FINDIK KAPSÜLÜNDEN YEM ÜRETİLDİ
BAŞKAN GÜLER, YENİ BİR PROJEYE DAHA İMZA ATTI
ORDU BÜYÜKŞEHİR BELEDIYESI’NİN FINDIK KAPSÜLÜNDEN HAYVAN YEMİ ÇALIŞMALARI OLUMLU SONUÇ VERDİ
Türkiye’nin fındık deposu Doğu Karadeniz Bölgesi’nde halk arasında ‘fındık kapsülü’ olarak nitelendirilen, fındığın ayıklama makinesi olan patoza verildikten sonra çoğu zaman ahırlarda hayvan altlarında değerlendirilen veya sobalarda yakacak olarak kullanılan zuruftan hayvan yemi üretildi.
Göreve geldiği günden bu yana özellikle tarım, turizm, enerji alanlarında uyguladığı projelerle Ordu’ya farklı bir vizyon aşılayan Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, yeni bir ilke imza attı. Başkan Güler’in talimatıyla başlatılan fındık kapsülünden kaba hayvan yemi üretimi çalışmaları olumlu sonuç verdi.
FINDIK KAPSÜLÜ SAMANDAN DAHA DEĞERLİ ÇIKTI
Fındık üretimi yapılan kentlerde gübrelemede kullanılmasının yanı sıra büyük çoğunluğunun çöpe atıldığı fındık kapsülünü hem verimli alanlarda değerlendirmek hem de ekonomiye kazandırmak isteyen Başkan Güler, ilk olarak laboratuvar ortamında fındık kapsülünün analizini yaptırdı. Ham protein ve enerji değeri açısından yüksek olan samandan daha değerli çıkan kapsülden bununla birlikte yem üretimi çalışmaları başlatıldı.
KENDİ TASARIMLARI İLE YEM ÜRETİM MAKİNESİ YAPILDI
Kapsülün yeme çevrilmesi için kendi bünyelerinde tasarladıkları makine ile kapsüller öğütülmeye başlandı. Tasarlanan makinede öğütülen kurutulmuş fındık kapsülü diğer kaba yemler ile karıştırılarak hayvanlara verildi ve çalışmalar bu neticede olumlu sonuçlandı.
İL EKONOMİSİNE 150 MİLYON KATKI SAĞLAMASI BEKLENİYOR
Maliyetlerin yüzde 70’ini oluşturan yem konusunda alternatif olarak üretilen fındık kapsülünden kaba yem, Ordu ekonomisine ilk aşamada 150 milyon lira katkı sağlanması beklenirken üreticilere de büyük anlamda kolaylık sağlayacak.
“İHRAÇ EDER DURUMA DA GELEBİLİRİZ”
Başkan Güler, üretilen kaba hayvan yemlerinin Türkiye’de kullanılmasının yanı sıra dış ülkelere de ihraç eder duruma gelebileceklerini ifade etti.
Başkan Güler konuşmasında şu sözlere yer verdi:
“Kendi kendine yeten kent ve kendi kendine yeten bir ülke durumundayız. Bu anlamda fındık kapsülünden hayvan yemi denemesi yaptık ve bunda başarılı olduk. Hem gıda değeri hem de kalite açısından önemli bir ürünü elde etmiş olduk. Bunu Türkiye’de, özellikle fındık üretimi yapan bölgelerde yem olarak kullanabileceğiz. Bu da daha önceden büyük ölçüde israf edilen veya daha değişik amaçlar için kullanılan fındık kapsülünü yem olarak kullanma imkanını sağlıyoruz. Bu yem ithalatında bize önemli bir avantaj sağlamış olacak. Belki de fazlasını ihraç eder duruma geleceğiz.”
“KENDİ TASARIMIMIZI YAPTIK”
Büyükşehir Belediyesi iştiraki olan ORYAZ (Ordu Yazılım) şirketinin bu çalışmaya dahil olarak kendi tasarımları ile kapsül öğütme makinesi ürettiklerine dikkat çeken Başkan Güler, “Büyükşehir Belediyemizin iştiraki ORYAZ şirketimiz yani yazılım şirketimiz hem yazılım konusunda hem de mekanik üretim konusunda önemli adımlar atıyor. Bu makinede kendi dizaynımız. Düşünen Ordu, Üreten Ordu, Yarışan Ordu sloganına uygun olarak bu ifadelerin altını doldurarak Türk ekonomisine yeni imkanlar sunuyoruz” şeklinde konuştu.