Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

SAVAŞIN 14. GÜNÜNDE PİYASALAR: KÜRESEL PİYASALARDA AMBARGO DALGALANMASI

Küresel piyasalarda, Rusya-Ukrayna savaşı ve bu paralelde uygulanan yaptırımların ekonomik etkilerine yönelik endişelerle yüksek oynaklıkla birlikte karışık bir seyir izlenirken, emtia fiyatlarındaki yukarı yönlü baskının sürmesiyle enerji sektörü hisselerindeki ayrışma dikkati çekiyor.

Küresel piyasalarda, Rusya-Ukrayna savaşı

Küresel piyasalarda, Rusya-Ukrayna savaşı ve bu paralelde uygulanan yaptırımların ekonomik etkilerine yönelik endişelerle yüksek oynaklıkla birlikte karışık bir seyir izlenirken, emtia fiyatlarındaki yukarı yönlü baskının sürmesiyle enerji sektörü hisselerindeki ayrışma dikkati çekiyor.

Screenshot 2022 03 09 103148

Küresel piyasalar ABD ile İngiltere’nin Rus petrol ithalatını yasaklaması gibi gelişmelerle karışık bir seyir izliyor.

ABD’DEN RUSYA’YA ENERJİ YAPTIRIMI

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya’dan petrol, sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ve kömürün ithalatını yasaklayan kararnameyi imzaladı. Avrupa Birliği (AB), Rusya’dan ithal ettiği doğalgaz miktarını 1 yıl içinde 3’te 2 oranında azaltmak için plan hazırlarken, İngiltere bu yıl sonuna kadar Rusya’dan gerçekleştirdiği petrol ve ürünleri ithalatını aşamalı olarak sonlandıracağını açıkladı.

DEVLER RUSYA’DAN ÇEKİLİYOR: 150’Yİ AŞTI

Öte yandan Shell, Starbucks ve McDonald’s gibi uluslararası şirketlerden de Rusya’da faaliyetleri sonlandırma kararları gelmeye devam ederken, şimdiye kadar Rusya’daki ortaklıklarından çıkan ve ticari faaliyetlerini durduran şirket sayısının 150’yi aştığı belirtiliyor.

9OHjxktr kyUkYjC0lGPAA

Söz konusu kararların ardından Brent petrolün varil fiyatı Temmuz 2018’den bu yana en yüksek seviye olan 131,1 dolar seviyelerini test ederken, bugün 128,7 dolar seviyelerinde hareket ediyor.

Altının ons fiyatı ise yatırımcıların güvenli limanlara yönelimi ile dün 2.070 dolarla 1,5 yılın en yüksek seviyesini görmesinin ardından bugün yüzde 0,2’lik düşüşle 2.047 dolar civarında bulunuyor.

Uzmanlar, ABD’nin Rusya’dan doğalgaz ithalatının, ülkenin toplam enerji ihtiyacının yaklaşık yüzde 8’ini karşıladığını, bu kapsamda ülke ekonomisinde majör bir etki yaratması beklenmediğini belirterek, Batılı ülkelerin bu konuda alacağı kararların fiyatlar üzerinde daha fazla yukarı yönlü baskı oluşturabileceğine işaret ediyor.

Risk iştahının düşük seyretmesiyle güvenli limanlara yönelimin devam edebileceğini aktaran analistler, ayrıca petrol ve gaz fiyatlarındaki artışın etkisiyle sektör hisselerinde de pozitif ayrışma yaşandığına dikkati çekiyor.

Bu gelişmelerle dün güne tepki alımlarıyla başlayan New York borsasında satış ağırlıklı seyir sürdü ve Dow Jones endeksi yüzde 0,56, S&P 500 endeksi yüzde 0,72 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,28 değer kaybetti.

Dolar endeksi dün yüzde 0,2’lik azalışla 99,1 seviyelerinden kapanırken, bugün yeniden 99’un hemen altında seyrediyor. ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi ise dün 1,88 seviyelerine kadar yükselmesinin ardından yüzde 1,86 seviyelerinde dengelendi. ABD’nin endeks vadeli kontratlarında yeni günün pozitif başladığı görülüyor.

Avrupa borsalarında da risk algısındaki artışa karşın petrol ve gaz şirketlerinin hisselerinde görülen yükselişlerin etkisiyle dün karışık bir seyir gözlendi.

Almanya’da DAX 30 endeksi yüzde 0,02’lik sınırlı düşüşle kapanırken, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,32 geriledi, İtalya’da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,79 ve İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,07 yükseldi.

Euro/dolar paritesi dün yüzde 0,3 artışla 1,0907’den kapanmasının ardından bugün yatay hareket ediyor. Avrupa’da endeks vadeli kontratlarının da yeni güne pozitif başlaması dikkati çekiyor.

Asya tarafında bugün açıklanan verilere göre, Japonya ekonomisi 4. çeyrekte yıllık yüzde 4,6 ile beklentilerin oldukça altında büyüdü. Bu dönemde, ülke ekonomisinde büyüme çeyreklik bazda ise yüzde 1,1 düzeyinde gerçekleşti. Öte yandan Çin’de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), şubatta yıllık yüzde 0,9 ve aylık yüzde 0,6 ile beklentilerin üzerinde artış kaydetti.

Yurt içinde, dün Borsa İstanbul’da güne düşüşle başlayan ve dalgalı bir seyir izlenen BIST 100 endeksi, küresel piyasalardan pozitif ayrıştı ve günü yüzde 0,70 değer kazancıyla 2.011,35 puandan tamamladı.

Uzmanlar, Rusya-Ukrayna savaşına dair gelişmelerin yatırımcı fiyatlamalarında temel faktör olmaya devam ettiğini belirterek, emtia fiyatlarının seyrinin de enflasyon ve büyüme odaklı beklentilerin yönetimi açısından yakından takip edildiğini söyledi.

Bugün ABD’de açıklanacak JOLTS açık iş sayısı verisinin takip edileceğini vurgulayan analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 1.950 ve 1.890 seviyelerinin destek, 2.040 ve 2090 puanın direnç konumunda bulunduğunu bildirdi.

NTV