Kahverengi Kokarca’ya Karşı Yürütülen Mücadele Değerlendirildi

İstilacı bir zararlı olan ve başta fındık olmak üzere tarım ürünlerine zarar veren Kahverengi Kokarca ile bugüne kadar yapılan ve bundan sonra yapılması gereken çalışmalar, Vali Muammer Erol’un başkanlığında yapılan toplantıda değerlendirildi.

Valilik toplantı salonunda gerçekleştirilen değerlendirme toplantısında, Vali Muammer Erol, İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Perşembe Ziraat Odası Başkanı Arslan Soydan,  Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, Fatsa Ziraat Odası Başkanı  Haydar Gürsu, Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, hazır bulundu.

Son dönemde gerek İlimizde gerekse bölgemizde hızlı bir şekilde  popülasyon yoğunluğu artarak başta fındık bahçelerimiz olmak üzere her türlü meyve ve sebzede zarara yol açan istilacı bir tür olan Kahverengi Kokarca ile ilgili bütün paydaşlarla birlikte neler yapıldığı, bundan sonraki süreçte neler yapılabileceğini belirlemek amacıyla düzenlenen toplantıda konuşan Vali Muammer Erol, ”Fındığımızın anavatanı  şehrimizde Kahverengi Kokarca zararlısı ortaya çıktı. Kokarca  zararlısını başımıza dert olmaktan  çıkaracak ne varsa birlikte yapma adına aramızda var olan istişarelerimizi daha verimli şekle dönüştürmek, yapacaklarımızın  planını, programını netleştirip en kısa  sürede faaliyete geçmek gibi bir kararlılığımız ve mecburiyetimiz bulunmaktadır” dedi.

“Bu yıl hasat döneminde gördük ki, Kokarca kendi başına bırakılmaması gereken, çiftçimizi, insanımızı üzen sonuçlara neden olan bir musibet”diyen Vali Erol, “Yapılması gerekenleri doğru zamanda, doğru yerde hep beraber yaparsak, bunun üstesinden geliriz. Bugüne kadar yapılanlarla ilgili bir özeti ve bugünden sonra ne yapılabilirle ilgili değerlendirmeyi bugün toplantımızda yapacağız” şeklinde konuştu.

Geçtiğimiz yıldan beri Kahverengi Kokarca ile yoğun bir mücadele gerçekleştiirldiğini söyleyen İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, son bir yılda Kahverengi Kokarca ile yapılan mücadele çalışmalarını anlattı.

Yılmaz, ”2023 yılı başlarında sayın Valimizin başkanlığında ilgili sektör temsilcileri ile birlikte bir araya geldik. İlimizde nasıl bir eylen planı oluşturacağımızla ilgili kararlar almıştık. Entegre mücadelenin tüm unsurlarını kullanmak üzere mekanik mücadele, kimyasal mücadele, biyoteknik ve biyolojik mücadele   kullanılması kararı verilmişti. Alınan kararlarda kışlak mücadelesi önemliydi. Kokarcanın kışı geçirmek için sığındığı yerlerde ilaçlama yapıldı. Mekanik mücadele ile birlikte kışlaklarda kokarca mücadelesi yapıldı ve onbinlerce kokarca imha edildi. Bakanlığımızın bahçelerde kullanılması amacıyla ruhsatlandırdığı 4 tane ilaç vardı ama  evlerde kışlaklarda kullanılacak  ruhsatlı ilacımız yoktu. Yapılan çalışmalar sonucu evlerde kullanılabilecek ruhsatlı ilaçlarımız var. Kokarcayı toplanma hormonu salgılayarak biraraya çeken feromon  tuzaklar da biyoteknik mücadelede kullanılıyor. Bunların da ruhsatı yoktu. Bu sene feromonlar da ruhsatlandırıldı. Biyolojik mücadele için 28 Bin samuray arıları doğaya bırakıldı. Üreticilerimizi havalar ısınmaya başladığında dönem dönem ilaçlama yapılması konusunda uyarmaya çalıştık” dedi.

Kemal Yılmaz, “Dezavantajımız, sayıları yüzde 40’ları bulan şehir dışında oturan üreticilerimiz oldu. Burada yapılan mücadeleye tam anlamıyla destek veremediler, mücadelenin içinde olamadılar. En büyük zararı Fatsa İlçemizde yaşadık. Ünye, Perşembe ve Altınordu’nun belli kısımlarında kokarca zararlısıyla karşılaştık. Geçen seneye göre elimiz daha güçlü. Feromon tuzaklarımız ve ruhsatlı ilaçlarımız var. Entegre mücadelenin her türlüsünü kullanarak, ‘cezbet-yoket’ yöntemiyle  mücadeleye devam edeceğiz. Ekim aynın ikinci yarısı Kasım ayı başından itibaren yoğun şekilde ilaçlama yapılacak. Bakanlığımız 1400 feromon 600 feromen tuzak tane gönderdi. İlçelerimize dağıtım yaptık. Yoğun olan mahallelerde tuzaklar asıldı. İlaçlama için de bir bütçe ayrıldı. Hiçbir alanı atlamamak kaydıyla  topyekün mücadaele yapılacak ve kokarcanın popülasyonu en alt seviyeye indirilecek” diye konuştu.

Toplantıda, Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Perşembe Ziraat Odası Başkanı Arslan Soydan ile Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça da söz alarak, hızlı yayılma popülasyonuna sahip Kahverengi Kokarca zararlısı ile mücadelede topyekün birlikte hareket edilmesi gerektiğinin altını çizerek, üreticiye görev düştüğünü,  doğru zamanda, doğru yerde, doğru teknikle yapılacak mücadeleden güzel sonuçlar alınabileceğine dikkat çektiler ve özellikle gurbette yaşayan üreticilerin ilaçlama konusunda yakınları ile irtibat kurmalarını istediler.

About semanur

admin

Check Also

İstanbul’da Yaşayan Ordulu İş İnsanlarına Ordu’daki Yatırım İmkanları Anlatıldı

Ordu Valiliği himayesinde, Ordu Büyükşehir Belediyesi ve Ordu Dernekler Federasyonu (ORDEF) işbirliği ile bu yıl …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir