Bentonit Sektörünün Sorunları, Sıkıntıları ve Talepleri Değerlendirildi
Yaptıkları ihracat ve sağladıkları istihdamla ilimiz ekonomisinde önemli bir yer tutan bentonit sektörünün karşılaştığı sorunlar, sıkıntılar ve talepler, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü koordinasyonunda gerçekleştirilen toplantıda ele alındı.
Valilik toplantı salonunda, Vali Muammer Erol’un başkanlığında yapılan Bentonit Sektörü Toplantısına, Vali Yardımcısı Hacı Mehmet Kara, Fatsa Kaymakamı Avni Kula, Ünye Kaymakamı Ayhan Işık, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) Genel Sekreteri Kemal Akpınar, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Osman Zeki Ardahanlıoğlu, SGK İl Müdürü Mehmet Yaşar Günay, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü İsa Kaymak, Fatsa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tayfun Karataş, Ünye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İrfan Akar, Altınordu, Fatsa ve Ünye ilçelerinde faaliyet gösteren bentonit işletmelerinin yetkilileri katıldı.
Toplantının başlangıcında bir sunum yapan Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Osman Zeki Ardahanlıoğlu, bentonit madeninin ülkemiz ve ilimize sağladığı ekonomik faydalar hakkında Vali Muammer Erol ve toplantıya katılanlara bilgilendirmede bulundu.
Osman Zeki Ardahanlıoğlu, “Bizim için bentonit önemli bir üretim girdisi. Bentonit ihracat kalemlerimiz içinde çok önemli bir yer tutuyor. Ünye ve Fatsa çevresinde zengin bentonit yataklarına sahibiz. Bentonit kedi kumunun dışında kimya, ilaç, gıda sektöründe, sondajlamada, petro kimyada sık kullanılan bir ürün. Bizdeki ürünün özelliği de, özellikle kalsiyum bentonit beyaz renkli olmasından dolayı ciddi manada önemli. Dünyada bentonit üretimine baktığımızda ABD, Hindistan, Çin ve Türkiye diye sıralanıyor. Türkiye, %10 üretimle önemli bir yer kaplıyor. Tabi buradaki üretimin içerisinde Ordu’muz ciddi manada önemli bir etken olarak ortaya çıkıyor. Türkiye’de 39 adet işletme bulunuyor. Bu işletmelerin 13 tanesi ilimizde. Bunların da 9 tanesi Fatsa OSB’de yer alıyor. Toplam bu sektörde 1.775 kişi çalışıyor, bunların da 1.174’ü yani % 66’sı ilimizde istihdam ediliyor. Öğütülmüş bentonit grubunda üretimin %68’i ilimizde yapılıyor. 2023 yılında yaklaşık olarak 65 milyon dolarlık toplam bentonitten bir gelirimiz bulunmakta. İhracat başına ton değeri 138 dolarken ham bentonitte, yüksek teknolojik ürün haline getirdiğimizde yani nihai ürün olarak kedi kumu haline getirdiğimizde yaklaşık 210 dolar seviyelerine yani iki katı seviyelerine çıkıyor. Bu da şunu gösteriyor; biz madenlerden elde ettiğimiz ham bentoniti ne kadar fazla ileri teknoloji ürünlü mamul haline getirirsek buradan elde edeceğimiz iki katına çıkıyor. Biz bu toplantıyı yapma amacımız, yüksek teknolojik ürünlerin sayısını artırmak, bu yöndeki yurtdışına ham bentonit olarak ihraç ettiğimiz ürünleri yüksek katma değerli ürünlere dönüştürmek adına sorunları dile getirerek, kamunun marifetiyle çözüm önerileri üretmek” dedi.
Bentonit’in ilimiz ekonomisi için ciddi bir değer olduğunu ifade eden Vali Muammer Erol, “Burada maksadımız, ülkemiz ve ilimiz için ciddi bir değer olan bentonit sektörünün karşılaştığı sorunlara, sıkıntılara çözüm üretmek. İlimizde 13 tane bentonit işletmesi var. Bu işletmeler, bentoniti ya ham madde olarak ya da mamul ürün olarak ihraç ediyor. Yapılan bu ihracattan da ülkemize önemli miktarda döviz girdisi sağlanıyor. Arzu ediyoruz ki, bentoniti ilimiz ve ülkemiz için en verimli şekilde değerlendirelim” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından, sektör temsilcileri söz alarak, karşılaştıkları sorunları, sıkıntıları ve taleplerini dile getirdiler.
İlimizde faaliyet gösteren bentonit sektörü temsilcileri, düzenlenen toplantının ilk defa yapıldığını ve sektörün önünü açacağına inandıklarını ifade ederek, toplantıyı düzenlemesinden dolayı Vali Muammer Erol’a teşekkür ettiler.