BAŞKAN GÜLER ‘İKLİM ZİRVESİ’NE KATILDI

PETROL LOBİLERİ BİYODİZEL VE BİYOETANOL ÜRETİMİNİ UNUTTURMAYA ÇALIŞIYOR

ENERJİ TARIMINA ÖNEM VERMELİYİZ

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, Giresun’un Dereli ilçesine bağlı 1700 rakımlı Kulakkaya Yaylası’nda, Bahçeşehir Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleşen “Kulakkaya İklim Zirvesi”ne katıldı. Başkan Güler burada yaptığı konuşmada, “Yenilenebilir ve enerji tarımı çok önemli konular. Bizim enerji tarımına ağırlık vermemiz lazım. Cari açık, istihdam ve çevre açısından çok önemli” dedi.

Liderler için Uluslararası Eğitim Merkezi (CIFAL) İstanbul ile BM Eğitim ve Araştırma Enstitüsü (UNITAR)’ın katkılarıyla, Bahçeşehir Üniversitesi tarafından düzenlenen zirve toplantısı üst düzey katılımcılarla gerçekleştirildi. Üst düzey katılımcıların yanı sıra “Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri” alanında görev yapan Birleşmiş Milletler (BM) Türkiye delegasyonu ve kurumlarının temsilcileri, yerel yöneticiler, akademisyen ve medya temsilcileri de zirvede yerini aldı.

Zirve toplantısında; Küresel iklim sorunları, Türkiye’nin iklim kriziyle mücadelesi gibi konular, konunun uzmanları ile ilgili Bakanlık temsilcilerinin de katılımıyla ele alındı. Program başlamadan önce Zifin Otel’in bahçesine günün anısına hatıra fidanı dikildi.

“KARBON SALINIMI EN AZA İNMELİ”

İklim Zirvesi’nde bir konuşma gerçekleştiren Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, “Bakanlığım döneminde özellikle karbon salınımı konularına çok önem vermiştik. Bununla ilgili tüm yasaları yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği yasasını, enerji tarımı ve hidrojen enerjisi dahil olmak üzere bunları devreye sokan biri olarak, bugün sıfır karbon salımının yapıldığı bu yaylada iklim zirvesinde olmaktan mutluluk duyuyoruz. Belediye başkanlığımızda da bunları uygulamamız oldu. Ordu’da rüzgar enerjisini kuran ilk belediye olarak, çöpten elektirk üreten bir belediye olarak OSKİ’nin tazyikli sularından elektrik elde eden bir belediye olarak çalışmaları sürdürüyoruz. Tabi bu bölgedeki HES’ler ve güneş enerjisiyle ilgili çalışmaları da o zamanda başlatmıştık” dedi.

“YENİLENEBİLİR ENERJİ ÖNEMLİ”

“Burada en önemli konu yenilenebilir enerji” diyen Başkan Güler, “Doğalgaz bile yandığı zaman karbondioksit, nitrojen, azot, oksit oluşturuyor. Burada en önemli şey Allah’ın bize bahşettiği rüzgar, güneş, akarsular ve dalgalarımız gibi her şeyimiz var. Karbon salınımına gerek kalmadan enerjimizi sağlayabiliriz. Petrol için de aynı şeyi söyleyebiliriz. Enerji tarımı diye bir şey var. Biyodizel ve biyoetanol üretmemiz mümkün. Mazot yerine biyodizel, benzin yerine biyoetanol üretebiliriz. Bunun için topraklarımız müsait. Bunun yasasını da bakanlığımız döneminde çıkarmıştık” diye konuştu.

“PETROL LOBİLERİ ENGEL OLUYOR”

Petrol lobilerinin biyodizel ve biyoetanol üretimini unutturmaya çalıştıklarını ifade eden Başkan Güler, “Bunun üzerinde özellikle durmak istiyorum. Petrol lobileri bu yakıtın kullanılmasını kendi çıkarları noktasında, Conflict of Interest dediğimiz bir çıkar çatışmasında ikinci plana atıp unutturmaya çalışıyorlar. Bizim enerji tarımına ağırlık vermemiz lazım. Cari açık, istihdam ve çevre açısından çok önemli. Bunu özellikle vurgulamak istiyorum. Çünkü Türkiye’nin gündeminde şu an bu yok” şeklinde konuştu.

“TÜRKİYE’DE BİR DÖNÜŞÜM YAŞADIK”

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı döneminde Türkiye’de bir transformasyon gerçekleştirdiklerini söyleyen Başkan Güler, “Enerji verimliliğinde yalıtıma ağırlık verip, tüm ampülleri beyaz eşyaları değiştirmiştik. Tam bir dönüşüm yaptık. Türkiye’deki en büyük transformasyondu. Biz bunu hükümet olarak başardık. Türkiye’de enerji yasası verimliliği yasasını çıkarırken Amerika Enerji Bakanıyla görüşürken bizim taslağı istemişti.

Enerji verimliliğine biz ENVER diye bahsetmiştik. Enerjinin ‘En’iyle, verimliliğin ‘Ver’ini buluşturduk. Kelime anlamıyla da aydınlatan ışıtan anlamında olduğu için de uygun düşmüştü” dedi.

SU VERİMLİLİĞİ İLE İLGİLİ ÖNEMLİ ÇALIŞMALAR YAPTIK

Ordu Büyükşehir Belediyesi olarak, Su Verimliliği ile ilgili önemli çalışmalar yaptıklarını belirten Başkan Güler, “Enerji Verimliliği’nin bir de kız kardeşi SUVER var. Suyu çok iyi kullanmamız lazım. Belediyede Rönesans şeklinde bir uygulama yapıyoruz. Su haşatını değerlendiren bir rejim çalışması yaptık. Yağmur sularını depoluyoruz. Bunu belediye uygulamasında şart koştuk. Su verimliliğinin yasa tasarısını da üzerimize vazife olmamasına rağmen tecrübelerimizden faydalanarak yaptık. Tarım ve Orman Bakanlığı’mıza sunduk” diye konuştu.

 “HİDROJEN ENERJİSİ ÜRETEBİLİRİZ”

Türkiye’nin hidrojen enerjisi üzerinde de durması gerektiğini ifade eden Başkan Güler, “Bir de yine gündemimizde olmayan o dönemde Birleşmiş Milletler’den ülkemize kattığımız Hidrojen Enerjisi konusu var. O da bizim devrim niteliğinde bir çalışmamızdı. Hidrojen Enerjisi en temiz enerji. Tabiattaki suyu hidrojeni ayrıştırdığınızda veya sodyum borhidrürle üretmeniz mümkün. Sodyum borhidrür bir birleşik. Bir avucunu suya karıştırdığınızda dört hidrojen çıkıyor. Bunu araçlarda kullandığınızda araçlardaki egzozlardan su buharı çıkacak. Hidrojen merkezini kurmuştuk. Burada en temiz yakıt olarak, Türkiye ve dünya medeniyetine sunduğumuz takdirde büyük bir avantajı kazanmış oluruz” diye sözlerini tamamladı. 

SETH: “TÜRKİYE DÜNYANIN TAKİP EDECEĞİ ÖRNEK BİR ÜLKE”

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Yardımcısı ve BM Eğitim ve Araştırma Enstitüsü (UNITAR) Başkanı Nikhil Seth ise her ülkenin iklim değişikliğini engellemek üzere önemli bir çaba içerisinde olduğunu söyledi.Türkiye gibi ülkelerin de bu gibi konularda liderlik vasfı, pozisyonu ve özelliğinin olduğunu belirten Seth, “Türkiye dünyanın takip edeceği bir örnek ülke konumundadır. Türkiye hem Paris Anlaşması’nı imzalayarak hem de daha sonra Glasgow Zirvesi’ndeki taahhütleriyle önemli ve güçlü bir duruş sergilemiştir.” dedi.

IŞIKGECE: “SON 5 YILDAKİ İKLİM DEĞİŞİKLİKLERİ AFETLERE NEDEN OLDU”

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ayşe Ayşin Işıkgece, Türkiye’de son 5 yılda iklim değişikliği incelendiğinde don olaylarında yüzde 256, yangınlarda yüzde 246, kuraklıkta yüzde 746 ve sellerde yüzde 95 artış olduğunu söyledi.Türkiye’de iklim değişikliğinin etkilerinin geçen yaz yaşandığını aktaran Işıkgece, sadece Türkiye’de değil, Yunanistan’da, Avustralya’da, California’da çok dikkat çekici yangınlar meydana geldiğinin altını çizdi.

AĞAÇLANDIRMA ÇALIŞMALARI ARTTI

Türkiye’nin orman varlığı olarak 2015 yılında dünyada 46’ncı sıradayken 2020 yılında 27’nci sırada olduğunu anımsatan Işıkgece, Türkiye’nin ağaçlandırma çalışmalarında Avrupa’da birinci, dünyada da dördüncü sırada bulunduğunu ifade etti.

KIRAN: “İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN İNSANLIĞA HER ALANDA YANSIMASI VAR”

Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran, iklim değişikliğinin insanlığa her alanda yansımaları olduğunu söyledi. Ekonomide, sosyolojide, psikolojide, siyasette, her alanda iklim değişikliğinin insanlığı maruz bıraktığı sonuçların etkilerinin doğrudan görüldüğünü vurgulayan Kıran, insanlığın her ortak meselesinde olduğu gibi, bu ortak tehditle mücadele adına da ortak eylemlerin harekete geçirilmesi gerektiğini ifade etti.

Kıran, “Bugün dünyayı en çok kirletenlerin, en çok karbon salınımında bulunanların, iklim değişikliğiyle mücadelede de en geri safta olduğunu görüyoruz. Sorumluluğu en çok olan ülkelerin, iş bu yükü paylaşmaya geldiğinde, bu yükü en az paylaşan ülkeler olduğunu görüyoruz. Bu asla sürdürülebilir ve bu soruna çözüm üretecek bir durum teşkil etmiyor. BM’nin bu bakımdan göstereceği örnek çabalar çok çok kıymetli.” diye konuştu.

CANİKLİ: “TÜRKİYE BUNU HİÇBİR ULUSLARARASI BASKI OLMADAN YAPTI”

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nurettin Canikli, Paris İklim Anlaşması’na işaret ederek, “Ama işin perde arkasına baktığımızda neden bugün değil, neden 10 yıl önce değil, neden 20 yıl önce değil, neden 30 yıl önce değil? Böyle bir anlaşma hayata geçirilmedi. Şunun için çünkü gelişen dünya, yeşil ekonominin üretilmesi için gereken teknolojiyi yeni geliştirdi.” diye konuştu.

Canikli, Türkiye’nin bu anlaşmayla hiç alakası olmaksızın, dünyada orman varlığını artıran sınırlı bir kaç ülkeden biri olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:

“Türkiye bunu hiçbir uluslararası baskı, yönlendirme olmadan yaptı. Bu anlamda sayın Cumhurbaşkanımızın çevreye hassasiyeti noktasındaki yaklaşımını biz biliyoruz. Gerçekten sonuç da alındı. Dünyanın da dikkatini çekti. Aslında bütün çevreye zarar verecek aktiviteleri tolare edebilmek, ortadan kaldırabilmek için yapılacak olan şey ağaçlandırmadır. Yeşilin oranını, sayısını artırmak, tek çözüm bu. Elbette diğer aktivitelerin, tahrip eden aktivitelerin sınırlandırılması gerekiyor. Bunlar önemli ama diğer taraftan da bunların artırılması gerekiyor.”

“COĞRAFYAMIZIN TOPRAKLARINI DAHA VERİMLİ HALE GETİRMELİYİZ”

Bahçeşehir Üniversitesi Global Başkanı Enver Yücel ise karbon salımının sıfır noktasında Kulakkaya Yaylası’nda böyle bir zirve gerçekleştirmelerinin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler ile birlikte Giresun Valisi Enver Ünlü, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Nurettin Canikli, Zirvede Giresun Belediye Başkanı Aytekin Şenlikoğlu, BAU Global Başkanı Enver Yücel, Gıda ve Tarım Örgütü Orta Asya Alt Bölge Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık da birer konuşma yaptı.

Ordu Büyükşehir Belediyesi
Ordu Büyükşehir Belediyesi
Ordu Büyükşehir Belediyesi
Ordu Büyükşehir Belediyesi
Ordu Büyükşehir Belediyesi
Ordu Büyükşehir Belediyesi
Ordu Büyükşehir Belediyesi
Ordu Büyükşehir Belediyesi

About Cesur İlkeli

BLOG YAZARI

Check Also

BEYAZAY ÜNYE ŞUBESİ BAŞKAN YARDIMCISI SÜLEYMAN TÜRKÖZ VEFAT ETTİ

Beyazay Derneği Ünye Şubesi Başkan Yardımcısı Süleyman Türköz, geçen hafta beyin kanaması geçirdi.Türköz tedavi için …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir