RÜSUMAT NO:4 DESTANI ÖLÜMSÜZLEŞİYOR

RÜSUMAT NO:4 DESTANI ÖLÜMSÜZLEŞİYOR

Ordu Büyükşehir Belediyesi, Rüsumat No:4 Gemisi Teşhir Alanı ve Açık Hava Müzesi Projesine start verdi. Altınordu ilçesi Ayışığı Meydanı’nda hayata geçirilecek proje kapsamında Rüsumat No:4 Gemisi’nin maket imalatına başlanıyor.

Kurtuluş Savaşı’nda hafızalardan silinmeyecek bir olayla tarih sayfalarında yerini alan, 1921 yılında Ordu sahilinde Yunan gemilerinden kurtulmak için batırılan ve ardından tekrar yüzdürülen Rüsumat No:4 Gemisi’nin destanı yaşatılacak.

Büyükşehir Belediyesi Yapım İşleri Dairesi Başkanlığı tarafından hayata geçirilecek projede Rüsumat No:4 Gemisi’nin maketi ile gemiye ulaşımı sağlayan ahşap Karadeniz takası, ahşap yürüyüş yolu, peyzaj düzenlemeleri ve gemi etrafında süs havuzu yer alıyor.

GEMİNİN İMALATINA BAŞLANIYOR

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’in hassasiyet göstererek yaşatılması için çeşitli girişimlerde bulunduğu proje Altınordu ilçesi Ayışığı Meydanı’nda hayata geçirilecek.

Proje kapsamında Rüsumat No:4 Gemisi’nin maket imalatına başlanıyor. Gemi içerisinde yeni müzecilik anlayışı ile tasarlanmış sergi salonu, dönemin denizcilik alanına ait replika eserler, dönemin Rüsumat Kaptanı Yüzbaşı Mahmut Gökbora’ya ait silikon heykeller, cepheye taşınan canlandırma mühimmatlar ile interaktif dijital deneyim sunulacak.

Eski kaynaklardan yararlanılarak tekrar ilk zamanki hali verilecek olan Rüsumat No:4 Gemisi ile Ordu kentinin ve tüm isimsiz kahramanların fedakârlıkları onurlandırılarak dayanışmanın, cesaretin, inancın ve direnmenin evrensel gücüne vurgu yapılacak.

DÜNYA DENİZCİLİK TARİHİNDE GERÇEK BİR EFSANE

Yunan ve İngiliz savaş gemileri, Mondros Mütarekesi’nin sonucu olarak Karadeniz’de devriye geziyor ve Kurtuluş Savaşı için cepheye mühimmat taşıyan gemileri yakalamaya çalışıyordu. Mustafa Kemal’in emrine uyarak, Kurtuluş Savaşı’na destek olmak için düşman gemilerini atlatıp Karadeniz’e açılan Rüsumat No:4, büyük bir gemi değildi. 33 metre boyunda, genişçe bir ön güvertesi, dümen ve baş altında iki kapalı ambarı bulunan kahraman gemi Rüsumat No:4, 15 Ağustos 1921’de iki top ve 350 sandık cephaneyi Batum’dan yükleyerek yükünü bir an önce İnebolu’ya yetiştirme çabasındaydı çünkü Sakarya Savaşı başlamak üzereydi. Gemi, 17 Ağustos’ta Ordu’ya vardı. Kimi eksikleri gidermek ve düşman gemileri hakkında bilgi almak için iskeleye yanaştı ancak haberler kötüydü. Düşman gemileri hem batıdan hem doğudan ilerliyordu, dolayısıyla Rüsumat No:4’ün her an yakalanma tehlikesi vardı. Yunan gemisine yakalanmaması için 1921 yılında Ordu sahilinde batırılan gemi, tehlikenin geçmesinin ardından halkın da katılımıyla deniz yüzeyine çıkartılarak yeniden yüzdürüldü. Böylece Rüsumat No:4 Gemisi Kurtuluş Savaşı ve dünya denizcilik tarihinin unutulmaz kahramanlık destanlarından biri olarak anılarda yerini aldı.

About semanur

admin

Check Also

Ordu’da Araçta Mahsur Kalan 1 Yaşındaki Bebek Kurtarıldı

Ordu’nun merkezde sabah saatlerinde yaşanan olayda, 1 yaşındaki bir kız çocuğu park halindeki aracın içinde …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir