DEPREMZEDE ÖĞRENCİLERE PSİKOSOSYAL DESTEK

6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen, merkez üssü Kahramanmaraş Pazarcık ilçesi olmak üzere 11 ilimizde hissedilen deprem sonrasında Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü koordinasyonunda ülke genelinde Psikososyal Destek Hizmetleri başlatıldı.

Milli Eğitim Bakanlığı Ulusal Psikososyal Destek Ekipleri, 11 afet bölgesinde ihtiyaçlar doğrultusunda görevlendirilerek afetin ilk gününden itibaren sahada çalışmalara başladı. Birim amirleri ve gönüllü rehber öğretmen ile psikolojik danışmanlarından oluşan ekiplerce uygulanacak eylem planında başta “psikolojik ilk yardım” olmak üzere “deprem ve kayıp-yas psikoeğitim programları”, “zorlayıcı yaşam olayları sonrası öğretmen psikoeğitim programı” ve “çalışana destek-afet ve acil durumlarda psikososyal destek hizmeti sunan psikolojik danışman/rehber öğretmenler için psikoeğitsel destek grubu” eğitim içeriklerinin uygulanmasına ilişkin yol haritası belirlendi.

Ayrıca eylem planında yer alan ve çocukların yaşanan olayı anlamlandırarak toparlanmalarını desteklemek amacıyla sahada uygulanmak üzere hazırlanan psikolojik ilk yardım dokümanları, deprem ve kayıp-yas konularına ilişkin psikoeğitim programları, broşür, hikaye kitapları, sunu içerikleri, “Travmatik Yaşam Olayları Sonrası Ailede ve Okulda Psikolojik Sağlamlık Kitapları” Milli Eğitim Bakanlığının resmi web sitesinde yayımlandı.

Psikososyal Destek Hizmetleri kapsamında depremlerden etkilenen vatandaş ve öğrencilere yardım etmek üzere psikososyal koruma, önleme ve krize müdahale için Ordu’dan Osmaniye iline gidecek olan idareci ve öğretmenlerle İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Fatih Vargeloğlu başkanlığında toplantı gerçekleştirildi.

Milli Eğitim Bakanlığı’nca afet bölgesindeki çocuklara yönelik yürütülen psikososyal destek çalışmaları kapsamında Ordu’dan 16 kişilik ekip, Osmaniye’de çalışmalarına başladı. Ordu’dan giden ekibin içinde 10 psikolojik danışman/rehber öğretmen, 2 özel eğitim öğretmeni, 1 okul öncesi öğretmeni, 1 fizyoterapist ve 2 yardımcı personel bulunuyor.

Psikolojik danışman/rehberlik öğretmenleri; çocuklara ve yetişkinlere psikolojik ilk yardım desteği, bireysel görüşmeler ve grup çalışmalarıyla ihtiyaç konularda destek vermektedir. Özel öğretmenler, çadır kentte barınan yetersizlikten etkilenmiş bireylerle çalışmakta, okul öncesi öğretmer 3-6 yaş grubu öğrencilerle etkinlikler yapmaktadır. Fizyoterapistler ise afetten etkilenmiş bedensel yetersizliği olan bireylerle çalışmalar yapmaktadır.

İlimizde Psikososyal Destek Hizmetleri kapsamında Altınordu Rehberlik ve Araştırma Merkezimiz tarafından sorumluluk bölgelerindeki rehber öğretmen ve psikolojik danışmanlarımıza, “Deprem ve Yas Psikoeğitim Programları” ile öğretmen-veli oturumları hakkında uzaktan bilgilendirme toplantıları yapıldı. Programlar hakkında öğretmenlerimiz, bilgilendirilmeye devam etmektedir.

Afetten etkilenme düzeyi yüksek olduğu belirlenen öğrencilerimiz için “Psikososyal Destek Psikoeğitim Programı-YAS”, rehber öğretmen ve psikolojik danışmanlarımız tarafından uygulanacaktır. Rehber öğretmen ve psikolojik danışmanı bulunmayan okullarımızda uygulamalar, rehberlik ve araştırma merkezlerimiz koordinesinde yürütülecektir.

Hakkında: semanur

admin

Kontrol Ediliyor

Ordu’da Araçta Mahsur Kalan 1 Yaşındaki Bebek Kurtarıldı

Ordu’nun merkezde sabah saatlerinde yaşanan olayda, 1 yaşındaki bir kız çocuğu park halindeki aracın içinde …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir