KRİZ MASASI KURMAK İÇİN NEYİ BEKLİYORUZ
Sayın Valimiz, Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımız acilen sahanın aktörleri olan biz Turizmcilerle kriz masasında buluşmalıdır.Türkiye’ye en çok turist gönderen ülkelerin başında gelen Rusya ve Ukrayna arasındaki gerilimin büyümesi ve savaş hali biz turizmcileri ciddi manada endişelendiriyor.
Ünye Turizm İşletmecileri Derneği(ÜNTİD) olarak Ünye, Bölge ve Ülke turizm sektörünü takip ederken dünya da yanaşan her türlü gelişmeleri de yakından takip ettiğimizi de belirtmek isterim. Rusya–Ukrayna savaşının, Ünye, bölge ve ülke turizmine çok büyük bir darbe vuracağını öngörüyoruz.
Savaş hali, Rusya ve Ukraynalı turistin yoğun olarak geldiği Ege, Akdeniz ve Marmara Bölgesi turizmcilerine alternatif Turizm politikası izlemeye yönlendireceğini bu durum da yerli ve Avrupalı turistleri çekmek ve satış yapmak için fiyatlarda ve pazar arayışında politika değişikliğine gitme adına kriz masaları oluşturmuş durumdalar.
FİYATLARDA GÜNCELLEME YAPILACAKDernek olarak, her zaman talep ettiğimiz bölgesel desteklerin sektörel olarak bakanlığın mevcut İşletmecilere yönlendirerek desteklemesi hayati önem taşımaktadır. Özellikle yakın coğrafyamızda yaşanan savaş hali, Rusya ve Ukraynalı turistin yoğun olarak geldiği Ege, Akdeniz ve Marmara Bölgesi turizmcilerine alternatif Turizm politikası izlemeye yönlendirecektir. Bu durum yerli ve Avrupalı turistleri çekmek ve satış yapmak için daha cazip fiyatlandırma güncellemesine gitmeyi gerektirecektir.
Bu durumda daha hazır, daha konforlu ve sezon anlamında daha verimli hava şartlarına sahip olan özellikle Akdeniz ve Ege Bölgeleri kazanacak. Karadeniz’i tercih eden yerli ve yabancı turistler bu avantajlar nedeniyle bu bölgelere yönlenecektir. Böyle bir öngörü ile baktığımızda bölgemiz geçmiş yıllarda yaşadığı hava şartlarına bağlı gelir kaybına uğramış, son iki yılda ise pandemi ile turizmcilerin beli bükülmüş ve ağır darbe yemişti. Bir de böyle bir durumla karşılaşırsak Ünye, Ordu ve Bölge Turizmi geri dönüşü çok ağır olacak derin yaralar alacaktır.Rusya ile Ukrayna arasındaki krizde yaşanan her gelişme Türkiye ekonomisini de yakından ilgilendiriyor. Zira Türkiye’nin turizm, enerji ve gıda gibi çok sayıda sektörde hem Rusya ile hem de Ukrayna ile stratejik ekonomik ilişkileri bulunuyor.EKONOMİK ETKİLER SAVAŞTAN SONRA DA DEVAM EDECEKUkrayna’daki psikolojik ve ekonomik etkilerin savaştan sonra da devam edecektir.
Dolayısıyla, Ünye, Ordu ve Bölge Turizmi için;Ukrayna’daki savaşın psikolojik ve ekonomik etkilerin savaştan sonra da devam edeceğini öngörüyoruz. Rusların da ağır ekonomik yaptırımlarla alım gücünü kaybedeceğini ve turistik harcamalarını keseceğini düşünüyoruz. Bu nedenle yeme-içmeden konaklamaya kadar turizm sektörünün bütün aktörleri, Ukraynalı ve Rus turistten vazgeçmeyi kabullenmiş görünüyor. Ayrıca turizmciler olarak bir başka korkumuz ise Türkiye’nin yanı başındaki savaş sebebiyle Avrupa’dan gelecek harcama gücü yüksek turistleri kaybetmek. Bakanlığın acilen devreye girip yeni pazarlara yönelik çalışmalar yapması gerekmektedir. Yaklaşık 10 milyon turist kaybını telafi etmek için şimdiden tanıtımlar ve kampanyalar yapılması için çalışılmalıdır. Bu çalışmalarda bölgemiz için özel bir paket düşünülmelidir
.Türkiye’nin 2022 için beklediği 35 milyar dolarlık turizm hedefinin büyük risk altında olduğunu öngörüyoruz. Rus ve Ukrayna’lı turistten ülke olarak beklenti kalmamış ve artık tamamen Avrupalı turistten beklenti yoğunlaşmıştır. Onlar da yakın coğrafyadaki savaş ve huzursuzluktan kaynaklı imaj sorunu sebebiyle bizi tercih etmezlerse turizmci bitmiş demektir. Türkiye genelinde sektörün 8 milyar dolar borcu vardır. Tüm ümitler bu sezona bağlanmıştı. Bu sezon da ölü geçirilirse otellerimizi ve kalifiye işgücümüzü kaybederiz. Dolayısıyla, bakanlığın 35 milyar dolarlık turizm gelir hedefi de gerçekleşemez. Ek olarak bu gelirle sağlanan kültür ve turizme hem akademik hem de tanıtım olarak büyük destek sunan arkeolojik kazı alanları da kapatılmak zorunda kalacaktır. Bu alanlardan sağlanan yerli ve yabancı turizm geliri de düşeceğinden ülke ekonomisi zor duruma düşecektir. Bu nedenlerden dolayı bakanlık desteği ile bu alanlarda istihdam edilmiş yüksek eğitimlerini tamamlayan nitelikli personelin iş kayıplarına yol açacak ve işsizlik yükselişe geçecektir. En kötü sonuçlarından biri de bu yüksek eğitimlerini alan ve almaya devam eden istihdam gücü beyin göçü dalgasına kapılacak ve Avrupa ülkelerine yerleşecektir.
Pek çok durumda ilk darbeyi alan turizm sektörünü ülkemizde aktif tutmak için bakanlığın tanıtım ofislerindeki aktif araştırmalar tamamlanmalı, bölgesel tanıtım-araştırma-geliştirme ofisleri kurulmalı, belediyeler ve idari yönetimlerce altyapı sorunları hemen giderilmeli, Avrupalı turisti çeken projeler hayata geçirilmelidir. Nitelikli personel kayıplarına neden olmadan hızlı hareket edilmelidir.
Aksi durumda ÜNTİD olarak, bu savaşın, Ünye, bölge ve ülke turizmimize çok büyük bir darbe vuracağını öngörmekteyiz”.Sonuç olarak, Ordu Valimiz, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanımız acilen kriz masası oluşturarak, sahanın hakimleri olan biz turizmcilerle acil kriz yönetimi planı oluşturmalıdır.
Kamuoyuna saygı ile
Adnan SOBİ
ÜNTİD BAŞKANI