Karadeniz , bölgemizde ,etkili olan kar yağışı sonrası meydana gelen zirai don sonucu fındıkta rekolte kaybına neden olmuştur. Bölgemizde sadece fındık değil, kivi, ceviz , elma, armut, dut..
Bölgemizde zirai don sonucu 500 m rakım ve üzeri fındık bahçelerinde don etkili olmuştur. Oluşan zararın önümüzdeki hasar tespiti %40 oranında gözlenmiş olup ,ilerleyen günlerde bu rakam artabilir.
‘’Rekolte Tahminleri tamamen hayal ürünü ‘’
Mart ve Nisan ayında yağan kar yağışı sonucunda 2025 yılı fındık rekoltesi kaybı olmuştur. Her yıl zirai don riski vardır. Rekolte hesabını 750 bin ton açıklayan; ihracatçı birliğine göre, %10 fındık’da don zararı açıklamışlardır. Zirai don riski bu kadar fazla yaşanmışken açıklanan zarar ve rekolte tamamen hayal ürünüdür. Söz konusu Rekoltemiz, az olacak ve burada 2025 fındık fiyatlarını doğrudan etkileyecektir.
Son yıllarda yaşanan küresel mevsim değişikliği ve Tarımsal üretimde artan girdi maliyetlerine bağlı olarak’da rekolte kayıpları yaşanmaktadır. Bu durum ne yazık ki bu sene de değişmedi. Nisan ayında etkili olan kar yağışı ve zirai don sonucunda fındık’da rekolte kaybı olduğu görülmektedir. Bu tür ani hava olayları , iklim değişikliği olarak karşımıza çıkmaktadır.
2004 ve 2014 yıllarında bölgemizde zirai don felaketi yaşanmıştır. Ani hava olayları ve aşırı ısınma ve soğuma daha çok karşı karşıya kalacağız. Bu tek nedeni Ormansızlaşmadır.
“Fındıkta Temel Destekleme ödemeleri güncellenmeli ve arttırılmalıdır.’’
Fındıkta yeni model Temel destekleme kapsamında , sağlanan destek miktarının, tarımsal girdi maliyetleri karşısında yok olmuştur. Acilen arttırılmalıdır. Üreticilerimiz don zararı karşısında bilgilendirilmeli ve gerekli önlemler alınmalıdır.
Tarımda erken uyarı sistemleri ve sigorta Ürün kaybını önlemede büyük önem arz etmektedir. Tarımsal üretimde don önleyici mekanizasyon olanakları geliştirilmelidir. Afet bölgesi ilan edilmeli ve tüm üreticilerimizin zararı karşılanmalıdır.
Editör: Ziraat Müh. Tarık ARICAN