2023 yılında ile Umre’ye gidecek 110 aday için İlçe Müftülüğümüzde İlçe Müftümüz Hüseyin Okuş’un katılımlarıyla seminer verildi.
Garaj Camii İmam Hatibi Serdar Yıldız’ın Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programın açılış konuşmasını İlçe Müftümüz Hüseyin Okuş yaparak: ”Rabbim Umre yolculuğa çıkan siz değerli kardeşlerime niyetlerinizde işlerinizde gayretiniz de kolaylıklar ihsan eylesin. Rabbim bu Umre yolculuğunu şimdiden kolaylıklar içinde hazırlıklarını tamamlamayı, yollara revan olup Kâbe’yi Muazzama ’ya bakmayı, Efendimiz aleyhissalatu vesselam’ın huzurunda salat ve selam getirmeyi nasip eylesin.
Bugün milletçe üzgünüz olduğumuz bir gün. Kahramanmaraş İlimizin Pazarcık İlçesinde büyük bir deprem meydana geldi. Rabbim ahirete irtihal eden bütün kardeşlerimize rahmetiyle mağfiretiyle muamele eylesin. Yaralı olan kardeşlerimize Rabbim acil şifalar ihsan eylesin. Devletimizin milletimizin başı sağ olsun. Rabbim bizlere de dua ederek, onlara manevi destek olmayı nasip eylesin.
Allah Kur’an-ı Kerim’de hayatı ve ölümü bir imtihan vesilesi olarak yarattık buyuruyor. Ölüm de bir imtihan yaşamak da bir imtihan. İmkânlarla birlikte yokluk da bir imtihan, zenginlik de bir imtihan, fakirlikte bir imtihan. Aslında şu yaptığımız Hac Umre de bir imtihan. Cenabı Allah diyor ki; Ben kuluma zenginlik verdim, imkân verdim, benim verdiğim imkânlarla Umreye gidecek, Hacca gidecek acaba iyi bir kul olarak dönebilecek mi? Yapmış olduğu Haccın Umrenin unvanını taşıyabilecek mi diyerek imtihandan geçiriyor. Rabbim bu imtihanımızı kazananlardan eylesin. Rabbimizin bizlere vermiş olduğu bu imkânla, bu nefesle bu hayatla bir taraftan işlerimizi yapacağız, bir taraftan da din kardeşlerimize dua edeceğiz. Hac ve Umre mal ve bedenle yapılan en meşakkatli en zor en sıkıntılı ibadetlerden birisidir. Onun için Ayşe teyze, Fatma abla, Ahmet amca, Mehmet abi her birimiz bu meşakkatli ve zor olan ibadete kendimizi adamış, bunu yapmak için niyetlenmiş, yolculuğa çıkmışken şöyle bir soruyu kendimize sormamız lazım. Artık eski Mehmet olmamaya, eski Ahmet olmamaya, eski Fatma-Ayşe olmamaya, daha iyi bir insan olmaya gayret etmemiz lazım. Aslında ibadetlerin özünde bu vardır. Yani bir yenilenme, tazelenme, günahlardan arınma, yüklerden arınma niyeti ile yola çıkılırsa hakikaten ibadetimiz daha işin başında maksadına Allah’ın rızasına ulaşmış olur. Bunu önemsiyoruz ve şöyle diyoruz; Hem Hac seminerlerinde hem Umre seminerlerinde, önceden bir zihinsel hazırlık olacak. Hani namaz kılmadan önce abdest alıyoruz ya, ne yapıyoruz aslında, abdest namazın şartı olmakla birlikte namaza hazırlıktır. Yarabbi! Elimi ayağımı yıkadım, yüzümü kolumu yıkadım, başıma mesh ettim, temiz bir şekilde senin huzuruna çıkıyorum Ya Rabbi demektir. Her ibadetin öncesinde mutlaka bir zihni hazırlık, bir bedeni hazırlık, bir maddi ve manevi hazırlık olmalıdır. Yoksa Ayşe Mehmet gidiyor, ben de gideyim demekle bu tür ibadetlerin anlayışların niyetlerin bize kazandıracağı bir şey olmaz. İşte bu seminerlerden bunları öğreniyoruz. Helalinden kazandığımız bir parayla, iyi bir niyetle, kuvvetli bir niyetle, salih bir niyetle yola çıkmamız gerekiyor. Komşularımızla, akrabalarımızla küskünlüğümüzü dargınlığımızı kesinlikle geride bırakarak çıkmamız gerekiyor. Hakkımız hukukumuz alacağımız vereceğimiz varsa, bunları da bir yoluna koyarak yola çıkmamız gerekiyor. Çünkü Hac ve Umre ibadeti zor ibadettir. Gidip te dönememek vardır. Cenab-ı Allah bizlere Umrede Hac sevabı verebilir. Daha fazlasını da verebilir” diyerek hayırlı yolculuklar diledi.