Tarım ve Orman Bakanlığı 11.Bölge Müdürlüğü Ordu Şube Müdürlüğü Ünye Şefliğinden karaca yavruları hakkında vatandaşlarımıza önemli uyarılar yapıldı.
’Doğa Koruma Milli Parklar Ordu Şube Müdürlüğümüze ve Ünye Şefliğimize son bir hafta içerisinde karaca yavrusu bulan vatandaşlardan çok sayıda ihbar gelmiştir. Karacaların yavrulama döneminin başlaması nedeniyle , doğada karşılaşılan karaca yavrularına karşı vatandaşlarımızın daha bilinçli ve duyarlı davranması gerekmektedir. Aşağıda yazılı olan bilgileri ve uyarıları okuyup paylaşmanız yaban hayatının korunması için çok fazla önem arz etmektedir.
Karacalar Ordu İlinde yaşayan önemli yaban hayvanı türlerinden bir tanesidir. İlimizde yaşayan 32 Memeli türünden biri olan sevimli karacalar koruma altında olması nedeniyle son yıllarda popülasyonu artarak adeta Ordu’nun simgesi haline gelmiştir.
Karacalar her yıl ,Mayıs ve haziran aylarında ; 1 yada 2 yavru doğururlar. İlimiz Coğrafi şartları nedeniyle Orman Alanları,fındıklıklar , ekili araziler ve yerleşim alanları içicedir. Bölgemizde bu aylarda fındık bahçelerinde gübreleme tırpan ( ot biçme) ve temizlik yapma gibi tarımsal faaliyetler yapılmaktadır. Yaban hayatının önemli bireylerinden olan karacalar bazen yüksek otların mevcut olduğu fındıklık arazilerine yavrulama yapmaktadırlar. Bu sebeplerden dolayı fındık bahçelerinde tarımsal faaliyetlerde bulunan vatandaşlarımızın karaca ve karaca yavruları ile karşılaşma (temas ) olasılığı çok yüksektir.
Vatandaşlarımızın Fındık Bahçelerinde Karaca Yavruları ile karşılaşması halinde Yaban hayatına destek olmak için yapılması gereken en doğru hareket onları görmemezlikten gelerek yokmuş gibi davranmalarıdır. Eğer yavru karaca yaralı ve terk edilmiş değilse, yırtıcı hayvan ve başıboş köpek tehlikesi acil yardım ve tedaviye ihtiyacı yoksa bulunduğu yerde bırakılmalı dokunulmamalıdır. Etrafında bulunan otluk veya çalılıkların bozulmamalı, civarda sahipli köpekler varsa sahipleri tarafından kontrol altına tutulmalıdır. Belirli bir uzaklıkta sessizce annesinin gelip gelmediği gözlemlenmelidir. Karacalar İnsan Kokusuna hassas oldukları için yavrunun bulunduğu yere yaklaşmayabilirler. Ayrıca Fotoğraf çekme isteği uyandıran bu sevimli yavruya insan eli değdiğinde aynı yerde bırakılsa bile annesi geldiğinde kokusunu tanımayıp terk edebilmektedir.
Eğer Biz Müdahale etmezsek anne karaca geri döner bıraktığı yerde yavrusunu bulur ve sahip çıkar. Doğanın kanunu budur. ‘’Hiçbir Anne olağanüstü şartlar olmadıkça yavrusunu terketmez.’’
Ayrıca karaca yavrularının yaralı ve tehlike altında olması gibi acil durumlarda vatandaşlarımız çıplak elle değil eldivenle müdahale ederek, durumu en yakın Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdürlükleri, İl Şube Müdürlükleri ve Şefliklerine ihbar etmeleri gerekmektedir.
Özetle :
Başıboş bir yavru bir karaca gördüğünüzde, ilk akla gelen onu yakalayıp koruma altına almak olabilir ama bu işlem, yavru karacaya faydadan çok zarar getirir. Çünkü yavrunun annesi büyük ihtimalle yakın bir yerlerde besleniyordur. Bundan dolayı da sizi görür ve yavrusuna yaklaşmaz. Anne karaca beslenirken, yavru yuvada hareketsiz bir şekilde annesinin gelmesini bekler. Bu davranış onu yırtıcı ve dış ortamdan gelebilecek tehlikelerden korur. Yavrusu alınan yaban hayvanları o bölgeyi terk etmemekte, üç gün içinde yavrularını bulurlar ve onları tekrar sahiplenmektedirler.
Bu konuda vatandaşlarımızın duyarlı ve bilinçli olmalarını bekliyoruz.
Ayrıca doğada karşılaştıkları karaca yavrularını alarak evine götüren vatandaşlara 4915 Sayılı Kanun’un 4.1.3 maddesi hükmüne göre Yaban Hayvanı Yavru ve Yumurtalarının toplanması hükmüne mualefetden 2077 TL idari para cezası uygulanmaktadır.