Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

ORDU İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ’NDEN 1-7 NİSAN KANSER HAFTASI MESAJI

ORDU İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ’NDEN 1-7 NİSAN KANSER HAFTASI MESAJI

ORDU İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ’NDEN

Kanser, dünyada ve ülkemizde sebebi bilinen ölüm nedenleri  sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer alan önemli bir halk sağlığı sorunudur. Erken teşhis edildiğinde tedavinin mümkün olduğu ve yaşam kalitesinin artırılabildiği kanser türleri olduğu düşünülürse, kanserden korunmanın önemi daha da artmaktadır.

Teknolojinin ve tıbbın ilerlemesi ile elde edilen sonuçların daha etkin kullanılması ve halkı bilgilendirme/bilinçlendirme/farkındalık kazandırma çalışmalarına yoğunluk verilmesi amacıyla düzenlenen “1- 7 Nisan Kanser Haftası” etkinlikleri, kanser mücadelesinde oldukça önemli bir yer tutmaktadır.

Kanser gelişiminde, %90 çevresel, %10 oranında ise genetik faktörler etkilidir. Çevresel faktörler arasında yer alan; tütün kullanımı, alkol tüketimi, fazla kilolu ve/veya obez olma ve enfeksiyonlara maruziyet gibi risklerin engellenmesi yolu ile gelişmekte olan kanserlerin  günümüzde  %30-%50 oranında önlenebileceği bilinmektedir.

Özellikle tarama programları ve kanser belirtilerinin erken fark edilmesi,  teşhis ve tedavi hizmetlerine erken  dönemde erişilmesi yolu ile uygulanan tedavinin yaşam kalitesine çok şey katabildiği kanser türleri göz önüne alınırsa, korunmanın önemi daha da artmaktadır.

  • 40-69 yaş arası kadınlara 2 yılda bir meme kanseri taraması
  • 30-65 yaş arası kadınlara 5 yılda bir rahim ağzı kanseri taraması
  • 50-70 yaş arası kadın ve erkeklere 2 yılda bir kalınbağırsak kanseri taramaları

İlimiz Altınordu, Ünye ve Fatsa ilçelerinde aktif olarak faaliyet gösteren Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezlerinde (KETEM), ilçelerde bulunan Toplum Sağlığı Merkezlerinde (TSM), Sağlıklı Hayat Merkezlerinde (SHM) ve Aile Sağlığı Merkezlerinde (ASM) ÜCRETSİZ olarak meme, rahim ağzı ve kalın bağırsak kanseri taramaları yapılmaktadır.

Tarama sonrası sonucu pozitif ya da şüpheli çıkan kişiler, tarama sonrası teşhis merkezlerine

yönlendirilmekte ve ileri tetkikleri yapılmaktadır. Teşhis ve tedavi hizmetleri ikinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşları tarafından yürütülmektedir.

Altınordu KETEM:  Karşıyaka Mahallesi Çiftlik Caddesi No:3              (0 452)  666 0 900

Fatsa KETEM        :  Evkaf Mahallesi Kumru- Korgan Caddesi No:26   (0 452)  424 34 33

Ünye KETEM        :  Kaledere Mahallesi Akkuş Niksar Caddesi No:48  (0 452 )  310 02 40