Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, TVNET’in canlı yayın konuğu oldu.
Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler TVNET ekranlarında yayınlanan, Cüneyt Özdemir’in sunduğu Gün Ortası adlı programın canlı yayın konuğu oldu. Sunucu Özdemir’in yönelttiği soruları cevaplayan Başkan Güler, Ordu’da yapılan çalışmalar hakkında bilgiler vererek, klasik belediyeciliğin dışında bambaşka bir belediyecilik anlayışı ile çalıştıklarını söyledi.
“MODEL ŞEHİR İÇİN GAYRETLE ÇALIŞIYORUZ”
Türkiye’ye model olacak çalışmaları Ordu’da hayata geçirdiklerini ifade eden Başkan Güler, “Ordu’da çok güzel çalışmalar yapıyoruz. Yaptığımız çalışmalarda daha evvelki deneyimlerimizden yararlanıyoruz. Bakanlık dönemimden hem de ondan öncesinde uçak sanayi, roket çalışmaları, TUBİTAK çalışmaları gibi. Ordu’da klasik belediyeciliğin dışına çıktık. Yol, su, çöp zaten yapılması gereken işler. Bunları yapıyoruz, bunların dışında da yeni çalışmalar deneyerek Türkiye’de yeni bir model oluşturmaya gayret ediyoruz. Avrupa Konseyi’nde belediye meclis üyesiyim. Orada da bazı ülkelere katkımız olabiliyor. Dünyadaki trendleri de göz önüne alarak üretim ve istihdam ağırlıklı çalışmalar yapıyoruz. Özellikle gençler son derece yetenekli. Onları ele alan yazılım şirketimiz var. Aynı zamanda teknoloji ağırlıklı enerji şirketimiz var. Ordu 81 ilden birisi. Yaptığımız çalışmalar 81 vilayette de uygulanabilir. Tarımda, turizmde, yazılımda çalışmalarımız Türkiye modeli. Hem şehircilik anlamında hem de çevre anlayışıyla klasik belediyeciliğin dışında eski tecrübelerimizden faydalanarak güzel çalışmalar gerçekleştiriyoruz” dedi.
“BİR YANDAN GIDA SEKTÖRÜNE BİR YANDAN İSTİHDAMA KATKI SAĞLADIK”
Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler dünyanın iklim değişikliği ile mücadele ettiği bu günlerde bir yandan gıda sektörüne bir yandan da istihdama katkı sağlayacak çalışmaları Ordu’da hayata geçirdiklerini ifade etti.
Başkan Güler şu şekilde konuştu:
“Kimya ve gıda sektörüne ağırlık verdik. Gıda güvenliği, enerji güvenliği gibi önemli. Enerji bakanlığım sırasında birçok yasa çıkarmıştık. Bu çalışmaları yaparken Ordu’nun esen rüzgârından da, atıklarından da, akan suyundan da enerji üretelim diye çalışmalar yaptık. Dünya hem iklim değişikliği ile hem küresel ısınma ile hem de kuraklık ile mücadele ediyor. Salgın da var. Ekonomik dalgalanmalarda var. Bunlara karşı biz de bir yandan istihdam bir yandan gıda sektörüne ağırlık veren çalışmalar yaptık. Fındığı fındık olarak satarsanız 2 milyar 2 buçuk milyar dolar ama çikolataya çevirirseniz 8 milyar dolar. Bundan dolayı kendi markamızı geliştirdik. Kyble adı ile. İsviçre’nin fındığı var mı yok, kakaosu var mı yok ama çikolatası var. Bizim fındığımız ve çalışkan bir halkımız var. Tıbbı aromatik bitkilerden tutun siyez buğdayına salebe kadar üretim yapıyoruz. Fındığa yeni kardeşler getirdik. Hayvancılığa da ağırlık verdik vatandaşlarımıza kaz, koyun, manda gibi damızlıklar dağıttık. Şu an Türkiye’nin 600 mağazasında Ordu yumurtası satılıyor. Fındık kabuğundan aktif karbon yaptık. Fabrikasını kuruyoruz şuan da. Herkesin kurtulmak istediği atıktan elektrik elde ediyoruz. Rüzgâr tribünleri kurma çalışmalarımız var. Kendi teknelerimizi kendimiz yapıyoruz”