2023 yılının Ünye için turizm yılı olacağına işaret eden ÜNTİD Başkanı Adnan Sobi; “Ünye Kalesinde yapılan çalışmalar çok kıymetlidir. Ancak, yol ve vitrinsel eksiklikler için acilen harekete geçilmelidir” dedi.
Ünye Turizm İşletmecileri Derneği (ÜNTİD) Başkanı Adnan Sobi konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamasında şunları söyledi;
“Dernek olarak kentimizde ve bölgemizde bulunan tarihi, turistik ve doğal değerlerinin korunması, kayıt altına alınması ve gelecek kuşaklara aktarılması için yapılan tüm yatırım ve hizmetlerin yanında olduk. Bu kapsamda 2300 yıllık Tarihi Ünye Kalesi’nde yapılan çalışmaları başladığı günden bu yana takip ederek, hem yüklenici firmaya hem de Ünye Belediyemize destek verdik.
Kale dehlizinde yolculuk ilk ve tek…
Yapılan çalışma ile sadece ülkemizde değil, dünyada ilk ve tek olan 250 metre uzunluğundaki tarihi dehlize raylı ve vagonlu bir sistemle egzotik ve mistik bir yolculuk yapılacak. Aynı zamanda tarihi kalemizin zirvesine keyifli ve panoramik görseller sunan yürüyüş yolu ile 2300 yıllık tarihi adım adım yaşamamızı sağlayacak.
Tüm bu çalışmaların 2023 yaz mevsimi ortalarına kadar bitirilmesi ve ülke turizminin hizmetine sunulması hedeflenmektedir.
Kale için yapılmasını uygun bulduğumuz önerilerimiz…
ÜNTİD olarak saha çalışması kapsamında üyelerimizle yaptığımız alan odaklı çalışmalar sonucunda tarihi kalemizin öne çıkması için aşağıdaki önerileri sunmak istiyoruz.
– Ünye-Akkuş yolunun 7.km’sinden başlayan 2.300 m’lik yolun acilen iyileştirilmesi gerekmektedir. Bu yolun 1.150 metresi Ordu Büyükşehir Belediyesinin, 1.150 metresi Ünye Belediyemizin sorumluluk alanındadır.
– Anayol ayrımına Kale burcu görselli giriş takı, dolmuş durağı ve üç boyutlu mesafeli yön tabelası koyulması,
-İkinci yol ayrımına belediye dolmuş durağı ve üç boyutlu mesafeli yön tabelası koyulması,
– Tarihi Kale yolu boyunca özellikle bina dış cephe kaplama ve boyalarının Belediyemizin Kent Estetiği biriminin ve Derneğimiz bünyesinde bulunan Sanat Tarihi Uzmanımızın fikirleri alınarak tarihi dokuya uygun yapılması sağlanmalı,
– Tarihi Kale girişinde kalemize ve yöremize ait hediyelik satış noktası bulunması,