Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından Altınordu kıyısında yapılan deniz dolgusu için dava açan Ordu Çevre Derneği’nin iddiaları mahkeme tarafından görevlendirilen Bilirkişi Heyeti, ÇED’in uygun olmadığına yönelik rapor hazırladı.
Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından Altınordu ilçesinde Taşbaşı Mahallesi’ndeki iskele ile Melet Irmağı arasında yapılan kıyı dolgu ve düzenleme projesi için mahkeme tarafından görevlendirilen Bilirkişi Heyeti 4. kez ÇED’in uygun olmadığına yönelik rapor hazırladı.
Ordu Çevre Derneği yönetim kurulu adına yapılan açıklamada, “Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından Ordu ili Altınordu ilçesinde Taşbaşı, Düz, Şarkiye, Bahçelievler,
Akyazı ve Durugöl mahallelerini kapsayan “Kıyı düzenleme ve Rekreaktif Amaçlı Dolgu” projesiyle ilgili ÇED iptali için dava açmıştık. İdare Mahkemesi’nin görevlendirdiği Bilirkişi Heyeti’nin hazırladığı raporlar derneğimizin lehine olmuştu. Ordu Büyükşehir Belediyesi hazırlanan raporlara itiraz ettikçe mahkeme yeniden Bilirkişi Heyeti görevlendirmiş ve her Bilirkişi Heyeti Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin ÇED’i aleyhine rapor düzenlemişti. Üçüncü rapora da yapılan itiraz sonrası mahkeme heyetten yeniden görüş istemiş ve heyet yeniden ÇED’in uygun olmadığı yönünde rapor düzenlemiştir.” denildi.
Belediye süre kazanmak istiyor
Ordu Çevre Derneği’nin açıklamasında Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin zaman kazanmak için itiraz ettiğini belirtilerek, “ Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin itiraz nedeni aslında süre kazanmaya yönelik. Çünkü belediye projeyi parçalayarak farklı çalışmalarmış gibi göstererek doldu ve düzenleme çalışmalarını sürdürüyor. Bilirkişi Heyeti raporuna üç kez itiraz edilmesi ve son dördüncü raporda da aynı heyetin görüşlerinin değişmemesi bu gerçeği ortaya çıkarmaktadır. Bu rapordan sonra mahkeme heyetinin lehimize karar vereceğini düşünüyoruz.” denildi.
Aynı sonuç
Açıklamada raporun içeriği hakkında da bilgi verilerek, “Bilirkişi Heyetinin 2. Ek Raporunda 3. Raporlarındaki görüşler yinelenmiş. 7 madde halinde sonuçlanan raporda harita mühendisliği, biyoloji uzmanlığı ve çevre mühendisliği bakımından uygun; kıyı bilimi ulaşım ve trafik, jeoloji mühendisliği ve şehir planlama açısından uygun olmadığı belirtilmiştir. Bu durumda raporun sonucu, ÇED’in uygun olmadığı yönünde olmuştur.” vurgusu yapıldı.