Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

NADİR GÖRÜLEN KARA LEYLEK ORDU’DA KORUMA ALTINA ALINDI

Nesli koruma altında olan ve yerleşim merkezlerinden uzakta nadir görülen Kara leylek (Ciconia nigra) Ordu’da bitkin halde bulundu.

Nesli koruma altında olan
Resim

Nesli koruma altında olan ve yerleşim merkezlerinden uzakta nadir görülen Kara leylek (Ciconia nigra) Ordu’da bitkin halde bulundu.

Resim 1

Ordunun Ünye ilçesi Döşemedibi Mahallesinde Müzeyyen Ustaoğlu adlı duyarlı vatandaş dere kenarında türünün ne olduğunu bilmediği uçamayan bir kuş gördü. Durumu hemen Tarım ve Orman Bakanlığı 11.Bölge Müdürlüğü Doğa Koruma ve Milli Parklar Ünye Şefliğine İhbar Etti ve yetkililer gelinceye kadar kuşun başında bekledi. DKMP Ünye Şefi Saygın Yıldırım tarafından Türünün nesli tükenmekte ve koruma altında olan  Kara leylek (Ciconia nigra), olduğu tespit edilen kuş veteriner hekimi kontrolüne alındı .

 Veteriner Hekimince  İlk Muyanesinde Kara Leyleğin genel sağlık durumun iyi olduğu yeterli beslenemediği için bitkin düştüğü tespit edildi  

Screenshot 20210824 122033 WhatsApp 2

  İlçe  merkezine 10 kilometre uzaklıktaki  Döşemedibi Mahallesi Döşemedibi Deresini  çevreleyen kayalık alanda bulanan  leyleğin yeni ergen olduğu tespit edildi.

Kara Leylek  Doğa Koruma ve Milli Parklar Ait Bakım merkezinde,  tedavi ,bakım ve  rehabilatasyon süreci tamamlıktan sonra tekrar doğaya salınacak.

resim 3

İşte Kara leyleklerin bazı  özellikleri

 1. Kara leyleklerin görünüşü adından da belli olduğu gibi renkleri siyah. Siyah tüyleri ışıkta parlar, yanar döner bir renge bürünür Siyah tüylerin dışında kalan göbek kısımları beyazdır.

2. Ağırlıkları ortalama 3 kg, kanatları açıkken uzunluğu ise 1,5 metredir..

3. Sessiz sakin ve suya yakın yerleri tercih eden bu kuş türü, ormanlarda yaşamayı sever. Yuvasını nehir veya dere gibi su kaynaklarına yakın ağaçlara yapar.

4. Göçmen bir kuş türü olan kara leylekler kış aylarına genelde Afrika kıtasında geçirir. Nisan ayında ülkemize de gelir

5. Genelde suda yaşayan balık ve böceklerle beslenen kara leylekler, aç kalırsa yılan bile avlayıp yiyebilirler

 6. Yumurtlayarak çoğalan kara leylek  yavrularının uçabilmesi için iki ay gibi bir süre geçmesi gerekir.