Konut alırken dolandırılmamak için bu uyarılara kulak verin. Bulunduğunuz bölgede merdiven altı diye tabir edilen seyyar ve ayakçı emlakçılardan uzak durmanızda fayda var. Dolandırılmamak için yapmanız gereken önemli noktaları sizler için bir araya getirdik.
Ev alırken çok dikkatli olmanız gereken bazı konular var. Bunu belki defalarca yazılıp çizilmesine rağmen konut sektöründe mağdur edilen insanların önüne bir türlü geçilemiyor.
Yapılan istatistikler gösteriyor ki Türkiye genelinde 300 binden fazla kayıtsız emlakçı var. Ayrıca kendisine emlakçı süsü veren binlerce iş yeri de olduğu biliniyor.
AYAKCI SATIÇILARA DİKKAT
Son zamanlarda ayakçı diye tabir ettiğimiz korsan emlakçı sayısında bir hayli artış olduğu görünüyor. Yeni yöntemleri ise web sitelerine ilan vererek veya web sitesi kurarak ofisleri varmış gibi hayali bir isim altında müşteri araklamaya çalışmak.
Bu isimlere baktığımızda adamın ne ofisi var ne vergi dairesine kaydı nede yetki belgesi var. Ticaret ve meslek odalarına kaydı zaten yok. Kendisine ait sosyal medya ve gayrimenkul arzları var ama kaçak çalışıyorlar. Bu durum vergisini ödeyen, çeşitli giderler ile boğuşan, ofisini ayakta tutarak hizmet vermeye çalışan namuslu emlakçıların belini büküyor.
Bu durumda emlakçıların da suçu yok değil! Böyle kişileri tespit ettiklerinde meslek odalarına veya maliyeye bizzat bildirmeleri gerekiyor. Bu tür ayakçılar gerçek meslek mensubuna ciddi manada maddi ve manevi zarar veriyor.
KAR EDECEĞİM DERKEN KAZIKLANMAYIN
Eğitimsiz bu kişiler her türlü yolsuzluk ve üç kağıtçılığı yaparak emlakçının adını kirletmektedirler.
Bazen bilerek bazen de bilmeyerek alıcı ve satıcıları kazıklarlar.
Burada alıcının bilinçli olması gerekir. Bilinçsiz alıcı az komisyon öderim düşüncesi ile bu tür emek hırsızlarından gayrimenkul alma yoluna gidebilir. Bilinçli alıcı ise profesyonel hizmet alır ve bu tür ayakçılar ile muhatap olmaz.
UZMANINA DANIŞIN
Konut alacaklara mutlaka ve mutlaka konusunda uzman güvenilir bir emlak danışmanlık firmasıyla istişare etmesini öneriyoruz. İlla emlak danışmanıyla çalışacaksınız diye bir şart yok. En azından alacağınız konut ile ilgili size mutlaka yardımcı olup fikir verecektir.
Nelere dikkat edilmeli?
- Kesinlikle kaparo vermeyin
- Yetki belgesi isteyin
- Vergi Dairesi
- Ticaret Sicil Belgesi
- İnternet üzerinden para alışverişi yapmayın
- Evi görmeden sözleşme imzalamayın
- Haciz var mı?
- Şerh Var mı?
- Mülk üzerinde Rehin var mı?
EV ALIRKEN GÜVENİLİR FİRMALARLA ÇALIŞIN
Evet yukarıda yazdığımız gibi konuları araştırmanız da fayda var. Mutlaka konut satış sözleşmesi imzalamadan önce yanınızda bir avukat veya emlak danışmanı olmalı.
Bunu şunun için anlatıyoruz. Binlerce lira para ödeyeceğiniz bir taşınmaz için belki o anda aklınıza şöyle bir şey gelebilir; ‘Ne gerek var ya’ diyebilirsiniz. Tabi bu sizin tercihiniz kimse bu konuda sizi zorlayamaz. Siz yine de ev alırken bu konuları aklınızın bir köşesine not edin.
Sonuçta gayrimenkul konusunda uzmanlaşmış emlak danışmanlık firmaları mağduriyetlerin önüne geçmek için var. Bunlara en iyi örnek A PLUSGYO gibi bir firmayı örnek gösterebiliriz.