Hırvatistan’da bulunan Ünye Ticaret ve Sanayi Odası ve Ünye Ticaret Borsası üyesi iş insanları bu ülke ile yapılabilecek ticari işbirliği konularında görüş alışverişinde bulundu.
“Karşılıklı işbirliği, mal ve hizmet alışverişi veya üçüncü pazarlara ortak katılım için önemli bir yer olduğuna inanıyorum. HGK için Türkiye stratejik pazarlardan biridir, önümüzdeki dönemde işbirliğimizi geliştirmek için bir dizi faaliyet planlıyor, ülkelerimizin işadamlarının iş yapmasını kolaylaştırmak ve işbirliği yapmalarını teşvik etmek amacıyla HGK temsilciliği açmayı planlıyoruz HGK sanayi ve sürdürülebilir kalkınma başkan yardımcısı Tomislav Radoš, bugün Hırvatistan Ekonomi Odası’nda düzenlenen ve 40’tan fazla Hırvat ve 40 Türk şirketini bir araya getiren Hırvat-Türk Ekonomik Forumu’nda yaptığı açıklamada, ” dedi. Türk şirketleri inşaat, mühendislik, yapı malzemeleri, mobilya, nakliye ve gemi yapımı alanlarında işbirliğine ilgi duyuyor.
Türkiye ile ticaret geçen yılın ilk altı ayında yüzde 13 artarak dolar 501,8 milyona, Hırvatistan’dan Türkiye’ye ihracat yüzde 2,4 arttı. Türk ürünleri ve yatırımcıları Hırvat pazarında bilinmiyor, uzun yıllardır turizm ve finans sektöründe ve son zamanlarda inşaat operasyonlarında güvenilir bir ortak olarak bulunuyorlar. Türkiye’nin önemli yatırımlarından biri, Yıldırım grubu’nun mineral gübre üretimi için stratejik bir Hırvat şirketi olan Petrokemija Kutina’nın mülkiyet yapısına girmesiyle geçen yılın sonunda gerçekleşti. İki şirket ayrıca MVEP binasını ve Zagreb ‘ deki Rahmet Kızkardeşleri Hastanesini yenileme işini de üstlendi.
“KBC Sestre milosrdnice’de 2020 depreminde hasar gören altı binayı restore ediyoruz. ve yeniden yapılanmayı 23 ay içinde tamamlamayı planlıyoruz ” dedi. Akfen İnşaat Firmasından Proje Müdür Yardımcısı Mustafa Caner Ulukaya, bu projenin tamamlanmasının ardından turizm altyapısına yatırım imkanlarını görmeyi planladıklarını sözlerine ekledi.
“Firmamız dışişleri ve Avrupa İşleri Bakanlığı binasını yeniliyor. Yaptığımız şeyin gelecekteki bazı projeler için iyi bir örnek olacağını umuyoruz“ dedi. Tuğrul Turgut, MVEP binasının yenilenmesi üzerine Feka İnşaat Firmasından proje yöneticisi.
Şu anda Hırvatistan’daki en önemli inşaat faaliyeti, on yılın sonunda Hırvatistan’da güçlü bir yatırım döngüsünün beklendiği demiryolu altyapısı alanında mevcut. 2020’nin başlarında Cengiz İnşaat Sanayi ve Ticaret. 2014 yılında HŽ ınfrastructu, Macaristan ile devlet sınırı olan Križevci-Koprivnica bölümündeki demiryolu hattının mevcut ve ikinci yolunun yeniden inşası konusunda bir anlaşma imzaladı. Proje KDV’SİZ 320 milyon avro değerinde ve yüzde 85’i AB fonlarından ortak finanse ediliyor.
200 bine yakın nüfusu ve 1500’den fazla üyesi ile odalarının faaliyet gösterdiği ilçeyi, aynı zamanda Türkiye ekonomi heyeti başkanı Üye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İrfan Akar takdim etti. Şehir aynı zamanda uluslararası bir limandır ve ekonomik faaliyetin en önemli kısmı, bu heyetin odak noktası olan fındık üretimi, metal ve ağaç işleme, ev eşyası üretimi, tekstil endüstrisi, gemi yapımı ve inşaattır.
Akar,” Şirketlerimiz büyük bir potansiyele sahip ve gelecekteki işbirliğini dört gözle bekliyoruz ” dedi.
“Bu ziyaretin giderek gelişen ekonomik ilişkilerimize katkı sağlayacağına inanıyorum. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyareti kesinlikle bu işbirliğine katkıda bulundu ve arkaya rüzgar ekledi. Türkiye’nin Hırvatistan büyükelçisi, depremden etkilenen bölgelerin yeniden inşasında yardımımızı sağlama fırsatına sahip olacağımızı umuyoruz ” dedi. Selim Kıran tarafından..
Ayrıca 37 kişilik heyet HGK ve Odamız İşbirliği ile organize edilen B2B görüşmeleri gerçekleştirerek, iki ülke arasındaki olası işbirlikleri ile ilgili görüştü.
Heyette Türkiye Hırvatistan Büyükelçisi Yavuz Selim KIRAN, Ünye TSO Başkanı İrfan AKAR ve Ünyeli iş adamları yer aldı.