Ordu Tabip Odası Başkanı Ali Coşkun covid-19 ile mücadeledeyi değerlendirdi.
Çin’in Wuhan kentine görülen ve 11 Mart tarihinde Türkiye’de ilk vakası ortaya çıkan koronavirüs salgınında iki yılı geride bıraktık. Pandemi dönemi boyunca sağlık çalışanları virüsü kontrol altına almak için çalışmalar yaptı. Bilim insanları aşı çalışmalarına başladı. Bu iki yıllık süreçte vatandaşlar virüs yüzünden sevenlerini kaybetti.
Bilim insanlarının yaptığı çalışmalar sonucuna aşı bulundu. Dünyanın pek çok ülkesinde aşı uygulamaları başladı. Karantinaya alınan vatandaşlar hastanelerde günlerini geçirdi. Türkiye’de sokağa çıkma yasakları uygulanmaya başlandı.
Ordu Tabip Odası Başkanı Ali Coşkun koronavirüs ile mücadeledeki iki yılı değerlendirdi.
“BU SÜREÇTE AŞININ ÖNEMİNİ BİR KEZ DAHA ANLADIK”
Bu iki yıl içerisinde aşının bulunmasının çok önemli olduğunu ifade eden Tabip Odası Başkanı Ali Coşkun, “Bu iki yılda pandeminin bütün insanlara çok şey öğrettiğini düşünüyorum. Bir kere şunu çok iyi öğrendik pandemide aşıyı erken bulmanın aşıyı bulabilmenin aşıya ulaşabilmenin ne kadar önemli olduğunu ve hayatı nasıl kurtarabildiğini gördük. Pandemide ben özellikle şuna çok üzülüyorum aşı bulunmadan önce hayatını kaybeden tüm dünyadaki insanlara gerçekten üzülüyorum. Keşke onları da aşıyı yakalayabilme fırsatları olsaydı. Ama aşı bulunduktan sonra takdir edersiniz ki toplum bağışıklığı arttığı için ölümler daha az olmaya başladı. Tabi ki aşıyı yaptırmak istemeyenler veya eksik aşı yaptıran bireyler yoğum bakımlara yattılar vefat ettiler ama netice olarak aşının bulunması aşıyı doğru kullanan kişiler olarak pandemide büyük bir rahatlık görüldü. Bizlerde artık dünya sağlık camiasına aşımız ile girdik. Nedir bu Turkovac’dır. Gerçekten böyle kısa bir zaman içerisinde aşıyı üretilmesinin bilime ne kadar önem verdiğimizi bir kez daha gözler önüne serdik. Demek ki bundan sonra alacağımız en büyük ders bilime önem vermek. Okumuş insanımızın önünü açmak bilim insanlarımızın olanaklarını arttırarak Türkiye’de aşıya önem vermek ve bazı aşı çalışmalarına önem vermek olacaktır. En büyük almamız gereken ders bu oldu. Kendi kendimize yetmeyi öğrenmeliyiz” şeklinde konuştu.
“SAĞLIK ÇALIŞANLARI PANDEMİNİN KAHRAMANIDIR”
Pandemi döneminde sağlık çalışanlarının yapmış olduğu fedakarlıklardan da bahseden Coşkun, “İki sene geçti bugünlerde ciddi vaka sayıları düşmeye hafiflemeye başladı. Bu tabi ki sevindirici ama yine de buna temkinli bakmak lazım çünkü pandemiyi de biliyoruz zaman zaman alevlenebiliyor. İnşallah başka bir mutasyon görülmez. Pandemi iki sene önce başladığı gibi biterek sonlanır. Tek dileğimiz ve temennimiz bu. Tabi ki pandemi sürecinde hafif geçirmişsek insanlarımız daha çok kayıp yaşamamışsa bu kesinlikle ve kesinlikle doktorlarımız ile yardımcı sağlık personellerimize borçluyuz. Aralarında da ciddi kayıplar oldu onların da hepsine Allah’tan rahmet diliyoruz mekanları cennet olsun inşallah. İnsanları kurtarmak için kendi canlarını yok sayarak pandeminin üzerine yürüdüler bu esnada da kaybettik kendilerini onlar bizim kahramanlarımız oldular” dedi.