın yüzde 186 enflasyon oranını paylaşabilir mi? Bu varsayım gerçeğe aykırı bilgi midir? Yoksa fikir özgürlüğü olarak mı yorumlanır?

Mesela geçen sene herhangi bir ekonomistimiz dolar kurunun bu yanlış para politikalarından dolayı 9.74 TL’den 18,50 TL’ye yükselebileceğini söylediğinde, ‘’halk arasında endişe, korku veya panik’’ ortamı yaratmış sayılacak mıydı? Hakim ve Savcılarımıza herhangi bir coğrafi garantinin de verilmediği bu hukuk sisteminde; Meclisten Geçen Sansür Yasası Tüm Toplum üzerinde baskı yaratacak ve iktidarı eleştirmek, yolsuzluklardan bahsetmek bir suç unsuru olarak kabul edilecektir.

Üstelik Demokrat Parti iktidarı 1956 senesinde benzer bir yasayı yürürlüğe koymuş fakat Türk Demokrasisinin Gelişimini olumsuz etkilemiştir.

 İYİ Parti olarak biz AKP Hükümetine, Halkımızın asıl gündemi olan ekonomik krize ve her geçen gün gençlerimizin umutlarını daha da tüketen enflasyonla mücadeleye odaklanmasını öneriyoruz. Seçim kaygısıyla hareket ederek; fikir özgürlüğünü daraltmak, konuşmayı engellemek ve keyfiliği teşvik etmek bir ekonomi politikası değildir. Ekonominin temelini güven oluşturur. Türkiye’nin son 10 yıldır yaşadığı eksen kaymasından kurtulup, istikametini Mustafa Kemal ATATÜRK’ün işaret ettiği Çağdaş Medeniyetlere çevirmesi gerekmektedir. Bunun içinde Sansür Yasalarına değil; Düşünce Özgürlüğünü teşvik etmeye, hukukun üstünlüğünü kabullenmeye ve yargı bağımsızlığını sağlamaya ihtiyaç vardır.

Hakkında: semanur

admin

Kontrol Ediliyor

BUGÜNÜN VE YARININ ÇOCUKLARININ DOSTU ÜNYE PROJESİNE İLGİ BÜYÜK

Ünye Belediyesi, Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Ayşe Yalın, Resim Öğretmeni ve …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir