İyi Parti Ordu Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Enver Yılmaz’ın Ünye’de gazetecilerle bir araya geldiği programda KARTEGDER Başkanı Cihan Çakır ve Ünye Gündem Haber İmtiyaz Sahibi Gökhan Beşikcioğlu’nun soruları gündem yarattı.
Programa katılan Karadeniz Radyo Televizyon Ve Gazeteciler Dernek Başkanı aynı Zamanda Çakır Medya İmtiyaz Sahibi Cihan Çakır, “Son 5 yılda biz büyükşehir belediyesini entrika ve uzaktan yönetim ile tanıdık. Size karşı kullanılan şeylerin başında da bir iki tane done geliyor. Bunlardan biri de Belde Evleri. Ancak şuandaki durumda iştirakler üzerinden gayrimenkulleri, taşınmazları ranta çevrildiği iddia ediliyor” diyerek bunlara örnek olarak “Ünye Büyük Cami yanındaki Bedesten, diğeri de Ordu’daki eski otogar. Eski Otogar’da kültür merkezi gösterip, sadece görsel amaçlı yapılıp, yanında iş hanları binalar yapılacağı söylendi. Bu konuda görüşleriniz nelerdir?” diyerek Başkan Adayı Enver Yılmaz’a sorusunu iletti.
YILMAZ,’’ESKİ OTOGAR ALANI EL ALTINDAN SATILMIŞ’’
Çakır’ın sorusunu cevaplayan İyi Parti Ordu Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Enver Yılmaz; “Altınordu’daki Otogar ile ilgili benim Şehir Meydanı projem vardı. Nüfusun yoğun olduğu bir yer ve 18 dönümlük bir alan. Ben 2016 yılında otogarı taşıdıktan sonra orayı millet bahçesi yapacağımı söyledim. Ben oraya yönelik tekrardan bu projeyi açıkladım ve 15 gün önce görsellerini paylaştım. Ünye’de esnaf ziyareti yaparken bir vatandaş bu projeyle ilgili “siz böyle proje paylaştınız ama ben oradan şu fiyata şu m2 dükkan satın aldım” dedi. Ben bunun üzerine otogar alanında yaptığınız projeyi kamuoyu ile paylaşır mısınız dedim. Hiç kimse bir şey bilmiyor ama el altından satılmış. Biz oraya kültür merkezi yapacaklar sanıyoruz, halbuki adamlar dükkan almışlar. Benim projem havada kaldı. Bende dedim ki bu projeyi mevcut durumu gördükten sonra revize edeceğim.”
YILMAZ,’’KAPALI DEVRE SİSTEMLE RANT SAĞLIYORLAR’’
Büyük Cami yanında da aynı sistem var. Kapalı devre bir sistem var. Arsayı 5 kuruşa bedavadan alıyorlar, üzerine kendileri rant oluşturmak suretiyle yüksek fiyata satıyorlar. Şirketler hukuki sıfatı sebebiyle ihale kanununa tabi değiller. Kapalı devre sistemi kuruyorlar. Zararın ne olduğu konusunda da kimsenin bilgisi yok çünkü meclise de gelmiyor. Şirket üzerinden yürütüyorlar. Bunu yapanın ağa babası İstanbul’da, taşeronları buradadır.
YILMAZ,’’8 ŞİRKETTEN 7’Sİ ZARAR EDİYOR’’
Benim zamanında sadece ORBEL şirketi vardı, tüm işler bunun üzerinden yürüyordu. Şuanda 8 tane şirket var ve 7 tanesi de zarar ediyor. Bu şirketlerin kurulma gerekçesi de şirketlerin her birisine en az 3 ile 5 tane yönetim kurulu üyesi atanmak zorundadır. Bu yönetim kurulu üyelerinin de bir parası var. Bu pastadan kim pay alıyor bilmiyoruz. Zarar eden şirketleri, kar eden şirketler maaş bölümünden absordi ediyor.
ÇAKIR,’’AK PARTİ’DE GBT BAKILMASI KALKTI MI?’’
Düzenlenen programda İyi Parti Ordu Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Enver Yılmaz’a sorularına devam eden Çakır, “Siz yıllardır siyaset yapıyorsunuz. Ordu yerelinde söylüyorum. Bir siyasetçinin halkla dalga geçmesi ve tehditkar olması neden kaynaklanır? Ayrıca siz de önceden Ak Parti’de görev yaptınız. Bildiğimiz kadarıyla Ak Parti’de bir yere aday olmak için GBT’ye bakılıyor. Bu son zamanlarda yok oldu gibi geliyor. Görüşleriniz nelerdir?” ifadesini kullandı.
YILMAZ’’AYNI ŞEYLERİ VATANDAŞ YAPSA 7 SÜLALESİ 15 SENE HAPİS YATAR’’
KARTEGDER Başkanı Cihan Çakır’ın sorusunu memnuniyetle cevaplayan İyi Parti Ordu Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Enver Yılmaz; “GBT’ye tabi tutulması gerekenlerin ağa babaları karar mekanizmasında çok etkiliyse ona çok bakmıyorlar. Ben bunu mitinglerde söylüyorum. Siz olsaydınız 7 sülaleniz 15 sene hapis yatardı diyorum. Belediye şirketi üzerinden satış yapıyorlar, var olan satışı yok gözüküyor. Belediyenin evraklarında da gözükmüyor, para da özel şahıslara gidiyor. Ben belediyenin 5 sene başkanlığını yaptım. Bu bilgilerin hepsi bana resmi geliyor. Belediyedeki personellerle ben çalıştım. Oradaki çalışanların %99’u namusludur. Baskı ve zulüm yapılan bir bürokratik yapı var. Belediye personelinden %85’inden oy alırım. Az bir zaman kaldı ve her zulüm yapanın hesap vereceği gün vardır.” dedi.
‘BEŞİKCİOĞLU,’’SU FİYATLARI NASIL ŞEKİLLENECEK?’’
Ünye Gündem Haber İmtiyaz Sahibi Gökhan Beşikcioğlu’nun da sorularıyla önemli yer aldığı programda, Beşikcioğlu, “Ahmet Arpacıoğlu döneminde Ünye’de su sorunu çözülmüştü. Ama baktığımızda en pahalı suyu biz içiyoruz. Ünye alt yapı olarak bu sorunu çözmüş olduğu halde, Ünye’nin günahı nedir? Ünye ve diğer altyapısı Ünye gibi olmayan ilçeler için farklı bir tarife olacak mıdır?” sorusunu sordu.
YILMAZ,’’SU TARİFELERİ FARKLI OLACAKTIR’’
Döneminde iki tarife olarak suyun kullanıldığını belirten Yılmaz soruyu; “Benim zamanında sahil kesim ve yüksek kesim olmak üzere iki tarife vardı. Suyun maliyetinin hesabını yapmak suretiyle bir ücret çıkarılır. Bu örneğin 3 ise en fazla 3,5 olur. Su fiyatının içinde sadece su fiyatı yoktur, atık su ve arıtma da vardır. Ancak Ünye’de cazibeyle akan ve sıfır maliyetli bir suyun maliyetiyle, Altınordu’da tamamen elektrikle ve pompalar marifetiyle maliyet oluşan suyun fiyatının aynı olmaması lazımdır. Ben zaten bunu aynı yapmamıştım. Ben bunu gündeme getirdiğimde önce yalanladılar, önce %25, sonra %50 indirim yaptılar. Şimdi de %75 oranında kademeli olarak indirim olacağını söylüyorlar. Fakat burada da art niyet var. Bu uygulama 1 Nisan’da uygulanacakmış. Sen zaten 1 Nisan’da yoksun.” diyerek cevapladı.
BEŞİKÇİOĞLU,’’FUTBOL TAKIMLARININ DURUMU NE OLACAK?’’
Kendisi de aynı zamanda spor muhabiri de olan Beşikcioğlu, Ordu ve Ünye’deki futbol kulüplerine değinerek; “Ordu’nun eski Süper Lig dönmesini istiyorum. Ünye’yi de aynı şekilde profesyonel ligde görmek istiyorum. Ordu ve Ünye’ye spor bakışınız nasıl olacak?” sorusunu sordu.
YILMAZ,’’ORDU İÇİN TEK TAKIMIN DAHA GÜÇLÜ OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM’’
52 Orduspor ile Orduspor 1967’nin ayrı ayrı takımlarla debelenip duracağını, tek takım olması gerektiğini belirten İyi Parti Ordu Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Enver Yılmaz, Ünyespor’un başarısı için de İstanbul ve yöneticilerin önemli yer tuttuğunu belirtti ve şu ifadeleri kullandı;
“Ben sporu çok severim. Ordu’daki 67 ve 52 ayrışmasından ben rahatsızım. Milyonlarca borcu olan bir takımı sıfırdan getirip yukarı taşımak imkansızlığında borçlar artmaktadır. O yüzden ben 52 Orduspor adı altında bir takım kurdum. Ben ayrıldıktan sonra Ordu 1967 spor senaryosunu hayata geçirdiler. Mevcut büyükşehir belediye başkanı çok şaibeli ortamlar oluşturmak suretiyle aleni destekler verdi. Şimdi iki takım da debelenip duruyor. Tek takım olsa daha fazla güç olur, taraftar desteği de daha güçlü olur. Bu durum Ünye için de geçerlidir. Ünye’nin şehir dinamikleri maalesef bir takımın 3. Ligde kalması konusunda gerekli dirayeti gösteremedi. İç hesaplaşmalar ve ekonomik imkansızlıklar takıma yansıdı. Geçmiş dönemde başarı nasıl sağlanmışsa, özellikle İstanbul devreye girmelidir. Şehrin kanaat önderleri ve şehrin ekonomisini yönetenlerin çoğu İstanbul’da yada şehrimizin dışındadır. İstanbul’daki Ünyelilerin güçlerini görün muazzamdır ama Ünyespor’da bir araya getirmeye kalkın, hepsi kapısını kapatır. Bu insanlar Ünyespor’a neden kapılarını kapatır?, bu işin lokomotifi olabilecek yerel yöneticiler, siyasetçiler yok mudur? Bunu Ünyespor lehine nasıl yansıtırız, hep beraber konuşuruz.”