Arıcılara Ana Arı ve Malzeme Desteği

Vali Muammer Erol, “Karadeniz Arı Genotipinin Islahı Projesi” kapsamında gerçekleştirilen ana arı ve malzeme dağıtım törenine katıldı.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Çiftçi Eğitim Merkezinde yapılan törende, Vali Muammer Erol, DOKAP Başkanı Hakan Gültekin, İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin, Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Şeref Cınbırtoğlu, Ordu Arıcılar Birliği Başkanı Akın Çiftçi ve arıcılar hazır bulundu.

Ana arı ve malzeme dağıtım töreninde bir konuşma yapan İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, TAGEM, Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği ile  İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ortaklığında başlatılan ve daha sonra Hayvancılık Genel Müdürlüğü ve DOKAP Başkanlığının da destek verdiği ‘Karadeniz Arı Genotipinin Islahı Projesi’ ile ilimiz üreticilerinin kaliteli ana arı ihtiyacı karşılanacak ve bu ana arıların üretimde kullanılması ile birlikte hastalıklara dirençli, yüksek verimli koloniler elde edilmiş olacağını söyleyerek, konuşmasını şöyle sürdürdü;
“Ülkemiz üretmiş olduğu 115.000 ton bal ile Çin’den sonra dünya bal üretiminde ikinci sırada yer almakta, ilimiz ise üretmiş olduğu 19.000 ton bal ile ülkemizde 1. sırada yer almaktadır. İlimizde, bal ihracatı her geçen gün artış göstermekte olup 2022 ve 2023 yıllarında 700 tonun üzerinde bal ihracatı gerçekleştirilmiştir. Tarım ve Orman Bakanlığımız tarafından; arıcılarımıza arılı kovan desteği, damızlık ana arı desteği verilmekte, ayrıca kırsal kalkınma destekleri kapsamında arıcılıkta kullanılan alet-makinalar, bal işleme ve paketleme tesisi kurulumu desteklenmekte, uzman eller projesi kapsamında ise yine arılı kovan ve arıcılık malzemeleri desteği verilmektedir. Ayrıca arıcılarımız, arı ürünlerinin çeşitlendirilmesi, Varroa hastalığı ile toplu mücadele ve kaliteli ana arı üretimi konularında; Bolaman Havzası Projesi ile Bakanlığımız ve DOKAP tarafından sağlanan kaynaklarla uygulanan projelerle de desteklenmektedir.”

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin yaptığı konuşmada, ”Bal konusunda son geçen 8 yılda her türlü çalışmalar yapıldı. 8 tane balımızda uluslararası literatürde yerini aldı ama ıslah konusu farklı. TAGEM Genel Müdürlüğümüzün, Hayvancılık Genel Müdürlüğümüzün himayeleriyle bu projeler ülkemizde yapılmış ve başarılmıştır. Arılarımızın bölge arıcılarımızın istekleri doğrultusunda ıslahını yaparak entegrasyon olarak arılarımızla buluşturmak önemli” dedi. 

DOKAP Başkanı Hakan Gültekin de Artvin’den Çorum’a kadar arıcılıkta yapılan çalışmalarda DOKAP Kalkınma İdaresi olarak katkılarının büyük olduğunu kaydetti. Gültekin, ”Arıcılıkla ilgili bölgeyi değerli kılmamız, daha çok sahaya destek vermemiz  lazım. Her sene projemiz bulunuyor. 2024 yılında da 1 milyon 919 bin TL tutarında Ordu İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzün projesi var. Kaliteli Ana Arı Yetiştiriciliği Projesi. Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsünde 1 milyon 850 bin TL’lik hem ekipman hem arı zehiri ile ilgili projemiz var. Üretici olarak sizden ricam ürettiğiniz ürünlere sizler değer kılın, değer verin ürünlerimiz daha kıymetli olur. Analizi yapılan ürünler ihraç oluyor ve iç piyasada doğru şekilde raflarda yerini alıyor” şeklinde konuştu.

Ordu Arıcılar Birliği Başkanı Akın Çiftçi konuşmasında, ”Amacımız, bu bölgede damızlık sorununu halletmek. Bu proje sayesinde bunun çözüleceğine inancımız tamdır. Üretilen ana arıları sizlere sunacağız. Önümüzdeki sene de gerekli alt yapıları oluşturduktan sonra da amacımız 5 bin ana arı üretimini sunmak, bizim en büyük hedefimizdir” derken, Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Şeref Cınbırtoğlu ise bugüne kadar ülkemizde 9 tane arı ırkının tespitinin yapılmış durumda olduğunu belirterek, Tarım ve Orman Bakanlığının, araştırma ve geliştirme destek programı kapsamında arıcılığın bu yöndeki çalışmalarını desteklediğini ifade etti.

Konuşmaların ardından, “Karadeniz Arı Genotipinin Islahı Projesi” kapsamında elde edilen ilk ana arıların sabit arıcılık yapan 25 üreticiye dağıtımı Vali Muammer Erol ve diğer protokol üyeleri tarafından yapıldı.

Proje kapsamında, önümüzdeki yıllarda üretilen ana arı sayısı arttırılacak ve bölgemiz arıcılarının kaliteli ana arı ihtiyacı karşılanacak. Böylece ülkemiz arıcılığına önemli katkı sağlanmış olacak.

About semanur

admin

Check Also

Ordu’da Araçta Mahsur Kalan 1 Yaşındaki Bebek Kurtarıldı

Ordu’nun merkezde sabah saatlerinde yaşanan olayda, 1 yaşındaki bir kız çocuğu park halindeki aracın içinde …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir