Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

‘MEDYA’NIN DEPREM VE AFET DİLİ’ ÇALIŞTAYI ÜNYE’DE GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Kısa adı TİMEF olan Tüm İletişim ve Medya Federasyonu tarafından Ünye ilçesinde Medya’nın Deprem ve Afet Dili konulu çalıştay düzenlendi

Kısa adı TİMEF olan

MEDYA DEPREM VE AFET ANLARINDA BİLGİLENDİRİCİ DAVRANMALI

Kısa adı TİMEF olan Tüm İletişim ve Medya Federasyonu tarafından Ünye ilçesinde Medya’nın Deprem ve Afet Dili konulu çalıştay düzenlendi. İçişleri Bakanlığı tarafından finanse edilen proje çalıştayına akademisyenler , kentsel dönüşüm uzmanları ve Türkiye’nin farklı illerinden gelen gazeteciler katıldı.

Çalıştayın açılış konuşmasını TİMEF Genel Başkanı Gazeteci Şakir Gürel yaptı. Gürel konuşmasında depremlerde ve diğer afet hallerinde medyanın kullandığı dile dikkat çekti. Toplumları galeyana getirecek bilgi paylaşımından, kaostan başka bir sonucun çıkmayacağını hatırlatan Gürel bu projenin dili düzeltmeye dönük yapıldığını söyledi.

Daha sonra konuşmacılar söz aldı.

İlk konuşmacı Ordu Büyükşehir Belediyesi İştiraki Orkent A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mimar Nihat Şen oldu. Şen konuşmasında Afet Yönetiminde İletişim ve Medya konusunu anlattı.

Şen afet esnasında medyanın zaman ve mekan kavramı olmaksızın her an toplumu bilgilendirme imkanına sahip olduğunu dile getirirken; medyanın hem öncesinde hem de sonrasında afete ilişkin önemli rollerinin olduğunu söyledi.

Şen sözlerini şöyle tamamladı.

“Toplumun afetlere ilişkin bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi medya üzerinden hızlıca yapılabiliyor. Herkes bir şekilde medyayı takip ediyor. Sosyal medya sayesinde 2012 yılında ABD’de meydana gelen Sandy Kasırgası’nda 20 milyon twett atılmış. Bu sayede insanlar gelen tehlike ve tehlike esnasında yaşanan kayıplara ilişkin hızlı bir şekilde bilgilendirildiler.

Türkiye’nin % 42’sinin 1. Derecede deprem bölgesinde yer aldığını biliyoruz. 6 Şubat depreminde 11 il olumsuz etkilendi ve yıkıcı hasarlar medyada geldi. Bu depremle birlikte özellikle sosyal medyanın afete yönelik her konuda doğru ya da yanlış bilgilendirmeler yapıldığını gördük. Bozuk iletişim dili yanlış bilgilerin hızlıca yayılmasında etkili olmuştur. Çok sayıda manipülatif haber yapılmıştır. Bu depremde vatandaşlarımızın %73’ünün depremle ilgili gelişmeleri sosyal medya üzerinden takip ettiklerini görüyoruz. Afet esnasında toplumu yanıltıcı paylaşımların yapıldığı gerçeğinden hareketle bu yapının ve kullanılan dilin yeniden gözden geçirilmesi gerektiği aşikardır.