Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

ORDU ÜST KİMLİĞİNE YAKIŞIR ÇALIŞMA YAPIYORUZ

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, Altaş TV’de yayınlanan “Ordu’yu Yönetenler” programının canlı yayın konuğu oldu.

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı

BAŞKAN GÜLER: “KLASİK DEĞİL, VİZYONER BELEDİYECİLİK”

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, Altaş TV’de yayınlanan “Ordu’yu Yönetenler” programının canlı yayın konuğu oldu. Funda Altaş Şimşit’in sorularını yanıtlayan Başkan Güler, Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan ve planlanan çalışmaları masaya yatırarak önemli açıklamalarda bulundu.

Ordu Büyükşehir Belediyesi olarak aradan geçen süre içerisinde önemli çalışmalara imza attıklarını belirten Başkan Güler, 2021 yılında da çıtayı daha da yukarılara taşımak için 19 ilçede yoğun çalışma içerisinde olacaklarını kaydetti.

“ORDU’DAKİ İDDİAMIZ: GÖNÜL, TEKNİK VE VİZYON BELEDİYECİLİĞİ”

Ordu’da yapılan çalışmaların dünyanın gidişatına uygun belediyecilik anlayışıyla ele alındığını ifade eden Başkan Güler, 2020 yılı içerisinde 100-200 yılda bir olan salgın felaketi yaşandığını, sağlık ordusu ve vatandaşlarla bu sıkıntının üstesinden gelmeye ve hissettirmemeye çalıştıklarını söyledi.

Göreve geldikten sonra klasik belediyecilik anlayışından daha çok sosyal belediyecilik anlayışını tercih ettiklerini ifade den Başkan Güler, şöyle konuştu:

“Belediyeciliğe Ordu’da değil, 1994 yılında Sayın Cumhurbaşkanımızla başladım. Buradaki tecrübelerimizi Ordu’ya taşımaya çalıştık. Ordu’da ilk iddiamız gönül belediyeciliği sonrasında teknik belediyecilik ve üçüncüsü de vizyoner belediyecilik. Ordu’da yapılan çalışmalarımız dünyanın gidişatına uygun belediyecilik anlayışıyla yapılıyor. Normal belediyeciliği herkes yapar. Biz sosyal belediyeciliğe ağırlık verdik ki kimse aç ve açıkta kalmasın diye. Pandemi döneminde işlerimizi aksatmadık hatta daha da çok çalıştık. Ekonominin zor döneminde para harcamadan veyahut para kazanarak yapacağımız işleri hayata geçirdik. Bütün yılların rekoru olan 850 km’den fazla yol yaptık. OSKİ ekiplerimiz 583 kilometre hat yaptı. İlimize yeni iş makineleri kazandırdık. Türkiye’nin belediyecilikte en önemli sorun olan çöp meselesini Ordu’da çözüme kavuşturduk. Boztepe, Hoynat Adası, Ünye Çamlık vs. bambaşka hale getirildi. Türkiye’nin değişik yerlerinden Ordu’da yaşamak isteyenler var”

“SADECE ASFALT VE KALDIRIM YAPMAKLA İŞ BİTMİYOR”

Ordu’da özellikle tarım ve hayvancılık adına başlatılan çalışmaların herkese örnek olacağına dikkat çeken Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, muhtemel risk durumlarına göre hareket ettiklerini dile getirerek şu görüşlerde bulundu:

“Ordu sadece fındık üzerine kurulmuştu. Bir ay fındık üretiliyordu, 11 ay boş kalıyorduk. Köylerimize de fındık gözüyle bakıyorduk. Ordu’da birçok yeni kaynaklarımız var. Sözleşmeli tarıma geçtik, fındık altı üretimine başladık. Fındık verimliliği konusunda bir proje başlattık. Bu projeyle fındığın verimliliğini nasıl arttırırız bunu konuşmaya başladık. Ordu klasik üretimi, yaşama tarzını bırakıp zihinsel dönüşümü yapmaya çalışıyor. Hayvancılığa önem verdik. İlk başta bizimle dalga geçtiler. Belediyecilikle tarımın ve hayvancılığın ne alakası var diye. Bizim uyguladığımız bu çalışma herkese örnek olabilecek bir çalışma. Daha öncesinde ben risk komitesi başkanlıkları yaptım. Dünyanın nereye gittiğini görüyorsunuz. Kuraklığa mı gidiyoruz, açlığa mı gidiyoruz, siyasi dengeler nasıl değişiyor vb. analizleri yaptık. Bizim yaptığımız çalışmalar sadece köye dönüş değil. Küçümsenen bir hayat değil, aslında daha muhteşem bir hayat.  Bir zamanlar bizler tarımı küçümsemişiz. İstanbul’un ikinci nüfusu Ordu’dan oluşuyor. Allah korusun kötü bir olayda Ordulular buraya geri dönerler. Ordu’nun nüfusu böylelikle iki katına çıkmış olacak. Bu yüzden ben Ordu’nun suyunu, yolunu, gıdasını düşüneceğim. Yoksa sadece asfalt ve kaldırım yapmakla iş bitmiyor. Risk analiz dediğimiz konu tam olarak bu”

“ORDU ÇAĞDAŞ BİR KENT OLACAK”

Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu’nun Ordu ziyaretine dair değerlendirmelerde bulunan Başkan Güler, çevre yolunda çalışmalar çok güzel ilerlediğini kaydetti. Başkan Güler, “Şantiyede toplantı yaptık. Bakan bey zaten çok teknik bir arkadaşımız. İstanbul Büyükşehir Belediyesinde birlikte çalışmıştık. Pırıl pırıl bir insan. Çevre yolunu ve bağlantılarını konuştuk. Çok başarılı bir Valimiz var onunla da iftihar ediyoruz. Şehir Hastanesinin oradan şehre bağlanma konusu konuşuldu. Çambaşı, Gölköy yolu, Akkuş yolu hepsi masaya yatırıldı. Ordu hem sahil yoluyla hem de çevre yoluyla trafikte rahat hareket edilecek çağdaş bir kent olacak. Pandemi kalktığında burası bambaşka bir çekim merkezi olacak” dedi. 

“ŞEHİR HASTANESİ ORDU’YA BÜYÜK AVANTAJ SAĞLAYACAK”

Şehir Hastanesinin Ordu’ya büyük bir avantaj kazandıracağını ifade eden Başkan Güler, “İhalesi yapıldı. Aşağı yukarı 1.000 yataklı, çağdaş bir hastane olacak. Ordu’ya büyük bir avantaj getirecek. Ordu’da çok kaliteli doktorlarımız var. Biz turizme bakarken işin sağlık turizmi kısmını da ele almak istiyoruz. Burada çok iyi sağlık turizmi de kurulabilir. Şehir hastanesi noktasında epey bir kaybımız oldu. Bunu telefi etmeye çalışacağız. Sağlık Bakanımız da konuyu yakından takip ediyor. Hastanemiz de yapıldığında burası dört dörtlük bir şehir olacak” diye konuştu.

“BENDEN KLASİK BELEDİYECİLİK BEKLENMEMELİ”

Ordu’da klasik belediyecilik dışında önemli işlere imza atıldığına dikkat çeken Başkan Güler, şu değerlendirmede bulundu:

“95 iş makinası alarak mal sahibi olduk. Çevre hizmetleri için de 18 yeni araç daha aldık. Modern şehircilikte atık sorunu çok önemli. Bunun da bertaraf edilmesi gerekiyor. Ordu aslında şanslı illerimiz arasında. Katı atık bertaraf tesislerimiz var. Enerji üretecek şekilde gidiyoruz. Şimdi çöplerin toplanması ve sıfır atık konusu var. 19 ilçede çöpleri ayıracağız. Onlar baştan organik ve inorganik olarak ayrıldığında daha uygar bir çalışma olacak. Çöp aynı zamanda bir kaynak bundan enerji ve toprak üretilebiliyor. Bu anlamda çalışmamız var. Organikleri öğütüp ondan gübre yaparak değişik bahçe ürünleri elde etmeye çalışıyoruz. Bu işin enerji boyutu var. Bunu yapmaya çalışıyoruz. Kısacası organik ve inorganikleri ayırdığımız zaman burada çağdaş bir çalışma olacak. Enerji verimlilik konusu çok önemli bir dönüşümdü. Bunu bakanlığımız döneminde yaptık. Bunlar Cumhuriyet tarihinin en önemli dönüşümleriydi, şimdi belediyecilikteki dönüşümü yapıyoruz. O nedenle benden klasik belediyecilik beklenmemeli. Belediyecilik gerçek ilişki kurma sanatı ve çözüm merkezi. Onun için şikâyet etmeye hakkımız yok. O nedenle çözüm bulacağız bu da bize mutluluk veriyor” dedi.

“YÜZYILIN ORDUSUNU OLUŞTURMAYA ÇALIŞIYORUZ”

İmar konusuna da değinen Başkan Güler, bu konuda geri adım olmayacağını söyledi. Başkan Güler, “Gülyalı’dan Ünye’ye kadar sahil boyunca kaçak yapıları yıkarak denizi halkın istifadesine sunuyoruz. İmar bizim için çok önemli. Mahkemeler de bizi haklı gösterdi. Kimsenin hakkına tecavüz etmeden yüzyılın ordusunu oluşturmaya çalışıyoruz. İmar da bizim namusumuz. Bu noktada kararımız kesin. Geri adım yok. 19 ilçede yeni bir imar çalışması yapıyoruz. Pandemi her şeyi değiştirdi. Bahçeli, 10-15 dakika şehre inmenin mümkün olduğu yerleşim yerleri oluşturuyoruz. Hedeflediğimiz yerden çok ilerdeyiz. Kentiyle gurur duyan bir ordu inşa etmek istiyoruz” şeklinde konuştu.

“KURAKLIĞA YÖNELİK ÖNLEMLERİMİZİ ALIYORUZ”

Su kaynaklarının verimli kullanılması konusunda tedbirleri en üst seviyede tuttuklarına dikkat çeken Başkan Güler, “Kuraklığa yönelik önlemlerle ilgili çalışmalarımız var. Irmakları derinleştirip geliştirerek gölete çeviriyoruz. Suyu ırmakta tutmayı hatta önünü kesmeyi düşünüyoruz. 40 tane kuyu açma çalışmamız var. Bunu 60’a çıkarmayı amaçlıyoruz. 13 tane gölet açtık. Göletlerin duvarlarını yükseltiyoruz. Yaptığımız bu çalışmayla 150 bin metreküp hacim oluşturmuş olduk. Ayrıca su depoları yapıyoruz. Fındık bahçelerinde dikine hendekler açarak toprağa emdirmek istiyoruz. Böylece suyun mümkün olduğunca denize inmesini önlememiz gerekiyor” dedi.

ORDU ÜST KİMLİĞİNE YAKIŞIR ÇALIŞMA YAPIYORUZ

CHP’li Gülyalı Belediye Başkanı Ulaş Tepe’nin Büyükşehir Belediyesi yol çalışmaları dolayısıyla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’e pankart asarak teşekkür etmesini değerlendiren Güler, şöyle devam etti:

“Aslında olması gereken bir durum. Doğru olan bir şeyi biz yadırgıyoruz. Yapılan çalışmaların karşılığında olması gereken teşekkür etmektir. Çünkü bende görevimi yapıyorum, Gülyalı Belediye Başkanı da görevini yapıyor. Aslında teşekkür etmeye de gerek yok. Ama o kadar teşekkür etmeyi unutmuşuz ki bu durum bile istisnai bir olay gibi gözüküyor. Çok enteresan bir şey. Toplumun geldiği noktaya bakın.  Ben İstanbul Büyükşehir Belediyesinde 94 yılında görev yaparken de aynı tutum içerisindeydik. O dönem Sayın Sözen ile birlikte çalışırdık. Burada da ben aynı doğrultuda çalışmaya devam ediyorum. Normali bu, olması gereken de zaten bu durumdur. Kimseyi ayrıştırmadan, ötekileştirmeden çalışmak. Toplum olarak teşekkür etmeyi unuttuğumuz için bu yadırganacak bir durum gibi geliyor. Ama kesinlikle olması gereken budur. Ordu üst kimliğine yakışır bir şekilde 19 ilçemiz ile bütün halde çalışıyoruz” diye konuştu.

“KAVŞAK DÜZENLEME ÇALIŞMALARINA İLÇELERDE DEVAM EDECEĞİZ”

Ordu’da kavşak düzenleme çalışmalarının sistemsel bir şekilde devam edeceğinin altını çizen Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, Ordu’nun trafik durumuna bir gözlem yaparak nerede bir aksama, nerede bir problem var belirlediklerini vurguladı. Güler, “Tamamen sistemsel olarak yaptığımız çalışmalarla sorunların kaynağına indik. Ordu’da trafiği nasıl kolaylaştıracağımızın cevabını aradık. Normalde yapılan bir sistem vardı. Oda nerde bir sıkışıklık varsa, oraya hemen bir göbek yapılır, trafikte rahatlama beklenirdi. Ama biz bunu tamamen değiştirdik. Ordu’da araç sayısı arttı. Artık göbeklerin çevresi araçları kaldırmıyor. Bu da ister istemez trafik sıkışıklığına neden oluyor. Biz olayı analiz ettik. Göbekleri kaldırdık. Yaptığımız şey akıllı kavşaklar ile her an hareket halinde olan bir sistem geliştirdik. Şu an Ordu’nun merkezine 6 adet akıllı kavşak yaptık. Bu sayede trafikte yüzde 90’a yakın bir rahatlama sağladık. Şimdi Ünye ilçemize aynı çalışmayı yapıyoruz. Ardından Fatsa ilçemiz de bu çalışmayı yapacağız” şeklinde konuştu.

“DEPREM GERÇEĞİNİ KABULLENMEMİZ GEREKİYOR”

Ordu’yu depreme hazır hale getirmek için çalışma başlattıklarını ve bu çalışmaları 19 ilçe belediyesi ile koordineli yaptıklarını belirten Başkan Güler, şöyle konuştu: “Ordu’da binaların çoğunun durumu sıkıntılı. Bazı yerlerde bu durum daha da sıkıntılı. Deprem gerçeğini bilerek buna hazırlık yaparak yaşamalıyız. Bazı şeyleri halının altına süpürerek gizleyemeyiz. Deprem konusunda 19 ilçe belediyemiz ile koordineli çalışma yürüterek binalarımızın sağlamlık noktasında tespit çalışması yapacağız. Bu konuda deprem platformu oluşturduk. Yıllar önce Ordu’da 4 -5 katlı bina yoktu. Ancak geldiğimiz noktada 13-15 katlı binalar Ordu’da yükselmiş durumda. Bu binalar mevcut zemin üzerine yeni proje ile yapıldı ise bir şey diyemem ancak, çürük yapının üzerine yapıldıysa o zaman sıkıntı büyük. Ordu’da dolgu yapılan her yeri gözden geçirmemiz gerekiyor. Ordu’da korkulu rüya göreceksek, uyanık olmamız gerekiyor. Ordu’da kentsel dönüşüm şart. Bu rant için değil, para kazanmak için değil, bu hayatımızı sürdürmemiz için şart. Yakın geçmişten bir örnek vermek istiyorum. Elâzığ depremi sonrası, Taşbaşı Mahallesi’nin duvarları yıkıldı. Allah korusun bunu düşünmek zorundayız. Burada yapacağımız şey teknik çalışma ile Ordu’yu deprem gerçeğine hazırlamak. Bunun içinde çalışmalarımızı yürütüyoruz” dedi.