RÜSUMAT’IN DESTANSI HİKÂYESİ ORDU SAHİLİNDE YAŞAYACAK
ORDU’NUN ZAFER MADALYASI RÜSUMAT NO:4 ZİYARETE AÇILDI
ORDU BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI DR. MEHMET HİLMİ GÜLER:
“İNANCIN, DİRENCİN, KAHRAMANLIĞIN VE AYNI ZAMANDA ZEKÂNIN BİR ÜRÜNÜ OLARAK DÜNYA TARİHİNDE BİR İLK OLAN BU OLAY, BU DESTAN ORDU’DA YAŞAMAYACA DEVAM EDECEK”
2019 yılında göreve başladığında Rüsumat No:4 Gemisi’nin kahramanlık destanını gelecek kuşaklara aktarmak için çalışma yapacaklarının sözünü veren Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, bu sözünü de yerine getirdi. Altınordu Sahilinde yerini alan ve destansı hikâyesini gelecek nesillere aktaracak olan “Rüsumat No:4 Gemisi ve Açık Hava Müzesi” düzenlenen törenle ziyarete açıldı.
Orduluların tam bir asır önce ortaya koyduğu kahramanlık destanını tarihin tozlu raflarından indiren Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, özel bir ekip ile çalışarak Rüsumat No:4 destanını gelecek kuşaklara aktarmak için önemli bir çalışma gerçekleştirdi. Bu kapsamda Kurtuluş Savaşı’nın önemli destanları arasında yer alan Rüsumat No:4 Gemisi’nin tarihi destanını yaşatmak ve gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen çalışmalar tamamlandı.
AÇILIŞA PROTOKOL ÜYELERİ VE VATANDAŞLAR YOĞUN İLGİ GÖSTERDİ
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Hamidiye kruvazörü ile Ordu’ya gelişi esnasında karaya ayak bastığı yer olan Altınordu Sahili Ayışığı Meydanı’nda tarihi kaynaklardan yararlanılarak birebir aynı ölçülerde inşa edilen Rüsumat No:4 Gemisi için açılış töreni düzenlendi. Törene, Ordu Valisi Tuncay Sonel, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler ve Ordu açıklarına demirleyen TCG Fatih Gemisi Komutanı Deniz Albay Taylan Gülaslan’ın yanı sıra protokol üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Tören saygı duruşu ve Ordu Büyükşehir Belediyesi Kent Orkestrası eşliğinde İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Halk oyunları ekibinin gösterileri ile devam eden törende daha sonra protokol konuşmalarına geçildi.
BAŞKAN GÜLER: “RÜSUMAT, ORDU’NUN BİR SEMBOLÜ OLACAK”
Açılışta bir konuşma yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, büyük bir çalışma sonucu Rüsumat No:4 Gemisi’nin birebir aynısını inşa ettiklerini söyledi.
Böyle bir değeri gün yüzüne çıkardıkları için mutlu olduklarını dile getiren Başkan Güler, şöyle konuştu:
“Bugün Kurtuluş Savaşı’nın ve dünya denizcilik tarihinin unutulmaz kahramanlık destanlarından birini yazan Rüsumat No:4 Gemisi’nin replikasının müzesi ile birlikte açılışına şahitlik edeceğiz. İnancın, direncin, kahramanlığın ve aynı zamanda zekânın bir ürünü olarak dünya tarihinde bir ilk bu. Yaklaşık 100 yıl önce bu olay gerçekleşti. Bu cephane taşıyan gemimiz bu açıklarda taktik icabı batırıldı. Ordulu dedelerimiz, amcalarımız, teyzelerimiz buradaki sandalları bir araya getirdiler. O zaman iskele falan yok, kaptan gemiyi karaya oturttu. Daha sonra takaların üzerine kalaslar konularak cephaneleri karaya taşıdılar. Yunan gemileri takip ederken taktik icabı batırdılar. Daha sonra tekrar yüzdürüp üzerine cephaneleri koyup İnebolu’ya gitti. Şimdi de bu tarihi güne tanıklık ediyor ve buranın açılışını yapıyoruz. Bu geminin sadece ismini ve efsanesini biliyorduk. Takip ettik, tarihin tozlu sayfalarında geminin yapıldığı yeri bulduk, burası da Londra. Resimlerini aldık, çizimlerini aldık. Sayın Cumhurbaşkanımızın himayelerinde bunları yaptık. Bu çizimlerle birlikte gemimizin birebir aynısını inşa ettik. Böylelikle Ordu’ya bir anıt gemi, açık hava müzesi kazandırdık. Bu gemi aynı zamanda Ordu’nun bir sembolü olacak. Geçmiş ile gelecek arasında bir köprü kurduk. Böyle bir değeri gün yüzüne çıkardığımız için Büyükşehir Belediyesi olarak mutluluk duyuyoruz. Bu güzel eser Ordu’muza hayırlı olsun.”
VALİ SONEL: “TARİHİMİZİ ASLA AMA ASLA UNUTMAMAMIZ GEREKİR”
Rüsumat No:4’ün açılışında konuşan Ordu Valisi Tuncay Sonel ise gurur verici bir eserin açılışına katılmanın gurunu yaşadıklarını söyledi.
Tarihi gemiyi Ordu’ya kazandırdığı için Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’e teşekkürlerini ileten Vali Sonel, şunları kaydetti:
“Güzel bir bahar gününde böylesine güzel ve anlamlı bir eserin açılışında bulunmaktan büyük bir mutluluk duydum. Ordu Büyükşehir Belediyesinin böyle tarihi bir eseri yaşattığı için çocuklarımıza, gençlerimize ve geleceğimize böyle bir eseri bıraktığı için çok teşekkür ediyorum. Türkiye Cumhuriyeti güçlü bir ülkedir. Başkomutanımız Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın riyasetinde, yurt içinde jandarma ve polisimiz, yurt dışında ise askerimiz, deniz kuvvetlerimiz mavi vatan olmak üzere dünyanın dört bir noktasında güçlü bir ülke olma yolunda hızla ilerliyor. Bizler gençlerimize ve çocuklarımıza geçmişimizi hatırlatmamız lazım. Bu güzel vatan kolay kazanılmadı. Şuan aramızda şehit yakını ve gazilerimiz var. Rengini şehitlerimizin kanından alan al bayrağımız var. Bunun kıymetini bilmemiz lazım. Tarihimizi asla ama asla unutmamız gerekir. Bugün açılış vesilesi ile bu toprakları vatan yapan tüm ecdadımızı, Cumhuriyetimizin kurucusu büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ü ve silah arkadaşlarını rahmetle yâd ediyorum. Sayın Ordu Büyükşehir Belediye Başkanımız, kıymetli büyüğümüz Dr. Mehmet Hilmi Güler’e ilimize kazandırdığı böyle güzel eser için çok teşekkür ediyorum. Şehrimize yakıştı. Hayırlı olsun.”
DUALARLA ZİYARETE AÇILDI
Konuşmaların ardından Ordu Müftü Vekili Alim Yaya’nın yaptığı dua ve kesilen kurdelenin ardından “Rüsumat No:4 Gemisi ve Açık Hava Müzesi” ziyarete açıldı. Törende ayrıca Ordu Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübü yelken ve kano sporcuları denizde gösteri gerçekleştirdi.
RÜSUMAT NO:4 DESTANSI BİR ÖYKÜYE SAHİP
Kurtuluş Savaşı için cepheye mühimmat taşıyan gemileri yakalamaya çalışırken Karadeniz’de devriye gezen düşman gemilerini atlatan Rüsumat No:4, Batum’dan yüklediği iki top ve 350 sandık cephaneyi İnebolu’ya yetiştirme çabasındaydı.
Düşman gemilerinden kurtulan Rüsumat 17 Ağustos’ta Ordu’ya vardı. Silahların her an yakalanma tehlikesine karşı Ordulular tarihe geçen ilginç bir dayanışma örneği sergiledi. Önce gemide bulunan silahlar takaların yan yana getirilmesiyle köprü oluşturulup halkın dayanışması ile gemiden alınarak bir depoya götürüldü. Silahların boşaltılmasının ardından Rüsumat batırıldı. Ordu’ya gelen düşman gemileri batan bir geminin işlevini kaybettiğini düşünerek geri çekildi. Düşman gemilerinin gitmesinin ardından Ordulular yine tarihi bir dayanışma ile gemiyi yüzdürdü. Motoru yenilendi. Depodaki silahlar yine takaların yan yana getirilmesiyle iskele yapılarak yeniden gemiye yüklendi. Rüsumat, Ordu’dan hareket ederek İnebolu limanına ulaştı.