BAŞKAN GÜLER’İN ZAFERİ
YAKIN ZAMANA KADAR İLÇELERİN BAŞAĞRISI OLAN ÇÖP SORUNU ORDU BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI MEHMET HİLMİ GÜLER’İN KARARLI VE METANETLİ POLİTİKASIYLA ÇÖZÜLDÜ. BUGÜN GELİNEN NOKTADA, ÇÖPTEN ELDE EDİLEN ELEKTRİK ENERJİSİ YERLİ FİRMALARA SATILARAK BELEDİYEYE KAYNAK SAĞLANIYOR
Ordu’da yakın zamana kadar ilçelerin kangrenleşmiş sorunu haline gelen, zaman zaman protesto gösterileri yapılarak güvenlik güçleri ile halkın sürekli karşı karşıya geldiği çöp sorunu Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Hilmi Güler’in kararlı politikasıyla çözüldü. Bugün gelinen noktada, çöpten elde edilen elektrik enerjisi yerli firmalara satılarak Belediyeye kaynak sağlanıyor.
Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Hilmi Güler’in 35 yıldır Ünye, 18 yıldır Fatsa, yaklaşık 20 yıldır Perşembe ilçesinde deniz kenarına ve doğaya vahşi çöp depolama faaliyetine son vermesinin ardından Çaybaşı ilçesinde bulunan Katı Atık Düzenli Depolama tesisi, ‘Katı Atık Enerji Dönüşüm Tesisi’ne dönüştürüldü. Tesiste yaklaşık 3 ay içerisinde 1 milyon 953 bin MWh elektrik elde edildi. Elde edilen enerji, yerli elektrik firmalarına satılarak Belediyeye kaynak sağlandı. Böylelikle yılların sorunu olan çöpü enerjiye dönüştüren Büyükşehir Belediyesi, enerjiden kazanç kazanır hale geldi.
YILLARA GÖRE 33 BİN KONUTUN ENERJİSİ KARŞILANACAK
Tesiste şu an içerisinde 2.8 MW yani 13 bin konutu aydınlatacak enerji üretimi yapılıyorken, yıllara oranla birlikte bu rakam 7,0 MW yani 33 bin konutun ihtiyacını karşılayacak üretim yapılması planlanıyor.
Elektrik enerjisinin yanı sıra tesiste ısı enerjisi de üretebilecek olan Büyükşehir Belediyesi bu enerjiyi de kullanmak üzere çalışmalara başlayacak.
SİSTEM NASIL İŞLİYOR?
Altınordu ve Ünye Mekanik Ayırma Tesislerinden gelen günlük yaklaşık 260 ton organik atık 14 bin 400 metrekare alanda bulunan ve tabanında sızdırmazlık yapısı bulunan depoda muhafaza ediliyor. Depoda bulunan yaş sebze meyve, hal ve hanelerden kaynaklanan gıda gibi atıkların havasız ortamda çürümesi sonucunda oluşan atık yığını içerisinde yüzde 60 oranında yanıcı özelliğe sahip metan gazı bulunuyor. Buradaki gaz vakumlama yöntemi ile emilerek sahada bulunan 5 bin metreküplük gaz balonunda biriktiriliyor. Ardından gaz motorlarında yakıt olarak kullanılıyor.