Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

DOKAP, Ordu’da 5 Milyon TL Tutarındaki 8 Projeyi Destekleyecek

DOKAP, Ordu’da 5 Milyon TL Tutarındaki 8 Projeyi Destekleyecek

DOKAP, Ordu’da 5 Milyon

DOKAP, Ordu’da 5 Milyon TL Tutarındaki 8 Projeyi Destekleyecek

İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce hazırlanan ”Seracılığın Geliştirilmesi”, ”Tarıma Dayalı Ekonomik Gelir Kaynaklarının Çeşitlendirilmesi”, ”DOKAP Bölgesi Fındık Altı Yumurta Tavukçuluğu”, ”Polen Üretiminin Yaygınlaştırılması”, ”Balda Kalitenin Artırılması ve Marka Değer Oluşturulması”, İl Milli Eğitim Müdürlüğünce hazırlanan “Kuşaktan Kuşağa”, Perşembe Kaymakamlığınca hazırlanan ”Sakin Şehrin Öğrencileri Atölyelerle Geleceğe Yürüyor”, Kabadüz Kaymakamlığınca hazırlanan ”Fenni İlimler Atölyesi” projeleri, Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı(DOKAP)’nın destekleriyle hayata geçirilecek. 
Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) tarafından desteklenecek, toplam 5 Milyon TL tutarındaki 8 projenin protokol imza töreni, Vali Tuncay Sonel’in başkanlığında yapıldı.
Valilik toplantı salonunda gerçekleştirilen protokol imza törenine,  DOKAP Başkanı Hakan Gültekin, Kabadüz Kaymakamı Yasin Şahin, İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Fatih Vargeloğlu, DOKA Ordu İl Koordinatörü Harun Göçer, DOKAP uzmanları ve yetkilileri katıldı.
Protokol imza töreni öncesi bir konuşma yapan Vali Tuncay Sonel, Ordu genelinde DOKAP tarafından 5 Milyon TL tutarında 8 projeyi hayata geçirmek üzere bugün bir imza töreni yapılacağını söyleyerek, ortaya çok güzel projeler çıktığını belirtti. Vali Sonel, uygulamaya geçecek projelerin ilimize ve faydalanıcılarına hayırlı olması dileğinde bulunarak, “İlimizde uygulanacak olan bu güzel projeler çiftçilerimize, yöremize, ailelere, ekonomiye katkı sunacaktır” dedi.
Projelerin hazırlanmasında ve desteklenmesinde emeği geçenlere teşekkür eden Vali Sonel, “İlimize yapılan bütün yatırımlarda ve her konuda desteğini gördüğümüz Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere,  Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mustafa Varank’a, çok değerli DOKAP Başkanımız Hakan Gültekin’e, hem bölgemize hem de ilimize vermiş oldukları destekler dolayısıyla yöre halkımız ve çiftçilerimiz adına şükranlarımızı sunuyoruz” diye konuştu. 
Ordu’da yapılan hizmetlerde ve projelerde, takım ruhu içinde çalışma yürütüldüğünü ifade eden Vali Sonel, “Güzel çalışmalara ve projelere imza atan İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzün kıymetli ekibine, Milli Eğitim teşkilatımıza, Kaymakamlarımıza, DOKA’mıza, yine geldiğimizden beri yapmış olduğumuz çalışmalarda güzel bir birliktelik sağladığımız Büyükşehir Belediyemize de ayrıca teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
DOKAP Başkanı Hakan Gültekin ise yaptığı konuşmada, “Kalkınma İdareleri turizm, tarım, hayvancılık, eğitim, kültür ve sosyal içerme dediğimiz başlıklarda bölgemizde önemli, değeri yüksek olan projelere kaynak aktarılıyor. Sayın Valimin mihmandarlığında iyi ve nitelikli hazırlanan bu projelere bizlerde DOKAP olarak destek verdik. Birlikte çalışma kültürünün sonuçları bunlar. Yine büyükşehrimizin, belediyelerimizin projeleri var, onları ayrıca kayıt altına, imza altına alacağız ve Yeşil Yol ile ilgili de ayrıca bir sürecimiz de devam ediyor. Sayım Valim sizin nezdinizde müdürlerimize, kaymakamlarımıza, çalışma arkadaşlarımıza, ekibimize, çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
Ordu’da ürün çeşitliliğinin geliştirilmesi ve tarımsal gelirin artırılması amacıyla projelerin geliştirildiğini ve uygulandığını belirten İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, “Valimiz Sayın Tuncay Sonel’in önderliğinde, Ordu’da tarımsal üretimin geliştirilmesi ve çeşitlendirilmesi adına önemli projeler geliştirip, uyguluyoruz. Tarım ve Orman Bakanlığımızın, DOKAP’ın desteğini alarak uyguladığımız projelerle, çilek üretiminde 5 kat artış sağlandı. Kivi üretim alanımız 500 dekar daha arttı. Yumurta üretiminde 123 işletmeye ulaştık. Bu işletmelerde 100 bin serbest yumurta tavukçuluğu yapılıyor. Akkuş ve Gürgentepe ilçelerimizde fasulye üretimini artırdık. Tıbbi aromatik bitkiler olan aronia, mavi yemiş, ahududu, kokulu üzüm, üretimini teşvik ettik. Mesudiye’de atıl arazilere siyej buğdayı ekerek değerlendirdik. Arıcılıkta balın yanında polen ve arı sütü gibi ürünlere yönelik projeler yaptık. Bal’da kalitenin artırılması ve markalaşmaya yönelik analiz desteği sapladık. Yine koyunculukta malzeme ve ekipman desteği sağlandı. Bu projelerimizi destek veren Tarım ve Orman Bakanlığımıza, DOKAP Başkanlığımıza, Sayın Valimize şükranlarımı sunuyorum” dedi.  
Konuşmaların ardından “Seracılığın Geliştirilmesi”, ”Tarıma Dayalı Ekonomik Gelir Kaynaklarının Çeşitlendirilmesi”, ”DOKAP Bölgesi Fındık Altı Yumurta Tavukçuluğu”, ”Polen Üretiminin Yaygınlaştırılması”, ”Balda Kalitenin Artırılması ve Marka Değer Oluşturulması”, “Kuşaktan Kuşağa”, ”Sakin Şehrin Öğrencileri Atölyelerle Geleceğe Yürüyor”, ”Fenni İlimler Atölyesi” adlı 8 adet projenin protokol imza töreni gerçekleştirildi.
”Seracılığın Geliştirilmesi Projesi”; Proje ile 30 adet 240 m2 Sera Kurulumu  (Borular, bağlantı elemanları, naylon, sulama sistemi, kurulum vs.) desteği sağlanacak.
“Tarıma Dayalı Ekonomik Gelir Kaynaklarının Çeşitlendirilmesi Projesi “; Proje ile 50 dekar alanda kapama kivi bahçeleri oluşturulacak. En az 2, en fazla 5 dekarlık modern kapama alanlar şeklinde tesis edilecek bahçeler için gerekli olan fidan, kivi direği, rente direği, kivi teli ve damla sulama sistemi yapılacak.
”DOKAP Bölgesi Fındık Altı Yumurta Tavukçuluğu Projesi”; Proje ile 70 işletmenin 35 tanesi organik üretime geçirilmiş ve sertifikasyon giderleri DOKAP BKİ tarafından desteklenmiştir. 2015 yılında organik sisteme geçtikten sonra yumurta paketleme tesisi, 2016 yılında yem ünitesi tesisi ve 2017 yılında ise organik yarka tesisi kurulmuştur. 2018 yılında itibaren DOKAP Bölgesine yaygınlaştırmak amacı ile 500 kapasiteli 36 işletme kurulumu desteklenerek, 90 işletmeye ulaşılmıştır. 
“Polen Üretiminin Yaygınlaştırılması Projesi”; 2020 yılı TÜİK verilerine göre Ordu 17.212 ton bal üretimiyle Türkiye’de lider konumdadır. Ordu ilini bal üretiminin yanı sıra polen üretiminde de Türkiye’de lider konuma getirmektir. Bu amaç ile hedef gruptaki 400 arıcı bal üretiminin yanı sıra artık polen üretimi de yaparak, aile ekonomisinde daha fazla katkı sağlayacaklardır. Projede 10.000 adet Polen Toplama Tuzağı alımı yapılarak arıcılarımıza dağıtımı yapılacak. 
”Balda Kalitenin Artırılması ve Marka Değer Oluşturulması Projesi”; Proje ile Ordu İli Arı Yetiştiricileri Birliği ve Bal Üreticileri Birliğine kayıtlı toplam 200 arıcı ile çalışma yürütülerek, Projenin 1. fazında 2021 yılı içerisinde 200 adet bal numunesi analiz edilerek raporlanmış, Projenin 2. fazında ise 2022 yılı içerisinde de 200 adet bal numunesi analizi yapılması amaçlanmıştır.
“Kuşaktan Kuşağa Projesi ”; Proje ile unutulmaya yüz tutmuş mesleklerin (Çaybaşı Ahşap Oymacılığı, Mesudiye Semer Yapımı, Gürgentepe Yün Halı Dokumacılığı ve Gölköy Kolan Şal Dokumacılığı) tanınırlığını arttırıp, maddi ve manevi anlamda hak ettiği değeri bulmalarını sağlamak. Ayrıca kadın istihdamını arttırarak bölge ekonomisine katkı sağlamak amaçlanıyor. 
”Sakin Şehrin Öğrencileri Atölyelerle Geleceğe Yürüyor Projesi”; Proje ile özel gereksinimli çocuklara eğitim vermek üzere “Tarım ve Hayvan Bakımı Atölyesi”, “Robotik Kodlama”  ayrıca ilçede bulunan işsiz kadınlar için Kadınlara Yönelik Meslek Edindirme Atölyesi, tüm öğrenciler için “Açık Hava Sporları (Oryantring) Atölyesi, Müzik Atölyesi, Bilim ve Kültür Sanat (Planetaryum) Atölyesi” kurulması planlanıyor. 
”Fenni İlimler Atölyesi Projesi”; Proje ile Kabadüz İlçesi Merkez Ortaokulunda Fen Bilimleri, teknoloji, mühendislik ve matematik disiplinleri yapılması planlanıyor.