Kadına Yönelik Şiddetin Ortadan Kaldırılması İçin Uluslararası Mücadele Günü

25 Kasım “Kadına Yönelik Şiddetin Ortadan Kaldırılması İçin Uluslararası Mücadele Günü” kadın avukatların dili ile aktarıldı.

Ordu Barosu avukatları Ünye Adliyesi önünde kadına şiddete mücadele için bir araya geldi.

Avukat Merve İnce ve Dilara Ahsen Başar Ünye Adliyesi önünde yaptıkları basın açıklaması ile Kadına Yönelik Şiddetin Ortadan Kaldırılması İçin Uluslararası Mücadele Gününün önemine değindiler.

Avukatların yazılı açıklaması şu şekilde:

Avukat Merve İnce: “Kadın, toplumun yapı taşı ve ailenin mimarıdır. Kadına yönelik, sayısı her geçen gün artan şiddetin ortadan kaldırılması, sadece ulusal değil, global bir mücadele gerektirmektedir. Zira ülkemizle sınırlı olmayan bir biçimde, bütün dünyada kadınlar en temel hakları için savaşmak, birlik olarak toplumsal cinsiyet eşitsizliğine karşı sesini duyurmak zorunda kalmaktadır. Aile içinde başlayan şiddet, fiziksel, cinsel, psikolojik, ekonomik ve sosyolojik olarak yayılarak toplumun tamamına sirayet etmekte ve kadınlar kendilerini, modernleşen toplum, geliştirilen yasal mevzuat ve kendilerine tanınan hak ve özgürlüklere rağmen şiddetin öznesi olarak bulmaktadır.

Bunda, yazılı mevzuatın kimi zaman yetersiz kalması, var olan mevzuatın uygulamada karşılık bulamaması, kadının yaşam hakkını ve şiddet karşısında korunmasını düzenleyen İstanbul Sözleşmesi’nin hukuksuz biçimde yürürlükten kaldırılmış olması, siyasetçilerin, din insanlarının ve kamu kurum ve kuruluşlarının sık sık toplumsal zihniyeti olumsuz etkileyecek yönde, yersiz, kadını küçültücü açıklamalar yapması ciddi birer rol oynamaktadır. Artan şiddetin önlenmesi noktasında, öncelikle toplumda yer etmiş cinsiyet eşitsizliğinin ortadan kaldırılması için zihniyetin değiştirilmesi gerekir. Bu değişimde öncelikle devlet, bütüncül ve çok yönlü politikalar üretmeli, kadına karşı şiddete karşı net bir tavır ortaya konmalı ve bu mücadelenin aslında sadece kadınlar için değil bütün toplum için verildiği bilinci ile toplum olarak etkin ve kararlı bir duruş sergilenmelidir.

Avukat: “Dilara Ahsen Başar: “Ancak günümüzde ülkemizde zihniyet dönüşümüne yol açacak politikalar üretilmediği gibi, kadınların insan haklarını koruma altına alan kanunları ve uluslararası sözleşmeleri kaldırmaya yönelik çalışmalara destek olunmasının ve İstanbul Sözleşmesinden hukuka aykırı olarak çekinilmesinin kadınları korumasız bıraktığını ve kadınların yaşam hakkının ihlaline yol açtığını görmekteyiz. Her sene olduğu gibi bu sene de, kadına yönelik şiddetin önlenmesi için Türk Medeni Kanunu, 6284 sayılı Kanun, Uluslararası sözleşmelerle güvence altına alman kadın haklarının tüm kurum ve kuruluşlarla eksiksiz uygulanması, Aile Hukuku ve kadına karşı şiddet alanlarında uzlaşma ve arabuluculuk uygulamalarının kabul edilmemesi, nafaka konusunda yasal bir değişiklik yapılmaması ve İstanbul Sözleşmesinin yeniden yürürlüğe sokulması öncelikli taleplerimizdir.

Ordu Barosu Kadın Hakları Komisyonu olarak, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetin Ortadan Kaldırılması için Uluslararası Mücadele Günü’nde, her gün olduğu gibi, kadınların Cumhuriyet’le, Anayasa’mız, yasalarımız ve Uluslararası sözleşmelerle elde ettiği kazanımları ihlal edecek ve ortadan kaldıracak düzenleme ve değişikliklerin karşısında olmaya devam edeceğimizi, yasaların eksiksiz olarak uygulanması konusunda tüm kamu kurum ve kuruluşlarının uygulamalarını takip edeceğimizi, kadına karşı şiddetin ortadan kaldırılması için mücadelemizi sürdüreceğimizi kamuoyuyla paylaşıyoruz.”

About semanur

admin

Check Also

Ordu’da Araçta Mahsur Kalan 1 Yaşındaki Bebek Kurtarıldı

Ordu’nun merkezde sabah saatlerinde yaşanan olayda, 1 yaşındaki bir kız çocuğu park halindeki aracın içinde …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir