Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

AFAD’ın Sel, Taşkın, Kayıp Arama Kurtarma Tatbikatı Gerçeğini Aratmadı

AFAD’ın Sel, Taşkın, Kayıp Arama Kurtarma Tatbikatı Gerçeğini Aratmadı 

AFAD’ın Sel, Taşkın, Kayıp

AFAD’ın Sel, Taşkın, Kayıp Arama Kurtarma Tatbikatı Gerçeğini Aratmadı 

İçişleri Bakanlığı ve AFAD Başkanlığı tarafından 2022 Yılının Afet Tatbikat Yılı olarak ilan edilmesi dolayısıyla Ordu İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) tarafından Melet Irmağında Sel, Taşkın, Kayıp Arama Kurtarma Temalı Bölgesel Düzey Saha Tatbikatı gerçekleştirildi. 

Melet Irmağı’nın deniz ile buluştuğu nokta ile Devlet Sahil Yolundaki köprü arasındaki bölgede icra edilen Sel, Taşkın, Kayıp Arama Kurtarma Temalı Bölgesel Düzey Saha Tatbikatını, Vali Tuncay Sonel de takip etti.  

Tatbikat programı, Ordu İl Afet ve Acil Durum Müdürü Osman Işık’ın, Vali Tuncay Sonel ve tatbikatı izleyen kurum yöneticilerine tatbikatın amacı ve icrası ile ilgili brifing vermesiyle başladı. 

İl Afet ve Acil Durum Müdürü Osman Işık, “İlimizde ve Bölgemizde aşırı yağışlar sonucu oluşan sel/taşkın nedeniyle meydana gelen afet ve acil durum olaylarına karşı AFAD koordinasyonunda İlimizin ve bölgemizin imkanlarının ortak çalışması, afet ve acil durumlarda sunulacak hizmet alanlarında faaliyet gösteren kamu ve sivil toplum kuruluşları ile çalışma grupları arasında koordinasyonun sunulacak hizmetin standartlarının belirlenmesi, kalitesinin artırılması ve sürekliliğinin sağlanması amaçlanmaktadır” dedi ve bugün yapılacak tatbikat senaryosunun Melet Irmağı’nın 500 yıllık taşkın tekerrür debisi risk haritası göz önünde bulundurularak taşkın analinize göre hazırlandığını ifade etti. 

Daha sonra Saha Tatbikat Senaryosuna geçildi. Hazırlanan senaryo gereğince; Meteoroloji Bölge Müdürlüğünden 216 m²/kg yağış bilgisinin alınmasının ardından Altınordu ilçesi Cumhuriyet ve Kayabaşı mahallelerinin sel ve taşkından etkilenmesi neticesinde Acil durum ihbar ve çağrı hattına (112) gelen bilgiler ışığında il genelinde yaşanan olumsuzluklar ilçeler bazında sıralandı. 

Buna göre, Irmak suyunun yükselmesi nedeniyle 12 kişinin bulundukları alanda, Irmak yatağında menfez çalışması yapan iş makinesi operatörü ile Melet Irmağında 1 vatandaşın yükselen su nedeniyle evde mahsur kaldığı, bir aracın içerisindeki 3 kişi ile birlikte Melet Köprüsünden Irmağa düştüğü, Kayabaşı Mahallesinde hayvanlarını Melet Irmağı içerisinden karşıya geçirmek isteyen çoban, eşi ve oğlunun sayısı ilk etapta tespit edilemeyen sayıda küçükbaş hayvan ile birlikte suya kapılarak kaybolduğu, Melet Irmağı kenarında yer alan ahşap yapının yükselen su ve oluşan heyelan sebebiyle yıkılarak Irmağın akıntısına kapıldığı, 4 kişiden haber alınamadığı, Melet Irmağı kenarında yer alan tarım arazileri ve seralarda maddi zarar meydana geldiği, Durugöl Mahallesinde iş yeri ve konutların su baskını ve suyun sürüklediği çamurun etkisine uğradığı, maddi zararlar olduğu, Ordu’yu Giresun’a bağlayan karayoluna sel suları ile molozların geldiği ve ulaşımın etkilendiği, Cumhuriyet Mahallesinde enerji hatlarında arızalar meydana geldiğinden bölgeye elektrik enerjisi verilemediği, Güzelyalı Mahallesinde meydana gelen heyelan nedeni ile 3 evde göçük meydana geldiği, Kabadüz İlçesi ile İl merkezi arasında ulaşımı sağlayan karayolunda heyelan meydana gelmesi nedeniyle İlçeye karayolu ile ulaşımın sağlanamadığı, bilgileri üzerine; İl Afet ve Acil Durum Koordinasyon Kurulu Vali Tuncay Sonel Başkanlığında tüm Ana Çözüm Ortağı Kurumların Çalışma Grubu Yöneticilerinin katılımıyla toplanarak Ordu İl Afet Müdahale Planı (TAMP-ORDU) uygulamaya konuldu. 

“Başarılı Bir Tatbikat Gerçekleştirildi”

Vali Tuncay Sonel, tatbikatta 129 araç ve 697 katılımcının bulunduğunu belirterek, tüm birimlerin koordinasyonuyla tatbikatın başarılı bir şekilde ifa edildiğini söyledi.

Sahil Güvenlik helikopterinden, jandarmadan emniyete, sağlık ve itfaiye ekiplerinden bütün birimlere kadar kusursuz bir tatbikatla olası bir afette neler yapılması gerektiği uygulamalı olarak gösterildiğini ifade eden Vali Tuncay Sonel, ülke olarak her türlü afete hazırlıklı olunması gerektiğinin altını çizdi.

Ülke olarak son yıllarda afetlere hazırlık ve müdahale konusunda başarı ve koordinasyon olduğunun altını çizen Vali Tuncay Sonel, 2020 yılında Giresun’un Dereli ilçesinde meydana gelen sel afetini hatırlatarak, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde devletin ve gönüllü arama kurtarma ekiplerinin afet bölgesine ivedilikle intikal etmesinin bunun bir göstergesi olduğunu söyledi.

Vali Sonel, tatbikatta emeği geçen tüm kamu kurum ve kuruluşları ile STK’lara teşekkür ederek, “Tatbikata katılan arkadaşlarımıza İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu’nun başarı dileklerini ve selamlarını ilettim. Kazasız, belasız tatbikatımız da sonuçlanmış oldu. Rabbim tüm afetlerden ülkemizi korusun ve rabbim böyle kahraman güvenlik güçlerimizin, gönüllülerimizin, emek verenlerin de ayağına taş değdirmesin” diyerek, sözlerini tamamladı. 

Tatbikatta; Ordu, Samsun, Tokat, Erzurum, Amasya, Trabzon, Giresun, Sinop, Kastamonu, Sivas, Ordu Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Ekipleri, UMKE, Deniz Polisi, Sahil Güvenlik, Rize Jak, Türk Diyanet Vakfı, Anda, Geak, İHH, Ttake Samsun, Giresun İtfaiye Ekipleri ve Akut’tan oluşan 286 personel, 54 araç ile ayrıca helikopter, Bot, Jet Ski, Dron, K9 köpeklerinin yer aldığı 24 araç ve malzemeler yer aldı.

Gerçeği aratmayan ve katılımcılardan tam not alan Sel, Taşkın, Kayıp Arama Kurtarma Temalı Bölgesel Düzey Saha Tatbikatı sonrası Vali Tuncay Sonel, tatbikat yönetim merkezini ziyaret ederek, geçici barınma alanlarını gezdi. 

Arama kurtarma istasyonlarını da inceleyen Vali Sonel, tatbikatta görev alan ekipleri tek tek tebrik ederek, tatbikata katılan tüm ekiplerle günün anısına hatıra fotoğrafı çektirdi.