BAŞKAN GÜLER: “YENİ BİR YÜZYILLIK ORDU OLUŞTURUYORUZ”

AŞKAN GÜLER: “YENİ BİR YÜZYILLIK ORDU OLUŞTURUYORUZ”

“ORDU GELECEKTE EN YAŞINALABİLİR ŞEHİLERDEN BİR TANESİ OLACAK”

“BİLİMLE ENTEGRE ÇALIŞMALAR YAPARAK DOĞRU İŞLERE İMZA ATIYORUZ”

“SİSTEMLİ ÇALIŞARAK HEM İŞ ÜRETİYOR HEM DE BELEDİYEYE GELİR KAZANDIRIYORUZ”

“İNSAN, KAYNAK VE PARA YÖNETİMİNE ÖNEM VERİYORUZ”

“KAYNAKLARIMIZA ÇOK YÖNLÜ BAKIYORUZ”

“KÖY ŞEHİR ENTEGRASYONU İLE KIRSAL VE ŞEHİR ARASINDAKİ İMKÂNLARI EŞİT HALE GETİRİYORUZ”

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, Altaş TV’de Gökhan Gül’ün sunduğu Gündem Özel programının canlı yayın konuğu oldu.

Başkan Güler, programa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Coşkun Alp ve Ordu Su ve Kanalizasyon İdaresi (OSKİ) Genel Müdürü Murat Us ile birlikte katıldı.

Ordu Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü’nün ve Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı çalışmaların değerlendirildiği programda Başkan Güler, Ordu’da hayata geçirilen içme suyu ve kanalizasyon hatları yapımından iklim değişikliği için hazırlanan projelere, göletlerden yağmur suyu hasat sistemine ve Ordu’nun vizyon projelerine kadar birçok alanda değerlendirmelerde bulundu.

“ORDU’NUN İKİNCİ YÜZYILININ TEMELLERİNİ ATIYORUZ”

Başkan Güler, yapılan kapsamlı çalışmalarla Ordu’nun ikinci yüzyılının temellerini attıklarını söyledi.

Sürdürülebilir bir kent için titiz bir çalışma yürüttüklerini dile getiren Başkan Güler, şöyle konuştu:

“Biz tasarruftan önce bir yaklaşım sergiliyoruz. 2023 yılında Türkiye Cumhuriyeti’nde ikinci bir yüzyıl başlayacak. Bu Ordu için de hemen hemen ikinci yüzyıl olacak. Ordu’nun ilk yüzyılının temelini hemen hemen Süleyman Felek atmıştı. İnşallah ikinci yüzyılın da temelini biz atıyoruz. Dolayısıyla yeni bir yüz yıllık Ordu oluşturmak istiyoruz. Sürdürülebilir bir kent oluşturmak istiyoruz. Bunun içinde şehircilik anlayışını çok titizce ele aldık. Bunun başında da su geliyor. Ordu Su Kanalizasyon İdaresi olarak işin hem içme suyu hem de kanalizasyon kısmında çalışmalar yapıyor. Bu şehircilik açısından çok önemli. Bunu eğer ihmal edersek hayatın temel unsurlarından birini ihmal etmiş oluruz”

“BİLİMLE ENTEGRE ÇALIŞMALAR YAPARAK DOĞRU İŞLERE İMZA ATIYORUZ”

Ordu’da yapılan çalışmaları bilemle entegre yaptıklarını ve bu sayede çok doğru işlere imza attıklarını kaydeden Başkan Güler, konuşmasına şöyle devam etti:

“Ordu bu kadar yağış almasına rağmen su sıkıntısı çeken ya da su kalitesi iyi olmayan bir il idi. Bu durumu ele aldık ve bilimsel bir yaklaşımla Ordu’yu geleceğe hazırlıyoruz. Bununla ilgili neler yaptık dersek; öncelikle bir entegre su yönetimi olayını ele aldık. Burada entegre kentsel su yönetimi stratejisi bilimsel bir yaklaşım. Türkiye’de bilime dayalı bir siyaset geleneği yok. Belediyecilik anlamında da bu böyle. Klasik olarak yol, kanalizasyon, çöp ve kaldırımdan oluştuğu düşünülüyor. Hâlbuki ki bu işin bir bütün olarak ele alınması lazım. Gıdası, suyu, çevresi, tarımı, yeşili, mavisi, denizi ile bir bütün olarak ele alınması lazım. Bunları yaparak entegre sistemi ele aldık. Bu sistem sayesinde geldiğimiz de yüzde 56 olan kayıp kaçak oranını yüzde 36’ya düşürdük. Yani Fatsa ilçemizin bir yılda kullandığı suyu kurtarmış olduk. Bu aynı zamanda 20 Milyon TL’nin üzerinde de bir getiri sağladı”

“SİSTEMLİ ÇALIŞARAK HEM İŞ ÜRETİYOR HEM DE BELEDİYEYE GELİR KAZANDIRIYORUZ”

Çok iyi bir ekibe sahip olduklarını ve bir sistem içerisinde çalıştıklarını vurgulayan Başkan Güler, bu sayede çok önemli kazanımlar elde ettiklerini belirtti.

Araç alımlarından kaynakların iyi kullanılmasına birçok başarılı çalışma ile belediyeye gelir kazandırdıklarını aktaran Başkan Güler, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Çok iyi bir ekibimiz var ve çok iyi bir sistem oturtmuş olduk. Şimdi de daha modern usullerle bundan sonra yapacağımız çalışmaları şekillendiriyoruz. Bunun içinde su kalitesi var, göletler yapıyoruz, tüketim ile ilgili yaptığımız çalışmalar var. Ve bunların hepsini kendi makinelerimizle yapıyoruz. Bünyemize yeni makineler kazandırıyoruz. 33 ayda 198 aracı belediyemize kazandırdık. 95 Milyon TL ödediğimiz araçların bugün ki fiyatı 220 milyon TL. Hem birçok alanda iş yaptık hem de 125 milyon TL’lik getiri sağladık”

“İNSAN, KAYNAK VE PARA YÖNETİMİNE ÖNEM VERİYORUZ”

İnsan, kaynak ve para yönetimine önem verdiklerini ve bu sayede Büyükşehirler arasında dikkat çektiklerini kaydeden Başkan Güler, sözlerine şöyle devam etti:

“Biz İstanbul’da Cumhurbaşkanımızla birlikte üç şeye önem vermiştik. İnsan yönetimi, kaynak yönetimi, para yönetimi. Bunun üçünü de yapıyoruz. Her şeyimiz şeffaf, ihalelerimiz canlı yayınlanıyor. Kaynaklarımızı iyi değerlendiriyoruz. Su bir kaynak, çöp bir kaynak. Biz OSKİ’nin borusundan akan sudan da elektrik üretiyoruz. Ordu belki küçük bir Büyükşehir ama yaptığı şeyler dikkat çekici ve sınırlarını aşan bir düzeyde”

“KAYNAKLARIMIZA ÇOK YÖNLÜ BAKIYORUZ”

Kaynaklara çok yönlü baktıklarını ve bu sayede Ordu’nun gelecek ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla önemli çalışmalar gerçekleştirdiklerini dile getiren Başkan Güler, şu görüşlere yer verdi:

“Biz derelere sadece bir açıdan değil, içme suyu, sulama suyu, enerji ve balık olarak bakıyoruz. Bir yandan balık çeşitliliğini artırmak için derelere 50 bin alabalık bıraktık. Akkuş fasulyemizin sulamasını derelerimizden yapıyoruz. Siyez buğdayından tutun soyaya kadar ekim yapıyoruz. Hepsi bir entegrasyon içerisinde gidiyor. Tüm bunları yaparken yenilenebilir enerji yasasını çıkardık. Su verimliliği yasasını bizim dönemizde çıkardık. Biz hepsine bakarken sadece belediyecilik olarak bakmıyoruz. Hem enerji hem de yaşam kalitesi açısından bakıyoruz. Bunların hepsini bir plan dahilinde yaptık. Yeraltı sularını hesap ettik. Gelecek yüzyılın Ordu’sunun ihtiyaçlarını düşündük. Akdeniz-Karadeniz yolu ile 6 saatte Mersin’e iniyorsunuz ve bütün Akdeniz daha çok ısınıyor. Turizm açısında da olaylara bakış açımızı değiştiriyoruz. Dolayısıyla bu planı ele aldığımız da Ordu örnek bir il olma durumunda. Ordu’nun 19 ilçesinin 19’u da farklı. 3 bin deresi var. Bu dereler üzerinde 300 tane şelalesi var. Ordu artık şelaleler şehri olarak geçiyor. Ordu’nun geleceğini 4 sütun üzerine kurduk. Birincisi nitelikli tarım, hayvancılık ve gıda, ikincisi teknoloji ve yazılım, üçüncüsü turizm gastronomi, dördüncüsü ise enerji ve çevre. Bu dört sütun üzerine Ordu’yu kurarken dereleri de geniş bir açıdan düşünüyoruz. 3 ay değil 12 ay dedik. Şuanda kış festivalleri ile bütün ilçelerimizde hareket başladı. Burada yaptığımız şu, bütün ilçelerimiz de alaları tespit ettik. Deniz kullanmıyorduk, kullanmaya başladık. Kışı, karı hayatımıza kattık. Dolayısıyla Ordu’da fındık dışında üretimi yaparak tarımı da 12 aya yaydık”

“MELET VE CİVİL YENİ YAŞAM ALANI OLDU”

Melet Irmağı’nın denizle birleştiği alanda yapılan çalışmaları da değerlendiren Başkan Güler, daha önceleri çöp dökülen bir yeri yeni bir yaşam alanına dönüştürdüklerini söyledi.

Çalışma yaparken çok geniş bir bakış açısıyla baktıklarını ve bu anlamda önemli kazanımlar elde ettiklerini söyleyen Başkan Güler, şunları kaydetti:

“Melet daha önce çöp dökülen bir yerdi. Biz burayı temizledik ve şimdi teknelerin girdiği bir yer oldu. Kuşlar için adalar oluşturduk. Burası yaptığımız çalışmalarla Venedik gibi bir yer oluyor. Biz teknelerimizin bir kısmını kendimiz üretiyoruz. Kompozit malzemeden yarış tekneleri yapıyoruz. Kemer Belediyesi bizden tekne siparişi istedi. Tüm bunlar bambaşka bir saha. Biz derelere sadece OSKİ olarak bakmıyoruz. Bambaşka bir açıdan bakıyoruz. Melet’te biz ayrıca 180 dönüm yeşil alan elde ettik. Civil deresinde de yine çok önemli çalışmalar yaptık. Kanoların girip çıktığı tam bir yaşam alanı oldu”

“YAĞMUR SULARINI DEĞERLENDİRİYORUZ”

İklim değişikliklerinin yaşanmaya başlaması ile yağmur suyunun önemine vurgu yapan ve bu kapsamda Yağmur Suyu Hasat Sistemini uygulamaya koyduklarını vurgulayan Başkan Güler, proje ile yağmur sularını verimli kullandıklarını belirtti.

Yazılımını ve üretimini kendilerinin yaptığı sayaç ürettiklerine de değinen Başkan Güler, şöyle konuştu:

“Biz saçaklarda akan suyu değerlendirmek amacıyla Yağmur Suyu Hasat Sistemini uygulamaya başladık. Yağan yağmur sularını bahçe sulama da, lavabolarda kullanabiliyoruz. Yağan yağmur suları denize akmasın diye çalışmalar yaptık. Tüm bu çalışmalarımız herkes tarafından takip ediliyor. Öte yandan SUVER proje kapsamında sayaç üretimine başladık. Yazılımını da üretimini de kendimiz yapıyoruz. Diğer illerden bize siparişler geliyor. Satış yapıyoruz. Tüm bunları ORYAZ şirketimiz ve Ordulu gençlerimiz üretti”

“KÖY ŞEHİR ENTEGRASYONU İLE KIRSAL VE ŞEHİR ARASINDAKİ İMKÂNLARI EŞİT HALE GETİRİYORUZ”

Ordu’da su sorununu en aza indirmek amacıyla önemli çalışmalar yaptıklarını aktaran Başkan Güler, bir yandan da köy şehir entegrasyonu ile kırsal ve şehir merkezleri arasındaki imkânları eşitlemeye çalıştıklarını vurguladı.

Başkan Güler, “Amacımız Ordu’da su sorununu sıfırlamak Bu anlamda çok önemli çalışmalar yaptık. Teknoloji gelişiyor. Bu süreçte hem kaynak üretiyor hem de yatırımlarımızı yapmaya devam ediyoruz. Diğer illeri de görüyoruz, bazı büyükşehirlerde hala tankerle su taşınıyor. Burada önemli olan gelecek yüz yılın Ordu’su. Köy şehir entegrasyonunu yapmaya çalışıyoruz. Bizim hedefimiz şu; şehirlerde ortalama olarak toprağın yüzde 20’sinde, yüzde 70 kadar şehir var. Esas boş olan alanlar yani yüzde 80’ni kırsal. Köy şehir entegrasyonu ile bu mahalleleri şehirle birleştirmek ve ekonomiye katmak. Bunları yaparken kırsal mahallelerde yaşayanların şehir imkânlarından yararlanamama durumunu kültür sanat ile gideriyoruz. Her hafta en az iki üç farklı etkinlik düzenliyoruz. Kültürlü bir toplumumuz var. Aynı zamanda gençleri ve kadınları ekonomiye katmak istiyoruz. Hepsi bir bütün ve bu çalışmaları yapıyoruz”

“BİRİKİMLERİMİZİ VE İKİLİ İLİŞKİLERİMİZİ ORDU İÇİN KULLANIYORUZ”

Ordu’nun gelecekte en yaşanılabilir yerlerden bir tanesi olacağını ve bu sebeple birikimlerini istişare içerisinde, fırsat eşitliği sağlayarak Ordu’nun geleceğe hazırlanması için çalıştıklarını ifade eden Başkan Güler, sözlerini şöyle tamamladı:

“Ankara ile ilişkilerimiz çok iyi. Birikimimizi ilişki yönetimiyle destekliyoruz. Bunları yaparken herkesle istişare içerisinde yapıyoruz. Herkese fırsat eşitliği sağlıyoruz. Gençlerimizin maaşlı değil üretken bir toplum olması için uğraş veriyoruz. Ordu’nun kaynakları ile gelirlerimizi 2 buçuğa katlama imkânımız var. Eğer dediklerimizi bir plan dahilinde yaparsak bunu başarabiliriz. İklim değişikliğinden dolayı gelecekte Ordu en yaşanılabilir yerlerden bir tanesi olacak. Bu sebeple alt yapıyı, suyu buna göre hazırlamaya çalışıyoruz”

Programda ayrıca Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Coşkun Alp ve OSKİ Genel Müdürü Murat Us, OSKİ’nin 19 ilçede yaptığı çalışmalarla ilgili birçok grafik ve görüntü üzerinden kapsamlı ve detaylı bilgi verdiler.

About semanur

admin

Check Also

BAŞKAN GÜLER’DEN AYBASTI VE KABATAŞ İLÇESİNE ÇIKARMA

BAŞKAN GÜLER’DEN AYBASTI VE KABATAŞ İLÇESİNE ÇIKARMA BAŞKAN GÜLER İLÇELERDE DEVLET, BÜYÜKŞEHİR VE İLÇE BELEDİYELERİ …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir