ÜNYE ÇAMLIĞI için kentimizin Turizm kimliğine ve alanın ruhuna uygun bir şekilde yönetilmesi amacıyla, alan odaklı bir komisyon kurulmalı ve alanda yapılacak tüm iş ve işlemler için bu komisyonun görüşü sorularak ortak kararı dikkate alınmalıdır. Doğanın bir harikası ve Halkın değeri olan bir alan ben yaptım olduya bırakılmamalıdır.
Ünye Çamlığımızı Turizmsel ve vitrinsel dokunuşlarla daha mutlu ve yaşanabilir bir cazibe merkezi haline getirebiliriz.
Yeni yapılan giriş Tak’ı ile ilgili,
- Çamlık Tesisi değil, ÜNYE ÇAMLIĞI yazılmalı.
- ÜNYE ÇAMLIĞI yazılarak, Yazı karakteri boyutu büyütülmeli,
- Giriş Tak kütlesi kimliksiz ve çok devasa, küçülmeli,
- Tesis yazmak, çamlığın Ticarethaneye çevrilmesinin önünü açar,
- Çamlık ta bulunan bir çok alanın rehabilitasyona ihtiyacı varken ve tam hazır olmadan böyle bir girişin yapılması hayal kırıklığı yaratır,
- Istişare olmadan yapılması, Ünye halkına karşı bir saygısızlıktır.
Alanın daha mutlu ve yaşanabilir olması için ÜNTİD olarak aşağıdaki önerilerimizi halkımızın ve Ünye kamuoyunun dikkatine sunuyoruz;
1- Tarihi Taş Eserler Müzesi, mutlaka tarihi mezarlığın olduğu alana yapılmalı. Yapılacak olan Ahşap Mescit, lavabo ve tuvalet bir arada olarak konsept oluşturulmalıdır. Müze konusunu Vakıflar Bölge Müdürlüğünde belediyemizle bizzat giderek görüştük ve olumlu yönde cevap aldık.
2- Saha içerisinde yapılacak olan tüm kent mobilyaları ve oturma gurupları görsel ve mimari açıdan cazibe oluşturacak şekilde tasarlanmalı, klasik mimarinin dışına çıkılmalıdır.
3- Özellikle falezler bölgesinde küçük çaplı, temalı seyir noktaları oluşturularak fotoğraf çekim alanları yaratılmalıdır.
4- Fok fok diye tabir ettiğimiz alanda bir tanıtım kitabesi oluşturularak, geçmişte fok balıklarının yaşadığı anlatılmalı. Denizde bulunan kayalık üzerine fok balığı figürleri yerleştirilmelidir. Bu yerleştirme güneşin batarken yılda az rastlanan görsel oluşturması için karşılıklı yerleştirilen veya tdk bulunan fok balığının tam burnuna gelecek şekilde ayarlanıp GÜNEŞLE OYNAYAN FOK figürü oluşturularak, yılın belirli dönemlerinde fotoğraf çekimi etkinliği zemini oluşturularak, sanatla buluşturulması.
5- Çamlık yürüyüş yolları güzel düşünülmüş, bu yol bandına belirli aralıklarla dokuya uygun bilgilendirme tabelaları ile;
*At hanında at bindiniz mı?
*2300 yıllık Ünye Kalesinde,250m’lik dehlize inip tarihe tanıklık ettiniz mi?
*Manyetik Siyah Kumlu Plajlarımızda stres attınız mı?
*Tarihi Burunucu Adasında Çay içtiniz mı?
*Tarihi Kültür Yolunda tarih ve kültür dolu bir gezi yaptınız mı?
*Asarkaya Kent Ormanı, Çınarsuyu Tabiat Parkı ve Çet Dağı Mesire Alanında Doğayı doğayla birlikte yaşadınız mı?
*Çakırtepe’den Ünye Koyunu ve Karadenizi seyrettinizmi?
*Çamlık ve Ayanikola Adasından Denizden Güneşin batışını izlediniz mi?
*Yaşayan Kültürel Miras Müzemizi gezdiniz mı?
*Bakırcılar Arastasında çekiç sesleri eşliğinde yürüdünüz mü? Gibi başlıkların olduğu üç boyutlu görselleri ile desteklenmiş ve yön haritasının olduğu tabelâlarla desteklenmiş yollar hem kentin tanıtımı hemde turizmsel dokunuş anlamında çok önemli hizmet sunacak, bölgede örnek oluşturacaktır. Uygulamayı 2024 Turizm sezonunda görmeyi arzu ediyoruz.
6- Çamlık içerisine araç giriş çıkışının engellenmesini destekliyor ve çok dogru buluyoruz. Fakat yetersiz olan otopark alanının büyütülmesi için hazırladığımız ve kabul gören önerimizin kurulacak komisyon kararı ile hayata geçirilmesi önem arz etmektedir.
7- Yaz aylarında İlimize ve Ünye’mize özgü el sanatlarının satışı için saha içerisinde uygun alanda nokta oluşturulması gerekiyor.
8- Çamlık içerisinde bulunan tarihi kuyu aslına uygun çatılı ve çıkrığı ile restore edilip, kitabesinin yazılmasını ve Gölevi Mahallesinde bulunan Tarihi Taş Köprü ‘nün kuyunun yanına kurulmasını istiyoruz.
ÜNYE ÇAMLIĞI, Ünye halkının sinir ucudur.
Toplumsal birliktelik ile yönetilmelidir.
Ünye Kamuoyunun dikkatine sunarız.
Adnan SOBİ
ÜNTİD Başkanı