BAŞKAN GÜLER’DEN AÇIKLAMALAR
“YAŞADIĞIMIZ DURUM SEL DEĞİL HEYELANDAN KAYNAKLI TAŞKIN”
“DERE ÜZERLERİNDE KAÇAK YAPILAR VAR, BUNLARI ELE ALACAĞIZ”
“DERE YÖNETİMİ TEK ELDE TOPLANMALI”
“AFETLERE DİRENÇLİ KENT OLUŞTURACAĞIZ”
Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, aşırı yağışların yol açtığı durumun sel değil heyelanlara bağlı taşkın olduğunu açıkladı. Başkan Güler, bu durumun sonucunda Bülbül Deresi üzerindeki köprülerde yeni düzenlemeler yapılması gerektiğini, dere üzeri ve yatağında bazı kaçak yapılar belirlediklerini ve bunları özellikle ele alacaklarını kaydetti.
Ordu Büyükşehir Belediye Meclisi Temmuz Ayı Olağan Toplantısında açıklamalarda bulunan Başkan Güler, özellikle Altınordu’da aşırı yağışlar sonucu oluşan durumun sel değil heyelandan kaynaklı taşkın olduğuna dikkat çekti.
BÜLBÜL DERESİ ÜZERİNDEKİ KÖPRÜLER PROBLEMLİ
Bülbül Deresi’ndeki köprüler konusunda yeni düzenlemeler yapmak gerektiğini vurgulayan Başkan Güler, “Bu yaşadığımız aslında sel değil, heyelandan kaynaklı bir taşkın. Sel olsa suyu akıtıp gönderiyoruz. Heyelan ile birlikte taşlar, ağaçlar geliyor. Bahçeler göçtü. Bülbül Deremize yukarıdan iki tane bahçe göçünce ağaçlar ile birlikte bambaşka bir durum ortaya çıktı. Bana kalırsa oradaki köprüleri kaldırmamız gerekiyor. Kemer köprü gayet güzel ama araba geçmiyor. Diğerlerinin ise kot farkı var. Ağaçlar bu köprüye takıldı, makineler ile ağaçları zor çıkarttık. Bu anlamda yeni düzenlemeler yapmamız gerekiyor. Yağmur yağan yerlerde sorun olmadı. Heyelan olan bölgelerde sorunlar yaşandı” dedi.
“DERE ÜZERLERİNDE KAÇAK YAPILAR VAR, BUNLARI ELE ALACAĞIZ”
Taşkınlara sebep olan kapalı derelerle ilgili de değerlendirmelerde bulunan Başkan Güler, dereler üzerinde kaçak yapıların olduğuna dikkat çekti. Bu yapıları da ele alacak çalışmalar gerçekleştireceklerinin altını çizen Başkan Güler, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu zamana kadar dediğimiz 14 dere aslında 64 dere. Büyüklü küçüklü birbirine bağlı çok dere ve dereciklerimiz var. Kimi yok sayılmış, kiminin üstüne ev yapılmış. Kiminde kaçak yapı var. Kiminin de mahkeme kararı ile yıkılmayı durdurma kararı var. Tarihi yapı diye izin alınmış, yarısı kaçak yapı. Kaçak yapı tarihi yapıya eklemlenmiş. Bunların hepsi bizim ele almamız gereken noktalar”
“DERE YÖNETİMİ TEK ELDE TOPLANMALI”
Öte yandan dere yönetiminin tek elde toplanmasına yönelik revizyon yapılacağına değinen Başkan Güler, şunları kaydetti:
“Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız geldi, İçişleri Bakanımız ile görüştük. Hepsindeki ortak nokta şu; derelerin yönetimi ya DSİ’de olacak ya da belediyelerde olacak. Bir kısmı belediyede bir kısmı DSİ’de olmaması lazım görüşüne varıldı. Bunun için hızlı bir revizyon yapalım dediler. Bundan sonra sık gündeme getireceğimiz konu sel kapanı. 14 tane derenin en üstlerine sel kapanı koyacağız, ağaçları tutacak ve suyu düzenli olarak akıtacak”
“İYİ Kİ ZAMANINDA MAKİNELERİMİZİ ALMIŞIZ”
Yaşanan afetlerle ilgili rakamları paylaşan ve alınan derslerle dirençli bir kent oluşturacaklarının altını çizen Başkan Güler, şu ifadeler yer verdi:
“351 iş yeri, 32 konut, 35 araç zarar gördü. Bunların zarar tespitleri yapıldı. Devletimiz güçlü bunlar giderilecek. 848 personel ve 316 iş makinamız ile çalışmalarımızı yapıyoruz. Zamanında iyi ki makinelerimizi almışız. Zamanında iyi ki makinelerimizi almışız. İyi ki mal sahibi olmuşuz. Böyle acil bir anda araba kirala, müteahhit bul, olacak iş değil. Bu da bizim yaptığımız isabetli bir çalışma. Bundan sonra afetlere dirençli kent oluşturacağız. Aldığımız dersler ile Altınordu öncelikli çalışmalarımıza başlayacağız. İmar planı yaşayan bir konu. Sel oluyor deprem oluyor buna göre ele alıyoruz. Bunları yine birlikte yapacağız.”
Başkan Güler, afetin bir an önce izlerinin silinmesi için yoğun bir çalışma gerçekleştirdiklerini belirterek, “Ordu Valiliği başta olmak üzere tüm kurum ve kuruluşlar, polislerimiz, jandarmamız, gönüllülerimiz, ilçe belediyelerimiz çok güzel bir çalışma sergiledi. Herkese teşekkür ediyorum. Böyle bir birliktelik olmasa böyle bir olayın altından çok kısa bir sürede kalkamazdık” diye konuştu.